Ремедика имаат своја лабораторија каде вршат микробиолошки испитувања, нема потреба брисот да се носи во друга, мене таму ми го испитаа, веќе пишував за ова. Процедурата на земање не ми ја наплатија, само анализата на примерокот. Кај Димитров правев, ама јас сум со години негова пациентка. Амбулантски траеше 10 минути, со тоа што паралелно беше изведен и скречинг. Во однос на ПАП-от те прочитав сега, да не случајно го правеше во Хистолаб? Од мое повеќегодишно искуство со нив, и од искуство на други девојки што ги знам што примероци за анализа носеле таму, на секој ПАП без исклучок резултатот покажувал бенигни клеточни промени што асоцираат на вирусни инфекции и заокружено подоле ХПВ. Редовно со години истиот резултат, а типизацијата потоа негативна. Во меѓувреме, решив да испитувам и на други места и во Мк и во странство, ПАП-от секаде фала богу со нормален наод, а отидам во Хистолаб, таму одма покажува клеточни промени и ХПВ. Направи типизација за мирна глава, ама сигурно ќе биде во ред.. Колпоскопија нема потреба. Колпоскопија се прави кога наодот на ПАП-от е абнормален, но и кога истовремено ХПВ типизацијата покажува промени, односно конкретни типови на ХПВ. При инфламација секаде пишува „вклучува типична обнова на клетките“, така што не станува збор за некакво воспаление што би имало влијание врз имплантација. ХПВ се јавува само на грлото егзо и ендоцервикално, не и во самата матка.
Zdravo sakam da ve prasam dali nekoj znae za potrebna dokumentacija za invitro vaucer i dali ima vrska sto na nekoi ispituvanja(mikrobioloski brisevi,hormoni) mi stoi mominskoto prezime a na nekoi segasnoto?
Да од хистолаб ми се резултатите од пап. Ремедика незнам колку наплаќаат за испитување на брис од ендометриум, така да не ни прашав. Барав најефтина варијанта. Прашав биотек 950 денари приватно бидејќи сакав да знам колку реално кошта, имајќи предвид дека во НЈУБОРН пред година и пол ми беше 2000 наплатено за во биотек плус земање брис и ехо уште 2000. Испаѓа дека 1050 денари е доставата до биотек. Ова 2021, сеа веќе страшни им се цените сегде. 150 денари на микробиологија со упат со назив ,,брис од рана''. @AneSk
Мила дали со сопругот заедно имате правено ХЛА Совпадливост и ХЛЗ-ДНК Типизација? На имнологија се прави. Пред извесен период баш поставив прашање на форумот околу ова што го наведов но не добив мислење или искуство од некоја членка. Имаме со сопругот на ХЛА совпадливоста две поклопување на алели кои можат да претставуват проблем за забременување но наводно ако не од прва од 10 ке бидне.Од гинеколози искуство. Ама кај мене уште ништо не биднало.
Vo vakvi slucaji, vo SAD se koristi edna terapija se vika IVIG. Ne znam dali e ista so intralipidnata ama premnogu skapa e. Procitaj vo net
Баш ги прашував и јас во фондот, они ми рекоа дека им е битен матичниот, зошто мене на некои испитувања ми го имаа згрешено презимето и сварно не ми направија проблем
Zdravo. Deneska gi dobiv vo fondot mi kazadeka mie odobren vaucerot uste na 26 07 ama koga dosol postarot nemalo nikoj doma i pak e vraten vo fondot trebalo od tamu dago zemam. Sega neznam ni kade se naogja ni kaj da baram tamu ako moze pomos??
Ако си од Ск не е некоја логистика ама ако си од друг град ... Иначе на ул. Македоија Позади Мајка Тереза музејот што е , дом на АРМ тоа нека ти е водич. Стигни до таму и ке ја видиш зградата. За 1 мин ке завршиш раб. чим ти е готов.
Pocna maka da me maci...3 pozitivni testa doma..denes odam da proveram beta (uste cekam rezultati), se vrakjam doma..temni kapki krv na brisenje..se javiv kaj sestrata mi rece ne panici ne e strasno samo prekini go aspirinot...nekoja slicno iskustvo?? Rezultat od beta 711, a uste kafeavi kapki...
Јави се на докторот што те води и не паничи. Јас и со првата бременост и сега имав. Имав дури и крварења, па во ред беше се. Само обавезно консултација да не треба дополнител а терапија. Јас промав утрогестан, пролутекс и прогестерон депо.
Se slusnav so sestrata mi rece prekini go aspirinot..i jas istata terapija samo plus kleksani primam i namesto utrogestan, crinone gel...
Prv sovet ne panici , ne e strasno, betata ti e super, sum citala dosta deka od aspirin moze da dojde do kafkave iscedok. smiri se, nema nisto za voznemiruvane. So sve si pokriena...
Добро си покриена. И јас примамв и клексан. Без паника и одмарај повеќе. Ако забележиш промена ќе се кавиш на дежурен. Ако не ќе се смири почека.