Јас сум со ниско амх и бев на долг протокол, со максимум стимулации. Од почеток терапијата не ми функционираше, па ми сменија и успеаја да извадат 5 јк. Од нив 3 се оплодија, од кои две беа добри и ми ги вратија, а третата кажаа дека не се развива добро. Двете за некое чудо се фатија и засега тераме добро, еве крај на прво тромесечие,иако уште не ми се верува. Знам дека те плаши, и мене од фонд ми викаа ти само еднаш имаш шанса, после ако сакаш само со донирани јк или приватно. Ама знам дека има успешни случаи и со 0.1 амх, најбитно е да ти се погоди докторот и терапијата, а богами и среќата. Ти посакувам успех.
Kaj mene toa dolg so max stimulacii pogubno se pokaza. Nisto ne se oplodi i kako vinovnik go posocija kvalitetot na jajce kletkata.
Многу ми е жал, ама се е индивидуално во нашава проблематика. Затоа реков се треба да се погоди, нема правило, ако кај еден организам успеало, кај друг може да има други проблеми. Јас претходно на инсеминации вадев едвај по 2 јк и имав 3 биохемиски и не знаеја да ги објаснат.
A ti podnese vo fond kolki ti e amh? Moeto e 0.58, pozadi sebe imam prirodna bremenost koja ne zavrsi dobro.
Да, поднесов, имав и високо fsh и ми кажаа дека требало, па мораше да потпишам изјава дека сакам да биде со сопствени јк. Ако планираш преку фонд, пробај без тој резултат да поднесеш, можеби и нема да ти побараат.
Fsh e podobro da e nisko ili povisoko? Posleden pat pregledano vo mart mi e nizok posle bremenosta a i pred toa mi bil vo granicite .
Не знам, единствено што знам е дека високо fsh е индикатор за намалена плодност и обично ако е високо те праќаат да испиташ amh, па во најчести случаи тоа е ниско. А ниски вредности на двата хормони не ми се познати, можеби треба да испиташ во иста лабораторија, а fsh обавезно на трет ден од циклус.
Doktorka mi je rekla da ne treba spermokultura,vec samo spermogram. Hvala ti. Dokle si ti stigla sa vto?Ja razumem sve Mk samo ne znam da pishem ♀️
Nije nishta strashno,ja sam to prihvatila skroz normalno.2 puta sam proshla kroz stimulaciju,prvi put duga shema,drugi put kraca,a treci put sam imala zamrznute 2 blaste.sad u septembru idem na trecu stimulaciju a 4 vto.Juce su mi stigli svi rezultati iz laboratorije,pa cekam u utorak rezultate za trombofilije,pa u petak idem kod gin.da rasim briseve i papa. Onda mi ostaje uz grudi i muz da uradi spermogram.
Девојчиња, прашањево за тие што правеле крио трансфер, на кој ден сте почнувале со прогестеронска поддршка? Знам дека е индивидуално, но прв пат ми е и цела сум во прашалници, возбудена, исплашена... многу измешани емоции. Па кога почнав со стимулации бев поарна од сега, сега сум многу збунета. Со триптофем сум од 21 ден на циклус.
Вака ќе улетам само со мислење, а без конректен одговор оти не памтам добро. Знам само за последниот трансфер дека немав прогестеронска поддршка, мислам инекции туку само утрогестан вагинално. Ќе кажам само, докторот ќе процени по резултат од прогестеронот, а ти препушти се на позитивни мисли. Знам дека површно звучи ова "опушти се и сл" ама кога ќе се пријавам тука на следен трансфер, сакам истово да ми го пишете
Se meri den pred transfer ili denot na transfer. 5 dena pred transfer pocnuvas so progesteronska podrska.
Pet dena pred transfer ovde vo turcija mi merea. Vrz osmova na toa ti ja davat progesteronskata podrska.