Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Dragi moi prijatelki, nekoi ste ponovi i ne ja znaete mojata prikazna. Mojata borba za bebe traese 8 godini, se do pred 3 meseci koga gi dobiv dolgo posakuvanite dve crticki. Bog me blagoslovi so plod vo utrobata po priroden pat. Imav 6 ivf od koi 1 so donirani jk i site nesupesni. No cudni se patistata Gospodovi, imajte verba i sigurna sum deka site ke bideme majki
    Denes ja pocnuvam 13ta nedela, prv skrining super, prenatalen test super. Im blagodaram na site clenki koi nesebicno spodeluvaa iskustva i informacii, mnogu mi znacese sevo ova vreme.
    @kukla21
    @Bubce38
    @Ano
    Oli (nemam mk poddrska da ja tagnam)
    @Rtulka
    @emkaemka
    I mnogu drugi koi odamna ne se vo temava.
    Samo verba vo Gospod i vo uspeh, site ke bideme majki :l:

На Dogo, Lostinparadise, biba818 и 74 други им се допаѓа ова.
  2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.653
    Допаѓања:
    175.113
    Аиииии.:inlove::inlove::inlove:
    Со лесно Лавице :l::f::party:(heidy)
    Имај си најлесна бременост
    Е многу ми е драго ,
    Браво!!!!!:l::l::l:

На Martka, NNA, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Честитки уште еднаш и со лесно до крај, продолжуваме да се дружиме во другите теми за бременост, па после и за бебе:inlove:

На NNA, Rtulka и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  4. Tiffany01

Tiffany01 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    792
    Cestitki i so lesno do kraj,
    Gospod e golem

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MJ992

MJ992 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    923
    Ги подарувам лековите што ми останаа од ивф
    4 crinone со рок до 02/2023
    3 вагиналети канестен со апликатор со рок до 04/2024
    34 пробиотик капсули proven со рок до 10/2022

Прикачени фајлови:

На malecko87 и Natali26 им се допаѓа ова.
  6. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    39.320
    Мислам дека мене со дг варикозни вени ми закажуваа.. никогаш не ми правеле проблем, гинекологот обични ми закажувал

На Tiffany01 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Cestitki nagolemi so lesno do kraj sekako deka gospod e golem I kaj site daruva samo verba molitvi I trpenie da se doceka denot za blagoslovot gospodov.

На NNA, Rtulka, Lavica2602 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    39.320
    Прекрасно лавице,
    Се сеќавам на тебе јас многу, многу ми е мило. :l::l::l:

Моментално не сум сигурна воопшто во себе, ни во постапките ни колку уште можам да издржам, но вакви приказни ме радуваат и ми даваат зрак надеж дека нешто убаво можеби сепак може да се случи.
    Фала ти што сподели со нас и ти посакувам лесна и школска бременост :hug::inlove::f:

На Sienna_MK, NNA, Persefora80 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    1.366
    Честиткиии, да си имаш лесна бременост до крај, и фала ти за споделеното, за надежта дека убави работи се случуваат ако невистина веруваме.

На Rtulka, Lavica2602 и Tiffany01 им се допаѓа ова.
  10. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Честитки идна мамичке , фала му на Бога за благословот, нека ве чува Бог до крај, да си имаш лесна бременост и најубав пороѓај. Остани така со позитива и до верба и се ќе биде.
    Се соживеав со приказната бидејќи и мојата е слична. :l:
    Фала му на Бога!!
    Гушки:l::l::hug:

На malecko87, Martka, NNA и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Daj spodelete ubavi prikazni vie sto ste pominale kaj temive za deca sega. Za nas nemate poim kolku e potrebno. Chestitkiiiii

На babybubu, L*G, Martka и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    @Lavica2602 честитки душо моја да си имаш лесна и школска бременост. Уживај во новата долгоочекувана состојба, те гушкам!:inlove::makeup::hug::party::party::party:

На Sienna_MK и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  13. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Апсолутно се согласувам.

На Tiffany01 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Ete tebe ne te oznaciv ama milo mi e sto me procita :hug: zivi i zdravi da mi ste :hug: :hug: :hug:

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    :hug: :hug::hug: Се навраќам на темава многу пати, ме радува секоја успешна приказна и две цртки...иако и самата се борам за втора среќичка веќе подолго време ама се ќе биде, само Бог да е со нас...чувајте се :hug::hug:
    И мене постарите членки ме знаат , ама само едно ќе им кажам- сите се исчистија од темава и станаа мами, само тоа се случи во свое време не ние кога сакаме :D

На mal.ecka, mici-22, Sienna_MK и 13 други им се допаѓа ова.
  16. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Spodeli go tvojata borba te molam

17. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Моето патешествие започна пред 8 години. После два три месеци обиди на тестот видов две цртки, бевме пресреќни и превозбудени со мажето. Но сето тоа набрзо се смени. Следуваше шок, на ехо не се гледа ништо, докторот викаше рано е ,ќе почекаме. На секој втор ден ехо и проверка на хормон. Хормонот си растеше нормално, плод никаде немаше, за после две недели да се појави во лева туба, со срцева акција. Под итно Скопје на операција. Се чудеа како "докторот" Охрид невидел толку голем плод. Поминаа 10 дена на клиника...на контрола Тофоски ми рече дека без проблем ќе останам бремена и да не се нервирам. Така и беше...

Пауза од 6 месеци, после два три обиди исто останувам бремена со само еден јајцевод. Одам на контрола дали е се во ред и на место. Плодот си беше во матка. Пресреќни сме повторно, но ете пак крварење... Строго мирување на болница Струга , помина и тоа си одам дома, после некој ден обилно крварење...толку беше од среќата. Си добив киретажа без анестезија,најголемата болка што сум ја осетила, ме засече длабоко во срцето. На испис не ми дадоа ни антибиотици з спиење ниту капки за матка. Нашите чудесни доктори. Маж ми се у пм однесе, антибиотик после недела од чистење почнав да пијам, докторот на мајка ми и се испонашал- оваја никогаш немат да родит деца, за попосле извини не требаше така..

Повторно 6 месеци пауза... Овојпат две години обиди, премногу под стрес од добиениот третман на болница во Струга..две цртки повторно, но кој да се радува, стравот владее повеќе од што е радоста. И надвладеат. Повторно вонматерично, но овој пат навреме. 10 дена повторно на клиника Скопје, три дози метотраксат, болки големи.. помина..

После повторна пауза од 6 месеци започнуваме со обиди. Повторно година дена. започнавме и со собирање на документи за ивф, дури и ги собрав само уште 4 д ми фалеше кога оп, две цртки. Но не за долго, ете пак крварење...на болница Охрид повторно лежење 7 дена. Ниту некој ме прегледа ниту ништо,само си лежев. Од стравда не сум на нозе, сама прогестеронот си го боцкав мускулно. Но повторно загуба, биохемиска бременост.
    Пуштив документи за ивф, одобрен ваучер. Започнавме со постапка, бев 100%сигурна за успех но бетатс не покажа бременост. Повторно очај..
    После некој месец повторно две цртки и повторно вонматерична. Повторно на клиника Скопје 10 дена со доза метотраксат. Оваа вонматерична ја дочекав со камен во бубрег. Болки во десна слабина од две места..прегледот од Трајанова вагинален ми беше комбинација со напад на бубрег. Незнаев каде се наоѓам.
    Лани септември направивме испитувања, кариотип, имунолошки и хемостаза. Прегледот кај дотичната Др.Роса на клиника Скопје ме дотолчи, веќе го допрев дното, јас која толку се борев и бев позитивна веќе неможев. Зборовите на докторката за ваѓање на другиот канал ме сузби. Не сум можела веќе природно да имам деца, каналот ми бил скроз уништен. Веќе незнаев кај сум, излегов од клиника и гргнав да липам, веќе неможев, мм ме гушка ме тешит.
    Сонував сон, маж од моја десна страна и жена од моја лева. Жената ми ја наполни маицата со чистени костени. Костени се даваат нели на Бадник. Тестот ми покажа бременост на 2 јануари. Овој пат беше се поинаку, бев скроз опуштена, знаев дека е се во ред, не се брзав ни за преглед ни за ништо, знаев дека ми е дар од Бога и дека е се во ред. Бременоста ми помина како песна, активна максимално, на работа турбо до 7 месец. Фала му на Бога, жапчево ми се роди здраво и живо. Пресреќни сме, не радува со секое движење, секој звук, секоја насмевка.
    Само верба и молба до Бога."

На сето ова имам уште еден спонтан, ама не се откажувам, колку и да ми е тешко и психички пак и пак паѓам јас не се откажувам, знам дека кога ќе дојде време се ќе биде и дека треба само Бог да стави рака...
    Цитирано и копирано е од темата 99приказни за бебе...соберете сила и од таму.:hug::hug:

На Lostinparadise, biba818, IRBBB и 46 други им се допаѓа ова.
  18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Колку убава вест, лелееее колку ми е мило друшке, со лесно, со убаво, најубаво до крај :inlove:
    Пред 5години на утрешен ден кажав дека мешко ми е полно ехехеее и се мислам дека +/- толку беше од темава..
    Штета, ама и ме навраќа на многу спомени на кои и не сакам да се навраќам, едноставно продолжив..

@pandelka :hug:
    Прееска те побарав, ама изгледа не беше на смена или не те лоцирав, ќе се сретнеме некој ден пак сигурно (fingers)

На mal.ecka, L*G, Martka и 5 други им се допаѓа ова.
  19. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    287
    Здраво на сите.
    Да прашам каде се поднесуваат документите за ваучер (Југодрво или кај Мајка Тереза?

20. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    39.320
    Woww, ме расплака, жено капа ти симнувам за силата и издржливоста. Не сум поминала ни пола од ова, ама се чувствувам скренато на моменти. Само мислам на тоа дека времето ме гази...
    Преинспиративно, поттик да издржиме и да не се откажуваме.
    @Enci201 , честитки и до тебе, преѓеска заборавив :f::f::f:
    Ако сум испуштила повеќе членки, до сите честитки и се да се одвива во најдобар ред :inlove:

На Rtulka, Sienna_MK, Martka и 10 други им се допаѓа ова.