Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

78 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

276 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Girlbtz

Girlbtz Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    180
    Pravevme vcera transver so dva embrioni ? Sakam da znam kako e podobro so eden ili dva iskustva nekoj ?

На NNA, tina2018, AniSk и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    1.892
    Фала, а на биохемија треба да одам или некаде каде има дежурна служба? Ако знаеш поконкретно за да знам кај да одам.

3. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Sekako e ubavo, samo neka se fati.
    Kaj koj dr si?

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    1.892
    Девојки,
    Вчера правев Бхцг и имав биохемиска. Иначе не правев ивф чисто природно преку однос.Многу сум загрижена бидејки веќе имам две бихемиски со смрзнати емб.
    Бидејки се спремав за да одам на природен циклус во Ремедика примав аспирин. Иначе имам мутоации па кога правам ИВФ покрај аспирин примам и клексан( се е ова со трансфузиолог контролирано)
    Имаме правено кариотип со сопругот кој е целосно Ок,
    Мутации на трансфузија кој ги имам ама ете аспирин пијам, метилираната фолна со б12 ја примам редоввно( и клексан кога е ИВФ),
    ХЛА Совпадливост и ХЛЗ-ДНК Типизација- каде имаме не поклопување на две алели кој можат да се проблем за забременување но ако не од прва од 5 ке запали.
    Дали знаете што плус да испрашам ? Загрижена сум премногу. Ова што го исправшував ми е се од Вас од форумот од д-рите ништо за жал.

5. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Pa so dva shansite se pogolemi, kaj mene od dva eden normalno raste za drugiot ne davaat mnogu nadesh ama ne se otkazuvam i od toj :)

На NNA, Meckicja, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Ова е доста интересна тема, и доста читам во последно за тоа. Некој пиша дека шансата е поголема кога ќе се вратат две, тоа е точно, но комулативната шанса дека ќе има успех ако се врати еден ембрион, па после друг комулативно е поголема отколку за два наеднаш. За ембриони во фаза на бластоциста (5 дневни) обично во сите студии препорачуваат да се враќа по еден ембрион по трансфер бидејќи комулативната шанса е поголема и плус се избегнува близначка бременост што во овој случај е многу веројатна. Уште едно нешто што често го сретнувам е дека доколку квалитетот на ембрионите е драстично различен тогаш ембрионот со помал квалитет може да влијае врз другиот ембрион, затоа доколку се веаќаат два ембриони треба да се со сличен квалитет. За тридневни ембриони најчесто се враќаат два (стапката на близначка бременост треба да е помала, а шансата за единечна бременост е поголема и тоа е најверојатно логиката). Инаку се ова се студии и статистики, генерално во светот гледам дека најчесто се враќа еден 5 дневен генетски испитан ембрион, кај нас е малку поинаква праксата, но има успех, затоа не мислам дека има исправно и погрешно, сите сме различни, некој ќе успее со 3 дневни, некој со 5 дневни ембриони, некој со 1, а некој со 2 ембриони. На крај докторите треба да имаат индивидуален пристап за секој пациент врз основа на неговата историја и да одлучат што е најисправно да се направи. Јас ти посакувам да успееш и да ни пишеш убави вести наскоро, верувам дека докторот ја направил најисправната одлука за тебе :)
    Ме интересира што мислат и останатите девојки на темава :)

На Mila0000, Lostinparadise, NNA и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Колку дневни ембриони вративте?

8. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Se soglasuvam so tebe; eve Jas pravev 4 transfera vo Ceska i sekogas doktorot sovetuvase da se vrati eden embrion. Vo mojata klinika pravat transfer samo so blastocysti nema 3 dnevni Ili 2 dnevni embrioni. Se zema vo obzir starosta na pacientkata, prethodni bremenosti, prethodni neuspesni transferi itn. Sekako ako sakav transfer na 2 mi rekoa mojot zbor e posleden I mi kazaa za site prednosti I rizici, no doktorot sekogas bese za eden

На Mila0000, NNA, Rtulka и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Да, гледам дека скоро секаде во светот во сите добри клиники прават така. Сите истражувања сугерираат да се оди со една исправна бластоциста по трансфер. Дали правевте генетско тестирање на ембрионите во Чешка? Тука доста жени успеваат со вратени 2 тридневни ембриони, еве имаше во група скоро примери и многу се радувам за нив, исто имаше и близначка бременост со две бластоцисти :inlove: Најбитно е сите да успееме на овој или оној начин. Јас планирам криотрансфер здравје во септември и баш ме интересираат искуства и мислења на темава.

На NNA, tina2018, EA23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Ista situacija. Dve biohemiski(edna prirodna) i edna bremenost vo 12 nedela prekinata.

11. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Da vo Ceska skoro sekoja klinika ima moznost za PGT na embrionite, nie pravevme koga koristevme donirani j.k i sperma od maz mi. 300€ od embrion i rezultati za 10-14 dena. Isto zavisi od mnogu faktori dali da se pravi genetsko testiranje Ili ne i toa go predlaga doktorot. Donorite pak obavezno gi testiraat za cystic fibrosis, Kariotip I STDs. Istite ispituvanja ni gi baraa I nam posebno Kariotip I STDs

На Mila0000, tina2018 и Rosberi им се допаѓа ова.
  12. @mimi 91

@mimi 91 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    211
    Nie vo mk sme seuste daleku od se... tamu recisi kaj site embrioni pravat ptg testiranje dodeka kaj nas mnogu cesto a i cenite za bilo so se enormno visoki vo sporedba so nasiot standard, nie prasuvavme za ptg edno samo so ja uveduvaat metodata vo mk, drugo gi prakaat vo turcija i cenata za eden ni kazaa odprilika 50 000 den seyste nemaa ni cena formirano za da ne informirat tocno...cenite za kypuvanje na jajce kletka i spermokultura e isto taka enormno visoka navistina ima mnigu parovi sto se srekavaat so bilo kakov problem a ne mozat finansiski da si dozvolat... A za terapiite toa da ne zboruvam 90 posto od lekovite koi sto se koristat pri in vitro, nadvor od mk vo poveketo drzavi se besplatni, odi se preku fond i toa sosem bespatni.... samo kaj nas imaat strasni ceni, ne sekoj moze da si dozvoli... dojde red ako nemas pari da ne mozes da dojdeas do najposakuvanoto

На Prolett, NNA, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    772
    Допаѓања:
    1.754
    Јас немам некое големо искуство позади себе само две ивф од кои второто успешно.
    Мојата ситуација кај второто ивф беше следна:
    Проверка на амх 1.6( една година пред трансфер) , сопругот дијагноза Олигоастенозооспермија.
    Десен јајник не функционален не произведува фоликули, лев јајник Само две фоликули. Ден на пункција останаа две фоликули, наредниот ден ми се јавија дека едниот ембрион почнал да се дели другиот малку заостанува ама е добар. На трет ден трансфер на два 8клетеочни ембриони. Бета на 12 ден 446, на ехо се виде само една точка ( претпоставувам дека тој што успеал бил ембрионот кој побрзо се делеше).
    И еве ја таа точка спие покрај мене и пробувам да ја успијам веќе 1 саат не се дава :D
    Јас мислам дека нема правила. Мојот сопруг дури имаше и замрзнато примерок од што му беше крш, ама никогаш нема да ги заборавам зборовите на нашиот ембриолог. " колку и да е лош спермограмот мене ми треба само еден доволно брз и добар сперматозоид".
    Редовно ве читам и ви посакувам успех на сите и што побрзо и вие да ги раскажувате вашите успешни приказни.

На marte^^, NNA, Kris80 и 25 други им се допаѓа ова.
  14. Tiffany01

Tiffany01 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    792
    :hug:

На NNA, Dijana DM, januari19 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.192
    Допаѓања:
    3.963
    Јас имав трансфер на едно 10-клеточно ембрионче од донор јк, еве го сега во креветче има 6ипол мес. Да се вратам назад во времето би ги вратила и останатите две 8клеточни па би имале едно, две или три дечиња. Само кога би знаела дека ќе биде се во ред. Јас одев на едно за да нема некој ризик, ама сега ми е криво што не го преземав тој ризик.

На zverkica, Kris80, biba818 и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Jana985

Jana985 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    10
    Jas sakam da spodelam moe iskustvo od Sistina..Nekolku pati dodeka odev na oddelot za IVF mi se slucivase da cekam i po dva saati iako odev na zakazan termin, se doveduvav vo situacija da pocne da mi se losi od sedenje vo hodnikot po dva saati so maska. Pacientki koi sto doagjaa posle mene bea povikani da vlezat na pregled, imam vpecatok deka rasporedoot na pacienti go pravi s. Saska vrz osnova na poznanstva, druga rabota sto mnogu me izrevoltira e sto e tesko da se iskomunicira so nea, so denovi treba da dzvonis na mobilnito za da ja dobies, a nedaj boze da treba neto hitno da se konsultiras..Neznam dali i nekoj drug vaka se cuvstvuva koga odi tamu na pregled, spodelete iskustva...

На NNA, Rtulka, Irisveceflow123 и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Zdravo devojki, moze li da spodelite iskustva tie shto ste imale dve, tri ili povekje neuspesni invitra.
    Koga velam invitro mislam na stimulacii, a ne na ET.
    Kako prodolzuvate napred, iskustva, resenie na problemot, pozitivni prikazni i slicno.

18. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Devojce segde e guzva, segde e isto.
    Gledaj si go doktorot batali sestrite.

На Dijana DM и Tiffany01 им се допаѓа ова.
  19. Girlbtz

Girlbtz Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    180
    Plodnost Dr Tashe

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Girlbtz

Girlbtz Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    180
    3

На Rosberi и Mihaela123456 им се допаѓа ова.