Во тој случај мислам дека сте ја направиле најисправната одлука, тоа е стандард за 3 денвни и така е најголема шансата за успех.
Искрено точно е напишаното, освен делот дека пациентики што после мене доаѓале влегувале пред мене, тоа го немам забележано. Јас последен пат забележав дека пациентките кај Лазаревски завршуваа многу брзо, тој три пациентки, Ивановски една . Но како што пишала членката секаде многу се чека, зошто е гужва. Јас бев претходно во Њу борн пациентка и искрено и таму многу чекав. Во овој процес треба многу трпение и без додатни нервирања, јас бев многу опуштена, си седев, си чекав, гледај релаксирај си се нешто, за процесот да го поминеш полесно и секако да имаш успех како што имав јас. Од докторот сум презадоволна, не само тоа што имав успех и сега после тоа достапен во секое време е за се, пишав и порано, се јавува на прво звонење и враќа на вибер. Во секој случај со среќа
Па не секој има така време за да се опушти и да си чека. Јас имам веќе проблем со тоа и не знам како да си помогнам. И ние сме некаде вработени и не е баш така едноставно да излеземе од работа и да чекаме 2 часа во чекална. На некој што работи од дома или не работи, можеби не му е проблем, мене конкретно ми станува сериозен проблем баш заради работата, не можам да си дозволам да чекам по чекални пола од работното време...
Тоа е проблемот со нашиот проблем, и јас одев и во Ремедика, чекав, и во Систина, чекав, е во Њуборн не одев на работа па прошлата година и помалце се чекаше, да не речам за 15 мин дека влегував, некогаш порано, некогаш за 20. Можеби сега се позафатени па по еќе се чека. Многу парови имаат проблем, а доктори премалку. Не можеш ништо да направиш, освен да имаш трпение. Од работа ќе земеш ден или ќе кажеш на колешките да те покријат, друго нема.
Се те разбирам, ама зборот ми е дека процесот секако е напорен, со многу грижа за други работи и мисли, па ако се напнуваш и за тоа што мораш да чекаш, секако не можеш ништо да смениш, мое мислење е дека само ќе си направиш додатно стрес и нервоза, која реално може само лошо да ти направи. Кога си во ваков процес, многу е важно да имаш поддршка од сите страни, па и од претпоставените на работа, зошто не е мала работа тоа што го поминуваме. Јас имав среќа работев од дома, но ми се искомплицира бременоста и еве сега не работам, на боледување сум, а си мислев дека 9 месеци без проблем ќе си работам, ама работа си е работа, секаде се бара да се заврши на време и да се одговори на сите барања...
Па за некој што збори дека самото инвитро (секако не знаејќи дека го минувам тој пат) е мачка во вреќа и ред други невкусни коментари што стварно не сакам да ги изнесам овде, не осеќам потреба на такви луѓе да се доверам низ што поминувам. А дека ускладувањето на работата и процесот ми ствара дополнителен стрес и нервоза, тоа секако си стои и немам нешто многу што би можела да направам во тој поглед.
Бидејќи тешко ќе дојдеш до трансфузиолог кој би ти ги пишал за рефундација, оди на ГАК со извештајот од мутациите и било каков документ дека ти ги препишал специјалистот што те води. Со упат од матичен гинеколог соба 36 примаа за вакви извештаи
Да напоменам само дека мене матичната не ми даваше упат за на овој начин да завршам работа, ми рече мораш преку трансфузиолог и тоа прво да провериш хемостаза и д димери, па после кај трансфузиолог. Не можев да се расправам, па решив до тест да си ги купувам приватно, за понатаму зависно од исходот ќе барам начин.
Зошто?!?!? Која е па она да одлучува. Јас првиот пат кога рефундирав од трансфер до тест, немав ни испитано мутации, ниту ддмери и хемостаза. Само ми беа препишани од ивф специјалист. Значи ова матичниве уште повеќе да ни искомплицираат.
Isto imam koleska koja ednas na tema invitro rece deka yoa se deca od epruveta i deka za luge.so odat na invitro drzavata ne treba ni porodilno da im plake demek imale pari za inv neka imat i za porodilnoto.... Mnogu e tesko da se bara podrska od site,jas samo so 2 koleski spodeliv deka sum vo proces,ednata do den denes mi dava podrska posle biohemiskata,drugata ima 2 peeku inv i niti me isprasuva.niti nisto samo rece srekjo... Inace.jas konecno vo ccetvrtok prekrvariv sega ke cekam sledna nedela kontrola i ke odlucam dali ke idam na drugo.. Nekako mnogu psihicki padnav posle seto ova i mislam deka ne e vreme da idam sega,no prvo kemse konsultiram so mojot doktor
Јас д димери и хемостаза испитав во 9та недела, пред тоа ми даваше матичниот упат и ми даваа извештај врз основа на тоа што имам мутации и сум со ивф. Ама јас пошто од Источна Македонија одам во Штип, има гужва, ама трудниците не чекаат, за 5 мин завршувам работа.
Оти они немаат мака, гајле им е. Ти секако ќе ги купиш, приватно или со рефундирање. И така кога ќе почне да ми се понаша сестрата со благо повишен тон, се откажувам од расправии, барем на тоа да се поштедам од нервоза
Ве читам и се и се пронаоѓам Не почитвањето на тугото време е за жал присутно секаде. Конкрето пред вратите на ивф докторите . Но тоа е поради тоа што не се организирани добро и секако не враќаат пациенти т.е пари . Тоа што плаќам и чекам од такт ме вади. Додека пак таа неорганизација носи и помало внимамие бидејки и тие се луѓе НЕ машини . Кога ке биде посветено целто време што му следи на еден пациент , др. ке има време да советува, да даде насоки и да елиминира Х фактори и да имаат повеќе успешни приказни и со тоа и помалу пациенти кои се повторуват со години пред врата. Секоја чест на исклучоци но за моето искуство си кажувам. Но за жал тоа е системот во кој што живеме. Све зинато за пари. За на раб. немам проблем ама мене ми е непријатно, Некогаш и слободен ден земам, некогаш кога имам неодожливи моменти како идиот од телефон колку што можам работи средувам итн, итн..
Смени. Не дека и мојов е сјаен на пример, затоа и бременоста не ми ја води, ама затоа што и да ми требало од упати, насоки, боледувања добивам без проблем.
Zdravo devojki, Dokolku na nekoja i trebaat podaruvam 2 fostimon i 1 meriofert. Pisete mi vo privatna poraka.
Абе докторката си е ок, ама за вакви работи ме пренасочува кај сестрите, као тие ги знаат процедурите,нека биде сега така 2 недели, за понатаму ќе видиме.