Да не се секирај. Јас од ист циклус имам 5 годишен син, па неуспешен трансфер и сега повторно бременост (18 недела). Секој ембрион си е приказна за себа не се оптеретувај со тоа.
Здраво девојки од денес 21 ден од циклус почнувам со долг протокол да се боцкам со триптофем. Па на 3ти ден од циклус ке ми испитуваат хормони. Јас сум со ендометриоза и со низок амх 1, мегутоа ништо ме ми дадоа од витаминска терапија, а јас заборавив да прашам. Дали после 3ти ден ке ми дадат ако има некоја искуство нека ми пише, фала ви ❤️
Zdravo devojki. Jas sum mnogu uplasena. Vprocem imam dve full stimulation i edno modificirano ivf. Razgovorot so dr kade shto bev za eho na dojki, iako se si bese ok, samo me potsete deka ustvari site tie hormoni koi gi primame so sebe si nosat rizik. Iskreno vekje pocnav sa razmisluvam ova da mi bide treto i posledno stimulirano invitro, bez razlika na ishodot.
Ne ne skroz isti samo nasite imaat deklaracija na makedonski skroz isti svajcarski proizvoditel IBSA se me cudi kako moze tolku golema razlika a k ne gi drzat vo mk vo site apteki samo vo nekoja mala konijalna apteka kade ima pobaruvacka
Девојки здраво, Сакам да Ве прашам, дали пред постапка независно дали пред стимулации или трансфер правите тест за корона. Јас месецов сакам да правам трансфер со замрзнато ембрионче и во Петок сум на прва контрола кај докторот. Денес правев микробиолошки и матичната ми вели кај сум го одбрала периодов, сега скоро секоја настинка била корона...па може сум била во контакт,,а не сум пројавила симтом...па како тоа ќе влијаело на постапката....и скроз ме збуни....какви се вашите искуства. Ви благодарам
Секако дека треба да се внимава, не велам не, но короната не е од вчера, а не мислам ни дека треба да чекаме да “заврши”. Во последниве 2 години се правеа ивф и многу од нив се успешни, и искрено малку ме нервираат непромислени коментари особено од доктори. Ако веќе толку има став докторката барем нека образложи и нека даде совет кога и како да се почне, а не само да ствараат забуна. Затоа би рекла терај си, биди внимателна за време на постапката, ако веќе си позитивна збори со ивф докторот па ќе одлучите што понатаму. Со лесно да ти е и со успех.
Еве јас ќе ти го кажам моето искуство. На 4ти месецов имав закажано преглед кај мојот ивф доктор на 21 ден од циклус за да почнеме со постапка за трансфер со замрзнати, така се договоривме, а истиот ден имав закажано пап и брисеви кај матичната. Јас на 30ти јули настинав ептен, со сите пропратни симптоми, без температура( ама јас и официјално кога прележав корона во јануари, немав температура). Се тестирав 3 пати со брз тест и беше негативен па така решив да одам кај докторот на закажаниот преглед исто и кај матичната за пап и брисеви. Кога го прашав докторот дали да почнеме воопшто дека сум настината, ми се познаваше и по гласот дека сум ептен затната и засипната и ми рече прв пат ли настинуваш и ме праша дали се појавила температура и негов совет беше да продолжиме. После кај матичната, истото ми го кажа. Јас дента веќе почнав со боцки триптофем, долг протокол кога вечерта сопругот дигна температура. Сигурна сум дека и моето беше корона, но решив да не одложувам, пред 6 месеци имав корона со позитивен тест и тогаш сакав да почнам целосна постапка за инвитро и се одвратив, чекав 3 месеци да пројдат, дури во април почнав со стимулации. Сега решив да не чекам ич зошто еве од јануари наумив, септември дојде, јас уште трансфер не сум правела. Тоа е мое мислење.
Epa koga bash prashaj ja haha, pricini sekogash kje ima, vo leto od toploto nema da uspee, od septemvri nastinki, od dekemvri gripovi ... neka ne te stresira samo ako se osekjas dobro i si spremna samo napred ;*
Девојки бидејќи два пати не ми се оплодија јајце клетките, а вооедно не сум пцос, дали да испитам инсулинска резистенција или нарушен метаболизам на инсулин? Шеќер на гладно ми е 4, а инсулин 8 (реф. 3-25)?
Девојчиња, која дебелина на ендометриум ја сметаат како добра за закажување трансфер? Ме дрма возбуда, ми се ближат деновите до трансфер и мн сум нестрплива.
Јас за во идно време ќе пишам како планирам. Нема да правам тест, зошто и откако ќе го почнам процесот може да закачам, и нема да покаже или нема да покаже на време. Сакам да вратам замрзнат ембрион, последен ми е и го имам истиот страв како тебе и сега мислам најсигурен начин ми е сега да фатам, ама пак ми е страв намерно да се изложам. Ни јас не знам како ќе го поминам ова, ама те разбирам. Немам поим што би рекол др, не сум се видела сеуште со него, ама на мислење сум веќе кога ќе почнам да не се тестирам, па што даде Господ (секако ако имам симптом некој ќе преќинам). Инаку денес проверив, ешерихија нема веќе, значи сум clear да правам трансфер следен циклус, јееее @Mihaela123456 ,Господ знае на што се сме изложени... Јас не сум размислувала и не сум проверувала гради, ако се плашиш побарај мислење од повеќе стручни лица. Лично за себе, не знам психички уште колку можам да поднесам физички не ни мислам телово-машина (не е добро тоа, не земајте пример од мене)
Jas koga planiram proces da teram, a site mi bea transferi vo najgolemite pikovi na koronata, togas kontakti na minimum namaluvam i bez maska ne odam nikade. Sega gledam ovoj soj ne e ni nesto opasen, taka da ne se opsednuvaj, samo vnimavaj i zastiti se kolku mozes