Sekoj spontan abortus i neimplantacija od nekolku obidi ukazuva na potreba od kariotip. Ali poentata na komentarot mi bese deka vo medicinata nekogas nema pravila. Zatoa spored mene treba malku porelax da pristapuvame na procesov. Barem jas taka prodolziv, nisto dopolnitelno ne ispituvam, koga e pisano, togas ke bide.
Ти ги разбирам стравовите и прашањата. Се дур не успееме ќе ги бараме причините и одговорите и во најголемите ситници. А, медицината понекогаш нема одговор на се. Едноставно коцките треба да се поклопат и сите фактпри за успешност да се синхронизираат. Некогаш не можеме да влијаеме на се. А, што ако испиташ кариотип и дојде неповолен резултат? Ќе престанеш да се обидуваш? Или ќе одите со дониран материјал? Генетскиот код не можеме да го смениме. Ембриологот еднаш ми кажа сме успевале со бластоцисти кои морфолошки биле не баш многу ветувачки, а се раѓале здрави деца. И обратно. Што се однесува со процентот на оплодено јајце клетки, зависи со каква дијагноза сте. Спермограмот каков е? Дали правевте ДНА -фрагментација? Од мое искуство (машки фактор, олигоастенозооспермиа), прво ИВФ 27 ј.к., резултат 1 бласто, криотрансфер и заврши со ран спонтан во 6та недела. Второ ИВФ, 9 ј.к. од кои 8 зрели, 5 бласто замрзнати. Минатата недела имав трансфер, па нетрпеливо го очекувам исходот. Се распишав подолго, но не ми се прекинуваше мислата .
Devojce ispitaj si kariotip ti i tvojot soprug,za da ne se nerviras ne potrebno.Mene od Newborn so eden neuspesen transfer koj zavrsi so biohemiska mi dadoa preporaka za kariotip.Nemase termin na drazavno pa si plativ priavatno 100 evra. Lesna proceduara e samo krv se zema. Ne se nerviraj sigurno ke bide se vo red. Se najdobro.
Докторката ќе биде тука цел август. Моментално на одмор е др Хаџи Лега, се враќа на 17ти а др. Трајковски заминува на одмор од 15.08.
Kako informacija za celnikte koi pisuvaa za bris od endometrium.Vcera se javiv vo Newborn i birs od endometriium cini 2000 denari,bidejki paralelno ke pravam histero-skrecing.A dokolku imav potreba samo od uslugata bris od endometrium togas ke cini 12 000 denari. Mene nikoj doktor ne mi dade preporaka za takvo nesto,no na svoja raka sakam da si ispitam za sekoj slucaj.Se najdobro devojcinja.
Девојки, до сега клексан не сум примала. Вчера докторот ми рече да земам, да боцкам 0,4. Зошто се дава тоа, и така без испитување може? Само виде на ехо две меури (гестациско ќесе) и ми даде терапија.
Јас сум исти бројки како тебе 16/9 бласто со тоа што јас во тој момент бев со еден јајник, па во ни еден момент не се помислив на тоа. тие што не треба да биднат, природата ќе си ги селектира, како што испадна до сега (еден спонтан, едно негативно, друго со рез на бета- 2). ако ти е толку на мисла испитај. но што ќе правиш со останатите 4? ќе ги премислиш... да сум јас во ситуацијава, ќе завршам со тие кои ги имам, па ако има потреба од повеќе, би испитала
devojki dali nekoja od vas e bremena so ivf i ima abdominalen cerklaz kako odi bremenosta jas sum takov slucaj 11 nedela sum me faka strav dali ke izdrzi cerklazhot ili ne
Devojki ve molam za pomos. Piev okoli 20 dena tableti dhea. Ispitiav na klinicka biohemija dhea Gorna granica bese okolu 444, jas imav okolu 600. Tsh 4,4, nemam zaboluvanje na tiroida provereni i antitela. Posle mesec dena prekin na dhea ispitav dhea na gak mi bese 1.5, gorna granica 3.9. Tsh 2.9. Treba za mesec dena da pocnam ivf. Tsh razbiram deka varira, prethodmo mi se dvizela od 1 do 3. No neznam dali da pijam dhea ili ne?
Konsultiraj se so doktorot be. Jas mislam da prekinesh so dhea sega. Nema da vlijae vo ishodot dhea-to za eden mesec, samo moze da ti gi poremetuva hormonite. Samo koncentriraj se vo zdrava ishrana i vezbanje pred ivf.
Da mila prvoto nesto sto mi pobara vo turcija bese kariotipot bez nego ne ni pocvea procedura, ne kako tuka tri ivf i nikoj ne mi rece da sipitam kariotip. A bas toa ispadna nas problem.
Kade ispita kariotip privatno? Dali go ispituvaat dvata partneri ? Sto e indikacija toa da se ispita ?
Кај нас е посебна приказна . Сите додатни анализи кој ги направив после неуспесите а истите само од форумот ги имам научено на консултација во Солун ми ги бараа за консултација. Со тоа од старт елеминират или превенират ризик фактори. Додека овде и после неуспесите никој не дава насоки што да се прави. Жалосно
Баш така. Форум и консултации со ИВФ клиники од надвор. Кај нас пример испадна висока дна фраг за која ни систина ни нуборн, имаат машина. Дали тоа беше привремено, дали трајно, дали тоа беше причина зошто јк не се оплодуваат никој незнаеме, но нели наше е да превенираме и за жал се на своја рака испитуваме после 3 неуспешни ивф. Катастрофа.