Zarem ima i takvo nesto? Ne mi se veruva. Pa sto e vazno dali e ivf ili prirodno? Vazno e da staneme majki, ne e biten nacinot. So lesno vo postapkata i sto pobrzo so pozitiven test.
Ne znam zosto si navredena, ili neprozvana si se pronasla vo komentarot... I ne se odnesuva za zeni koi uspeale prirodno da zabremenat, posle godini i godini borba i ivf i se..... Naprotiv. Mojov komentar e za zeni koi odat po kliniki, se borat so neplodnost, krijat se za sebe, ne sakaat nikoj da gi doznae, iako nie odokolu sme doznale vaka i onaka - no molcime bidejki sekoj ima svoja intimnost. No koga ke zabremenat, so ponasanjeto kon drugi zeni oni se tie koi vregaat.... Zena sto pominala trnliv pat, treba da ima razbiranje za sekoja druga zena, da ne rasprasuva i da ne povreduva ili ponizuva..... A ne, ostanala bremena moze so kojznae koe po red invitro, ama ke se pravi deka ona zabremenila prirodno, a site drugi makar i so invitro sto se ke i bidat tema na myabet i pred okolina i sekade, pa duri i drsko ke te prasa: Kako zabremeni, invitro ili prirodno? I ke razglasuva ko da si naprail "grev"... E toa boli, mila... Sekoj si gi znaae i makite i problemite i niz sto pominal. I ne e fer nekoja takva, so takov pristap da se pravi silna pred site, u stil eve jas zabremeniv prirodno, sto cekas ti, ispituvaj se ili dali si zabremenila invitro te prsasuva.... Imaj si ubava bremenost, ali jas so komentarot ne aludirav na zeni kako tebe koi i pokraj se zabremenile prirodno navistina.... A se sto si pisav vo komentarot sum doziveala, oti sum bremena i isto mi se isponasala odredena osoba....
За жал јас имам запознато многу од таквите. Како и да е на крајот на денот е важно да ни се исполни на сите таа желба и можност, а патот по кој што се добило детето воопшто не е важен! Но ете на некои му е најважен. Ти благодарам, се надевам ќе дојде ден и јас и сите кои што со душа чекаме да се пофалиме тука со позитивна бета!
Јас сум стигнала и до коментар "абе тоа со инвитрата на долг рок, којзнае што ќе донесе, божем луѓево знаат чиј материјал им оплодуваат". Ова го размислува особа што секој ден морам да ја гледам. Ама тоа е, научив да не регистрирам веќе вакви невкусни коментари.
илиии.... „значи никој неможе да ме убеди дека вадат по 10, па 3 небиле добри.. како тоа не се добри? па не се оплодиле, па останале... никој неможе да ме убеди дека не ги продаваат. се е бизнис“ дали е муабетов за некој што се бори психички со се во патов уште па со ваков калибар да се замараме.... осетливи сме, и се повеќе и повеќе забележуваме и не погаѓаат некои муабети од овој вид
Честитки мила со лесно, доколку би сакала сподели околу искуството во Турција, комуникацијата со докторите и терапијата баш ми е мило што толку успеси има од таму
Целиов процес е доста бавен и фрустрира..ние сме премногу осетливи и затоа многу работи ни сметаат, не ги разбираме другите како така се однесуваат, во многу ситуации (особено кога сите други се со деца) се чувствуваме нелагодно, немаме муабет, се чуствуваме дека не припаѓаме таму...на моменти сите ни се криви, како некој можел така да се однесува...и тоа кај нас ствара уште поголеми фрустрации. Со текот на времето анализирајќи се себе си, секакви ситуации и ликови си реков дека морам нешто да променам кај себе си, за да повеќе не се чувствувам така. Ова се некои од работите кои си ги повторувам и се трудам да ги применувам кога сум тажна, депре и ќе ме обземе некое глупо чувство и ми помогнаа да се чувствувам подобро. Сфатив дека: Ова е мој проблем. Кога ќе се вратам дома од дружење со другари/пријатели, без разлика како и да се чувствувам после тоа, проблемот е тука, мој и јас треба да си го решам. На никој не му гајле за твоите проблеми. Луѓето што не го доживеале ова не го разбираат. Едноставно не знаат како е. А за луѓето кои што го доживеале и брзо го забораваат патот низ кој поминале, тие едноставно немаат осет. Независно од тоа, проблемот е наш. Обиди се да се опкружуваш со луѓе со кои се чувствуваш убаво. Опкружи се со луѓе што ти шират позитивна енергија и луѓе со кои имаш повеќе заеднички муабет. Ова со собиранкиве на повојници, мекици, крштевки, родендени решив да не се повлекувам и да одам на тие работи, едноставно да им се радувам. На почетокот ми беше тешко кога ќе се најдам на такви прослави, но со текот на времето, почнав да отрпнувам. Одлучив дека морам да се соочам со проблемот и да си го решам. На крајот, најбитно е да си среќен. Детето треба да биде резултат на тоа, а не причина. Се извинувам за долгиот пост @Irisveceflow123 Честитки од срце! Ти посакувам лесна бременост и уживај во истата <3
Уште после пункцијата @Irisveceflow123 кажа дека е презадоволна од целиот третман во Турција, без разлика на целиот исход, а јас сум многу среќна што исходот е висока бета Да биде со убаво до крај и да биде убава приказна, тука сите чекаме да ни споделиш искуство @Irisveceflow123, можам да замислам дека денес сѐ уште си во шок - најпозитивен можен
Fala site da docekame ubavi prikazni, si zasluzime , nasiot pat e mnogu tezok, samo nie si znaeme. Vo celosen sok sum, odam vo ginekolog kaj maticen mi vikat mnogu e rano, treba da povtoris beta, da vidime dali da e vonmatrucno, dali ce ima srceva akcija. Go prekinav mu rekov abe doktore 9 godini cekam barem ostavi me 5 minuta da se raduvam na vesta.. Toa e gospodova rabota , toa sto e pisano toa ce se desit.
Ќе биде, ние сме исплашени и да се израдуваме, таков е овој пат. Но со верба само и ќе биде, знам дека ќе биде се во ред, сите тука заслужуваме! Да те чува Бог и да биде со успех до крај.
Boze kakvi doktori ima. Odma negativno Da si se opustis, ke si bide se vo red. Povtori si beta za 2 dena vo ista laboratorija, ako ti e misla dali raste ( no i ne mora da se stresiras).... Konsultiraj si se so doktorot za terapija i slicno. A maticniot neka sluzi samo za upati ocigledno za poveke i ne Odmaraj poveke, koa ke bide beta nad 1500 ke si se vidi i na exo, pa srcence i se so red.... Raduvaj se, fokusiraj se na ubavi raboti, bidi pozitivna...
Јас пак се гордеам што успеав со ИВФ, и стварно не можам да сфатам зошто тоа би го криела. Ниту се осеќам помалку способна, ниту дека сум направила грев, баш напротив ние тука сме многу посилни затоа што мора да поминеме 1000 интервенции и секогаш со шанси 50/50, а притоа да останеме со здрав разум и емпатија кон другите. Баш благодарна сум на Бога и Универзумот што живеам во доба кога има начини и има надеж и доктори што ќе направат се што можат за општеството да не те "отпише" одма. Мене сега ми коментираат ех па ти аман трудна си, не си болна, шо има да лежиш, 100 кила ќе се направиш, ама пробувам да игнорирам и да си ја истерам бременоста затоа што само јас и вие тука знаете како тешко се стигнува до неа. Дури и од оваа група ми е страв да излезам, читам редовно, може на некој ќе му се најде мој збор.
@Штркче многу убаво си напишала , сумира се што мислам и чуствувам на темава. Како и да е, бидејќи долго сум во оваа борба, се сум поминала и почувствувала- и сум се радувала , и сум избегнувала детски родендени; и сум се надевала и разочарувала, и сакам да зборувам со блиските и преку глава ми е од зборење... Се ми се има случено овие години. Дефинитивно сме преосетливи, скоро имаше една моја роднина објавено на фб дека е трудна, а мене првата мисла ми беше " леле премногу е рано , не дај Боже нешто да се случи"... Ама тоа е мојот мозок, истрауматизиран и изморен од борбата. Секој треба да си прави како што си мисли, а ако некој ми навлегува во личен простор може и да му се истурам, една придобивка од борбава е дека станав "безобразна" т.е научив да се заземам за себе. И најбитното на крај @Irisveceflow123 , честитки златна, многу ми е мило Од срце ти посакувам лесна и прекрасна бременост
Fala vi na site, Fala mila, vo pocetok otidov samo na konsultacija, da vidam sto ce mi rece oti tuka site biolozi, endrikrinolozi, duri vo avstrija mi rekoa nema sansi da se postigne bremenost. Odam na konsultacija doktorov mi ostavi vpecatok, rekovme so maz mi posledna sansa ovde ce pravime. Doktorov se vika remzi abali prezadovolna, od nego od kordinatorot i od celiot tim. Takov tretman ne sum videla . Za prv pat najdov doktor da me soslusa. Za terapija sve individualno, koga ce pojdev kaj nego cela moja istorija pred nego, sve analizirase do posleden detal. Komuniciravme preku kordinator oti ne znam turski. Ima na srpski , albanski. I tie ti odgovaraat vo sekoe vreme. Moze da vidite na instagram prof dr. Remzi Abali sekoj den objavuva uspesi.
Здраво на сите, ве читам подолго време а еве сега и моето прво обраќање. Ги имам исчитано сите 4916 страни тука Вака: Имам 35 години и 3 ин винтро постапки. Никаков “реален проблем” кај мене и партнерот, направена лапаро и хистеро (отстранета лева туба и среден септум) уредни пап и брисеви, хормони, ендометриум, спермограм, спермокултира, кариотип итн… Првото ин витро- декември 2021 во Њу борн. Долг протокол извадени 5 јк (АМХ 1.5 ниту една оплодена. Ок викам ајде одам одма на второ, на приватно не ми се чекаше поради мала резерва на јк и поради годините. Април 2022 - Пак истата клиника, ама сега краток протокол, ембриолог скоро и да не знам кој ми е и после втора потапка никаква комуникација… Ден на пункција два фоликули (без анестезија правев аспирација) една јк и таа не се оплоди. Веќе бев сигурна дека никогаш нема да дојде до тоа фамозно оплодување. Одев по клиники прашував што да испитам, нормално грешката си ја барам кај себе. Испитав и генетски мутации тромбофилија излезе некоја ништо страшно ми рекоа ако се покачат дидимери ќе се боцкам (а и не мора да значи бидејќи не е страшно) Ок ајде пак, борбата продолжува. Август 2022 - Се решавам за Плодност Битола, исплашена од Таше и од се што прочитав одам, напротив се соочувам со човек што има време и разбирање, секоја консултација супер. Краток протокол скоро ист како претходниот (дозата малку се разликуваше), на пункција вадиме 5 јк, и прв пат да слушнам ембриолог. Стефан ми се јавуваше секој ден, секоја чест за него сите благослови од мене. На 5ти ден дојдовме до 2 бластоцости според нив “ПЕРФЕКТНИ” градација 3АА и 4АА. Трансфер на двете бласто и една морула, другите не се делеа убаво и немав за замрзнување. Негативен исход…. Негативни тестови и нула бета. Воопшто не дошло до имплантација. Разочарување невидено. Шок. Решив пишам бидејќи секој совет би ми дошол добро. Ви благодарам однапред