Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Dogo

Dogo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2022
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    210
    Не знам зошто ми испитуваа само естрадиол ☹️

2. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    Можеби докторот си има причина за тоа и кај секој е различно. Во зависност од историјата, различни испитувања и терапија. Ако ти самата се сомневаш дека можеби треба да испиташ уште нешто, нареден пат можеш да го потпрашаш и да го слушнеш неговото објаснување за тоа. Јас така би постапила.

3. Dogo

Dogo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2022
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    210
    @Штркче фала ти во секој случај, јас а верувам и секоја тука се би направила, секое можно испитување како би елиминирале се што може да ни застане на патот.
    Јас дури толку се опседнав што сама инсистирав да правам кариотип, на своја рака на секои два месеци правев пап и брисеви, навистина можеби се тоа е непотребно ама пусто жеснко раат да се немало. До сега ете пречка ми е намалена резерва на ЈК од декември лани, до сега правев три ин витра и за еве скоро една година од 1.58 ми падна на 0.95 што дополнително ми ствара притисок.

4. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    Дефинитивно, и јас се би испитала што е можно, само да намалам ризици и пречки што може да се појават. Од искуство, да го вратам времето или некој да ми кажел порано, одма би испитала мутации и кариотип. Ова со испитување на резерва на ЈК уште го немам направено и не сум запознаена. Со тоа сега прв пат се сретнав и прочитав од вас на форумот. Ќе треба да "прочепкам" уште малку и да си го фатам редот :D

5. Señorita92

Señorita92 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2019
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    341
    Isto taka e dobro da se poseti sv. Nikita se naoga vo skopska crna gora s gornjani prekrasno mesto

На malecko87, Nela_21, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. aci aci

aci aci Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    443
    Jas pak imam preubavo iskistvo vo New Born, za doktorot da ne pravime muabet-predobar...sestrite isto taka, komunikacija koga i da im pisam vo rok od 5-10 min vrakjaat, zvonat na telefon kako so clenovi od semejstvoto da razgovarav na telefon..embriolozite isto..kaj mene site 5 dena sekoe sabajle od 9-10 h mi se javuvaa da mi kazat kako se razvivaat embrionite i odgovaraa nesebicno na sekoe moe prasanje..jas iskreno uste kolku i vreme da trae borbata za porod ne gi menuvam za nisto, radi taa komunikacija i griza sto mi ja pruzija.

На marte^^, NNA, Rosberi и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    I jas i maz mi lutavme so ispituvanja, kaj mene osven hashimoto drugo ne mozat da najdat, kaj maz mi perfekten e spermogramot.
    Nikoj doktor ne mi predlozi, jas sama insistirav za dna fragmentacija i ispadna deka ne mu e dobar toj rezultat, prvo bese 19, pa 21. Po poveke konsultacii zaklucokot e deka mozebi ova e priconata zosto embrionite mi se razvia samo do stadium morula, ne do blasto i imav spontan 9 nedela.
    Muabetot mi e da si ispitas dna fragmentacija kaj partnerot tvoj i zemi si i bris od endometrium, kako sto ti predlozi @Mihaela123456
    Drugo se e do mozokot druske :hug:

На NNA, Dogo, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.135
    I mene mi ispitaa samo toa, edinstveno progesteron imav ispitano prv pat koga se vidov so doktorot. Pretpostavuvam deka po tie vrednosti dokolku se dobri ne bara povtorno ispituvanje. Zatoa me cudi koga citam kolku pati vo tekot na procedurata go ispituvaat nekoi a jas niednash.

На Irisveceflow123 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  9. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    2.745
    jas site tri postapki na svoja raka si ispitav i na vtor den i pred stop inekcija i pred et.
    ako prviot pat ne ispitav na svoja raka e2, dr sakase da pravi ET, no koga go vide p4 1.3, ne sakase da go rizikuva edinstveniot embrion shto go imav. Kako i da et ne bese uspesen no barem ne me jade janza deka bilo do p4.

10. Aussie

Aussie Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    46
    Две стимулации и три трансфери со смрзнати. Имам уште два смрзнати емрбиони ама не сакам кај него повеќе да идам. Кога не ми ни кажува ништо освен све е супер, не знам зашто вака, па јас ли да знам? Он е докторот. Размислувам кај Ивановски да се префрлам.

На Pipismel и tina2018 им се допаѓа ова.
  11. Mar33

Mar33 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    36
    Девојки после трансфер знам дека треба повеќе протеинска храна и свежи салати, да се избегнува ананас, а цвекло дали мозе да се јаде? Го јадев пред трансфер заради ендометриумот а за ппсле трансфер не знам дали пречи?

На Mihaela123456 и tina2018 им се допаѓа ова.
  12. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    34.637
    Незнам што станало со сестриве во њуборн , ама се покајав што воопшто се јавив да прашам :^) извинете ви се пожалив ама мислам и желбата за ет ми згасна од таквиот однос на тел...(facepalm)

Така што ако некоја членка има инфо колку чини префрлање на ембриони од њуборн во др клиника нека сподели?

13. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    2.745
    цвекло да, ананас не. :D

На Anomis11 и Irisveceflow123 им се допаѓа ова.
  14. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    Колку што се сеќавам, освен хормони друго немам испитувано пред трансфер. Имам испитувано мутации и бидејќи имам MTHFR хетерозигот после трансфер примав клексани. Од витамини земам Methyl Folate (1000 mcg) и Methyl Б-12 (1000 mcg) бидејќи со овие мутации обичните фолати не се процесираат. Не знам колку би ти значело, но ова е што можам да споделам од мое искуство.
    Мој совет е пред да влезеш кај докторот биди спремна со прашања и барај објаснување и насоки. Секаде е премногу гужва и навистина многу малку време ни посветуваат и ни објаснуваат.
    Ти посакувам многу среќа за кој доктор и да се одлучиш :hug:

На Aussie, RatkaD и AniSk им се допаѓа ова.
  15. aci aci

aci aci Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    443
    Sto e hashimoto se izvinuvam kako se ispituva?

16. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.135
    Avtoimuna bolest na tiroida. Se ispituva preku krv hormoni t4, tsh, t3

На aci aci му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Preku antitela se dokazuva
    Atg i atpo
    Moze tsh i ft4 da bidat super
    I eho najdobro

На Blondie715 и aci aci им се допаѓа ова.
  18. Hope4

Hope4 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2020
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    205
    Девојки,

Ете мојот трет трансфер заврши неуспешно.

Ви пишувам чисто за да ви кажам колку е потребна поддршката меѓусебна. Од форумов има една членка, ќе се препознае, која е страшно многу позитивна и која буквално овие две недели секојдневно го одеше патот заедно со мене и ми даваше сила. Верувам дека многу од овде се такви.
    Така треба сите да бидеме.

Надежта велат последна умира... епа ајде сега со надеж одиме натаму. Што напишал Овој Горе тоа ќе биде. Само верба

На ЕмајотаП, Milititi, babybubu и 11 други им се допаѓа ова.
  19. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    836
    Jas imam iskustvo so New Born. Konkretno so Tatjana. Zenata si e ok, navidum smirena, fina, ubedliva.... No, bez konkreten plan za rabota. Smetam deka ne e dovolno strucna, od moeto iskustvo, se i e proba, ako uspeees - uspees.... Celo vreme jas i vikav: doktorke da ispitam toa, da proveram ova. Za terapija ( vitamini cuda) trosev po 5.000 denari i nisto efekt. Osven so i prai promet na drugarka i od trimeks
    Koga i rekov na snimkava hsg da ne e vdlabnatinava septum.. ona vikase ne e problem. Pa otkako mi se sluci spontan i tekna da urla u stil treba laparo da sw naprai bla bla.....
    Koga zabremeniv, i pustiv beta, samo ok mi vrati i nisto za ponatamu, ni terapija ni da odam da ispita d dimeri i sl. A me prestimulira so fonali na inseminacija, d dimeri do plafon....i ako ostanev kaj nea ke mi prsese moze i 10 inseminacii... Bidejki ne sum bila za invitro....
    Duri i ne znaese sto da mi pravi, koga izleze deka na laparo imam proodni kanali, veke dugase ramenici. I vikase mnogu e polesno koga ima problem otkolku koga nema.....
    Od devojkite na pult, katastrofa, nestrucni, kako hostesi, ne mozea nikogas da me najdat vo sistem...od doktorkata nemav tel ne dava, za kominikacija samo preku sestra, i toa nema odredena sestra, tuku koja stigne, kazuva....
    Znam deka ima uspesni prikazni od bolnicata generalno, no jas si spodeluvam iskustvo. I ne mi e krivo nisto ni parite, tuku sto mi go izgubi vremeto zaludno...

На dayla, NNA, Sandra91 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Aussie

Aussie Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    46
    Значи не знам што да кажам. Јас сега мислев кај неа да идам на консултација. Јас сум на пример кај Лазаревски со петто неуспешно, и исто како тебе без насока, без план, без ништо. И сега, тие што ги фалат докторите е затоа што забремениле. Затоа и ги фалат. Еве Лазаревски важи за еден од најдобрите. Ама за мене еве, не е. Мене истото ми рече најтешко е кога нема проблем. Кај мене се е во ред, се испитано, се најнормално, а нема резултати. И ми вели, не знам стварно зошто вака.
    Моја другарка на пример смени три болници: од Систина во Ремедика, па во Њу Борн за на крај да се врати кај истиот доктор - Ивановски во Систина кога и забремени. И сега како знаеме дека Ивановски е најдобриот доктор? Можеби прашање на среќа е кога се погодил здравиот ембрион, па случајно се погодило пак кај Ивановски.
    Јас затоа и не менував доктор досега. Ај си мислиш, треба време... не знам да ти кажам, ни јас не сум паметна што да правам.

На Teta meta, Sandra91, NNA и 5 други им се допаѓа ова.