Мислам дека препораките за генералната популација се мамографија над 40год. Имајќи во предвид дека туморите кои што се развиваат во градите се во голем дел хормон зависни, и те како се препорачуваат редовни ехо контроли и мамографија. Јас еднаш годишно правам ехо на гради, а сум 37год и на последниот преглед иако ми беше уреден наодот докторката ми препорача мамографија, но не инсистираше. И нејзиното мислење е дека во ИВФ тимот треба да има и радиолози и ендокринолози.
3 nedeli do 1 mesec rezultati. Mislev praveno e i toa, ama sega citam na rezultatot deka se KIR HLA ligandi, a ne sovpadlivost. Ke odam i toa ke proveram Fala na odgovorite, Gospod da ni pomogne na site
Jas pravev eho pred edna nedela (ednas godisno pravam). Imav cista od stimulaciite ama samo mi rece koga ke dobijam ciklus da go proverim pak. Go proveriv i mi bese namaleno. Ama dva razlicni doktori me pregledale i nikogas ne mi spomnale mamografija. Samo eho. 30 godini imam
Исто и мене не ми рекле за мамографија дури и ми кажа дека не се препорачува за моја возраст, освен ако нели не е нешто сомнително. Имам и јас циста, но ја имам од порано. Имам 31 година иначе.
Не му ја мисли премногу, да сметал дека требало да направиш ќе ти препорачал. Сепак, на нас самите останува да си водиме сметка за сопственото здравје преку редовни превентивни прегледи. Знам случај со карцином на јајник после 7 ИВФ. Не би да правам паники, но долг и макотрпен е патов што го тераме, мора да сме оптимисти, но и свесни за ризиците.
Еј женски, пред една недела еден доктор ми виде на ехо 2 меури (кеси), сега одам да видиме срцева акција и ми вика друг доктор дека е едно. А тоа другото не може да види каде е или каде било. Не сум имала крварење, болки... може така да се деси, едното да престанало да се развива? Со терапија сум покриена.
Vo 6 nedela mi vidoa edno so srceva reakcija i edno prazno kese, vo 8 se pojavi neshto no doktorkata ne mu dava nadesh. Prashav sto ke se desi mi rece zdravoto ke go potisne i ke se izgubi. Sto znaci toa tocno neznam. No jas mu davam nadesh. Kaj tebe veke da ne go potisnalo!
Природа, како треба да биде, нека биде. Се се случува со причина. Значи не мора да има некакво крварење, едноставно едното може да не се развива, или да биде потиснато од појакото
Потполно се согласувам за редовните прегледи на гради и гинеколошки прегледи што секоја жена треба да ги прави без оглед дали е во постапки на инвитро или не. Но, мене лично не ми се допаѓа пренагласувањето на докторите дека ЗАРАДИ инвитрото треба да се прават тие прегледи зошто мн е важен и психичкиот момент што докторите очигледно го занемаруваат. Ние и онака сме под огромен стрес и со милион прашања во главата. Јас правам преглед на гради на секои 6 месеци, но тоа го правев и пред воопшто да знам дека ќе го одам овој макотрпен пат со многу неизвесности. Да не бидам погрешно сфатена, тоа е мое мислење, зошто мене лично многу ми влијае на психа и уште толку ми го зголемува стравот и анксиозноста.
Se slozuvam potpolno. Ne znaes od sto prvo da se plasis. Anksioznosta vo plafon. Sve mi izgleda deka sum bolna i imam nesto loso. Tahikardija fatim pri sekoja opsta kontrola
Каде правите ехо на гради? Пред некој ден баш пишав, последниве месеци јас никако не можам да начекам термин. Јас сум 42г. и сѐ уште не сум правела мамографија. Матичната, а и докторката кај која бев последно на ехо не ми препорачаа за сега мамографија. Инаку имам две стимулации зад себе.
Pravev pred mesec dena vo Dijagnosticki centar vo centar se naoga,i ima termini sekogas za nekoj den.
Драги мои, Денес ќе ми биде 9ти ден од ембриотрансфер и веќе си ги имам сите типични симтоми на добивање. Второ ивф и убедена дека ќе виде успешно, бидејќи докторот сварно се даде од себе почна да ме опфаќа страв дали некогаш ќе станам родител.Го пишувам ова зошто сварно ми треба негде да се олеснам, во сабота ќе правам тест, ама знам дека ќе биде џабе, некако премногу добро си го знам ова мое тело. Извинете што ви досадувам...едноставно немам зборови. Инаку имам едно класично и едно на природен циклус..
Ne razmisluvaj taka, ke bide ovoj e toj pat ne se otkazuvaj simtomite moze da bidat slicni. Ti posakuvam da vidish dve crtki bidi silna ....