Jas ne sum slusnala za ovaa plaza. No slusnala za nekoi mesta vo Mk sto pomagaat za neplodmost. Ednoto e manastirce Sv. Bogorodica na Skopska Crna Gora, selo (gornjani, banjani) kade ima trudno drvo. Mnogu parovi imaat porod posle poseta na toa mesto... Isto taka, vo Kavadarci, ima manastir Sv.Atanasij, kade ima manastir, ima domar koj gi prima site ( bez ogled na vera nacionalnost itn) i isto taka, domarot mu se obraka na svetecot, pa potoa vi kazuva dali svetecot kazal.deka ke ima deca ili ne.... Mozebi nekoj ne veruva vo ova, mozebi ti uletuvam vo komentar, no samo najdobronamerno sakam da spodelam. Covek nikogas ne znae kade ke mu se posreki ❤️
Да треба да се продолжи со терапијата. Но треба сестрата да ти објасни пред трансвер во колку часот што се пие. Мене ми се јавуваа еден ден претходно да ми каже во колку е трансверот и се околу терапијара @Tiffany01
Во свети места верувам и исто во чуда. Како топла преорака за тие што покрај медицината сакаат да одат и по црковни врати го препрачувам Јован Бигорски( да исчита свештеникот молитва на мажот и жената но треба да се венчани ) и СВ Богородица Кичевско и таму преку еден обрач се проаѓа и немало правило која веросиповед си .
Девојки, за оние кои направиле повеќе од една стимулација, за колку ви падна AMH-то од една до друга стимулација? Јас почнав со 1.5 и по две стимулации ми падна на 0.5 (што значи една стимулација дури за 0.5 ми го намалила AMH-то.) Не ми е јасно зошто толку голем пад. Сега веќе сум со многу намалена резерва, а моја другарка на пример со почетна вредност од 0.9 истера 4 стимулации.
Inaku da napomenam deka januari 2020 imav amh 2.7. Pravev ivf 2021 godina, 27 gonali i ispitav posle ivf amh mi bese 3.2. Jas noemvri imav 3.2 na klinicka biohemija. Vo januari 2022 dolg protokol, primeni 55 fostimona. Juli 1.7 amh. Ocigledno varira..
АМХ неможе да варира- можно е да е грешка од лабараторија. Во зависност од стимулацијата резевите се трошат и АМХ паѓа. Супер би било да има начин да се зголемуват потрошените резерви, ама не е така. Мене во циклусите од почеток на ИВФ 2021 2,1, па падна на 1,73 и сега 0,88 Кога ќе приметите некоја нелогичност добро е во истата лаб. да ја повторите анализата.
Да , како што ги напишав вредностите така . Работите зависат од многу фактори на пр. дали си пушач,колку год имаш,начин на живот ...... но најмногу од стимулациите . За да извади материјал ке го стимулира колку би произведел организмот за година дена. И веднаш резервите пагаат. Мада кај секого е различно и на крај на ден се е релативно. Нели во медицината 2+2 не е 4
Јас сум кај д-р Лазаревски инаку, веќе 5 неуспешни ин витра, без никаква промена во протокол. Човекот само трансфер ми прави, нити да смени нешто, нити да испита (освен нешто вируси што ми даде да испитам, се беше ок) и искрено многу се фрустрирам. Ништо не објаснува, дури и заборава што кажал дека ќе направи. Ми вика се е супер, на последната стимулација имав од 9 јајце клетки дури 7 оплодени со одличен квалитет, ми вика феноменални резултати, и на крај ништо. Сега уште 2 ми останаа и сакам да го сменам пошто јас лично од него не гледам никаква насока, ни план, се осеќам ко уопште да не ме следи како пациент...
Ne e tocno. Amh mozes da go zgolemis ama bara podolgo vreme. Jas licno sum primer za toa. Na 26godini imav amh 0.6, dve neuspesni ivf i posle 0.4 Posle toa imam uste 4 neuspesni ivf ama ne go proveriv kolku e. Dve godini na zdrava ishrana i terapija od doktor (pokraj vitaminski, primav i drugi suplementi pod nadzor na doktor) amh lani vo oktomvri bese 1.2 Sega teram 18ta nedela bremena po priroden pat. Ne velam deka e do amh, Gospod mi se smiluva i stavi raka na mene ama kako sto pisale i drugi clenki pogore, vo medicinata 2+2 ne se 4. Amh nemoze da varira so razlika od 2 ili 3 edinici ama moze da se zgolemi, i minimalno da e ama se zgolemuva. Taka da nema otkazuvanje od ovaa borba dodeka ne izlezeme site pobednici. P. S Site suplementi koi gi primav se od knigata "all starts with the egg"
Другарки, едно прашање поврзано со тоа како се чувствувате кога сите блиски околу вас имаат pregnancy announcements? Особено блиски луѓе? Пред да започнам да го одам овој пат, навистина бев човек што ептен изразуваше чувство на среќа и радост кога ќе споделеа ваква вест, а сега не дека не се радувам, но сепак ми врти во главата помислата- Ќе дојде ли ден и јас вака ќе се пофалам? Особено ми е чудно што вакви вести споделуваат другарки/ роднини/ жени на другари на сопругот, а дознале дека се во 3та недела од бременоста, немаат слушнато срцева реакција, а одма кажуваат вакви вести. Чудно ми е дека според мене е премногу рано за споделување на ваква вест, дека нели не се знае што ќе биде (секако на сите им посакувам успешна бременост), но дали дека воопшто не виделе тешкотија за бременост па споделуваат одма и се сигурни дека ќе биде се во ред… Незнам дали само јас вака се чувствувам, дали е ова чувство на празнина нормална… Како да сум одсечена од нешто, што всушност треба сите да го имаме и доживееме, па милион прашања во глава- Зошто јас поминувам низ ова, зошто ми се случува мене, ќе биде ли и кај мене… итн. Ве прашувам чисто за да знам дали е нормално ова чувство или пак јас сум станала себична и неемотивна на темава…
Читав баш на темата, бидејќи едно време почнав и јас да се преиспитувам. Дали е нормално така да се чувствуваш? Сепак е нормално вака да се чувствуваме. Патот што го одиме е многу долг.. фрустрира, исцрпува физички, емоционално и финансиски. Но, некој што не поминал низ ова не знае како е. Кај некој е многу лесен тој пат. Дај Боже кај сите да биде таков. Но, на најсилните им се даваат најтешките битки (вака си се тешам)
Ехее и тоа како, не си само ти секако. Јас и какви се муабети не слушам од другарки, колешки, познанички... Цититам "Јас да го погледнам сопругот и одма останувам бремена". И како да реагирам во моментот? Да се смеам на глупоста што ја стресила, додека од друга страна само јас знам ни што поминувам. Тоа е, луѓето се такви, себични, а ние осетливи на темава. Знам дека е тешко, но пробај да не размислуваш многу кога ќе слушнеш таква вест.
Исти муабети слушам и јас, дека сеа ќе почнувале со правење 2ро дете и она од нареден месец ќе била трудна оти одма кај нив биднувала работата, ќе си земела патолошка, дека не и се идело на работа. А најјаки ми се тие што со години немале деца, и сум ги сретнала и во Плодност и Систина и после тоа “као случајно остануваат бремени- ПРИРОДНО (што е нели најбитно) па солат памет како не се замарале они со ништо и дека така ете се погодило