Позади Мајка Тереза на шалтер. Документите ги доставив почеток на јуни. Одговор не ми стигна по пошта. По 2 месеци кога се јавив да прашам ми кажаа дека писмото било испратено (но јас го немав добиено). Преку телефон ми кажаа што ми фали. Одма го доставив тој документ (на шалтер кај Мајка Тереза) и еве веќе помина повеќе од месец и сеуште немам одговор. Бидејќи на телефон не се јавуваат бев таму да прашам и одговорот им беше дека се на одмор, немаат одржано седница. Повеќе од месец дена се на одмор и не може никој да ги процесира барањата...
Na prethodnoto invitro iskreno bev mnogu psihicki stabilna,se bockav si piev terapija edinsven problem mi bese kako ke.dobijam bolovanje i toa go srediv,dobiv pozitiven rezultat na 5 nedela biohemiska mislam deka od zemja me tresna...posle toa dokrot mi kaza stopiras.se posle.ciklus dojdi ke pravime sledno inv mi bese.mnogu nelogicno ovde par forumdziki mi dadoa soveti,za nego se bese demek nema.potreba odma kaj koleskata mu aha ova treba ovaa treba napraviv,odma mi rece ova ke si pies ova ne koga ke sakas sleden javi se na den od prvi ciklus i ke zakazeme za 10-12 dena ultrazvuk pa da se vide sto ponatamu,mnogu pozadovolna od nea,ona predlaga da ne cekam mnogu vreme me uveruva deka.ovaa.embrionce tamu e mnogu podobro od prethodnoto ama ete mene psihata stravot mi e na najvisoko nivo... Ti blagodaram na sovetot sekako ke imam uste.edna konsultacija so doktorkata pa da vidime sto ke odlicime
Моменталнно сум во ситуација да спремам док за ваучер а незнам кај кој др. да одам. Без разлика што докторите имаат успеи и неупеси со ИВФ процесите јас од 4 др кај сум била на ИВФ треман и на инсиминација и на консилтација се ми било од бледо па прозирно т.е впечаток дека е се искомерцијализирано. Во 2020 кога прв пат сакав да почнам со спермање на док за ивф требасе да правам Хсг кај Толовски мислам беше. ХСГ то беше не успешно. Млад еден доктор не наспан не успеа да ми го направи ми даде извештај да матичниот да ме испрати на операција и се чудеше како воопшто имам циклус. Од таму прв пат отидов кај Тања во ЊУ Борн. Жената ме виде и даде препорака за второ ХЦГ и ми го предложи др Александар Бојаџиев кој наредниот ден за буквално 30 сек заврши се. Од таму се вратив кај Тања за инсеминација. Првата инсеминација ја направена без никаков преглед. Еднаш гледана на ехо и толку а втората беше уште побетер и и беше коментарот ако ништо не бидне те чекам за инвото. И секако не отидов кај нив ја обрав Ремедика, па Систина па пак се вратив н аРемедика и сега се чудам каде. Освен Димитров во Ремедика кој НЕ сугерира никакви скапи суплименти сите други кај сум била биле пре напорни за тоа прашање. Не бива од Имприл одма трудна ке станеш. Од никој од кај што сум била НЕ сум задоволна од начинот на кој ме следеле и посветувале внимание. За сугестии и предлози што анализи да направам од форумот се учам. Секако мора некаде да одиме и негде ке успееме ама ако ни постветуват внимание колку треба и ако се едуцират докторите во континуитет и посветено соработуват и со ембриолозите нема да не има толку многу на форумот.
Иако имав успешно прво инвитро, се согласувам со напишаното. Не знам зошто не го третираат многу посериозно овој процес, кој секако остава последици на здравјето на жената, а имам чувство дека секаде се со став дека од прва ретко која успева, како ова да е мала работа, па ајде што биде нека биде.
Devojki jas so edno prasanje znam deka ima i druga strana strikno za taa tema no me interesira vase iskustvo, dali poveketo pravevte prenatalen test i od koj ste zadovolni..Vo konsultacija so dr Vladimir a obavezno da se napravi nie sme so podolga istorija imame dva spontani i dve biohemiski treba da razmislam naskoro koj bi go pravela... Inaku za scrining mi go predlozija sistina dr.Dimcev i remedika dr.Elena i do koj period najkasno se pravi prviot scrining do 13 ili moze i 13 i nekoj den...
Ednas ako e iskoristen, posle mora da se podava za nov? Ne mi e jasno toa.. Nie napravivme transfer, bese uspesen no zavrsi si spontan i sega 6 meseci ne smeeme da probuvame so ivf..posle za sledna postapka mora nov vaucer?
Да нов ќе ти треба за следна постапка. Овој се смета за искористен. Имаме право по 3 ваучери за прво второ трето и четврто дете
Да за следно треба нов имаш право на 3 ваучери нз сега дали е зголемен бројот требаше да се зголеми на 6, но сепак за следно треба нов ваучер само ке видеш кој документи ти важат а кој ке треба нови да се спремаат
Повеќето имаме слични ситуации. Ова “ме тресна од земја” колку ми е познато… Слушај доктор секако, но пред се слушај се себе
И мене тоа ме мачи и со се што си пишала се слагам. Јас на пример после missed abortion, сама си проверував хормонален статус за да увидам дека имам покачен пролактин и TSH. За сметка на тоа Лазаревски ми даде да пијам терапија за пролактинот. А кажи ми што ќе станеше ако не проверев сама? Е па ќе си идев на следен трансфер со покачен пролактин и 0 шанси за успех. Не велам дека следното ин витро ќе успеело ама со покачен пролактин па ич. На последното ин витро ми вели (по 4 неуспешни трансфери) да пробаме со интралипидна терапија. Нити како се дава таа терапија, кога, ништо. Му пишувам мејл да го прашам, не ми одговара. На денот на трансфер ништо од терапијата. И се јавувам денес на сестрата која мисли дека ќе закажувам следен термин кај него и и велам, значи 5 неуспешни, со никаква промена на протокол. И она ми вика: а што сакаш да направиш? Па ја ли да си бирам испитувања бре? И велам ми рече докторот интралипидна и што стана со тоа? И пази одговор: аааа, е па знае докторот така некогаш да се предомисли! ПРЕДОМИСЛИ!! А да ми кажеше МЕНЕ дека се предомислил, на пациентот кој е ДИРЕКТНО засегнат од ова? Ама што да ми каже, она му е сестра, нормално дека ќе го брани. И имам еден милион пропусти да ти посочам, затоа и го менувам сега, не знам дали ќе биде на подобро, останува само да се надевам.
Dokolku si zabelezala promena vo hormonalniot status, obrati se na endokrinolog, toj ke ti dava soodvetna terapija za bilo sto dokolku ne e vo red...ne sum odela po endokrinoloxi, no ima zeni sto i so visok prolaktin zabremenile, no po podolg period.... Ete moze ke ti bide od pomos ova, obrati se kaj nekoj poznat endokrinolog, ima i dobri na drzavno.... Pa mozebi ke ja sklopuvas slozuvalkata polesno.... Ovoj proces e makotrpen, treba nervi,vninanie, no i educiranost.... Istrazu aj, eve tuka na forumov ima zeni koi sto se veli sekakvi analizi pominale ke ti posocat.... I najbitno,da ostanes psihicki stabilna.... I napravi mala pauza. Mi se cini izmorena si i izrevoltirana.... Vo menuvreme, nesto pravi, sportuvaj ili smeni nacin na ishrana, citaj,meditiraj.... I na kraj, odluci dali ke ostanes kaj istiot doktor ili ne.... ❤️
Секако дека одма отидов на ендокринолог. Кај мене оваа промена се случи после абортусот. Но не е моја задача да си правам анализи самоиницијативно за да видам дали има промена или не. Тоа ми е поентата. И бев смирена, и имав верба во докторот, и правев паузи, верувај. Ама по толку пропусти вербата е веќе изгубена. Сега го менувам за да може да си направам муабет со докторот, кој нема повеќе од минута време да одвои за тебе пошто му се брза, туку кој ќе има увид во историјата, кој ќе те следи и кој ќе ти одговори на прашањата кои те мачат. На крајот на краиштата сите сакаме да бидеме ислушани и испочитувани - тоа повеќе ми значи отколку самиот резултат за кој сум свесна дека зависи од милион фактори. Секако ти благодарам за добрата мисла <3
@Corika Ајде друшке, стегај забите и почни, да се исчистиме ние постарите од тука И јас почнувам со последното ембрионче П.С И мене ми беше страв дека последно ама решив, направив брисеви и чекам да почнам па да се надеваме дека ќе не огрее @Irisveceflow123 Честитки
Fala mila, mnogu ti se voshituvam na pozitvnoto mislene. Jas utre povtoruvam beta a vrijam od netrpenie. I posle mi teknuva toa sto doktorot vo turcija mi vikase Be pozitiv good for embrion and for you i se smiruvam. I vikam gospod e Golem sve ce bide ubavo. Gospod ce ni gi polni raceto na site , vo toa sum sigurna. Samo verba i Pozitiv minds brings pozitiv things.