1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. EK2022

EK2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2022
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    157
    Рекоа после празник, така да се надевам од понеделник да има некој бар да ни каже до каде ни е барањето

На Штркче му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Два пати пишав и избришав, не знам што да кажам… Сакав да ти пишам да се држиш и само напред, но не е фер, некогаш може треба да застанеме и да се исплачеме убаво и да тагуваме… Колку ме боли што не можеме ни да се израдуваме на успесите, ни да тагуваме на маките, таква е оваа борба. Дај си време сега и после со нови сили, нема откажување, ќе биде кај сите кога ќе ни дојде денот. :hug::inlove: За жал најтешките битки се за најсилните…

На Rtulka, NNA, Lost angel и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Zimaj nesto i na prirodna baza, caevi i maslo od divo origano, ne jadi blago, blagoto e podloga za razvoj na bakterii i zemi probiotic postojano sekoj den vo period od 3 meseci. So srekja

На tina2018, Lost angel, Kejt362 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.135
    Nie bevme kaj ivanovski so slab spermogram, viskozitet i azestonospermija. Mu prepisha profertil, tribestan i q10 invitroto beshe so icsi metoda. Uspeshno

На malecko87, tina2018, Lost angel и 2 други им се допаѓа ова.
  5. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Bash mi e zal ;(
    Kako e mozno da se napravi takva greshka
    Kolku samo vlijae na nashata psiha

На Irisveceflow123 и Tiffany01 им се допаѓа ова.
  6. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    Навистина ми е жал за ова што ни го пиша и сочуствувам со твојата болка.
    Борбава е тежок ролеркостер. На моменти си пресреќен и полн со надежи, на моменти цел свет ти се руши и не знаеш како да продолжиш и со кои сили. Ова навистина е многу тешко психчки да се издржи. Но, мораме!

До пред некој месец (пред да се случи и мојот неуспешен трансфер) не верував колку е голема тагата и разочарувањето после истото (го доживеав толку трагично, дури како и спонтаниот).
    Само знам дека ние жените сме многу силни, го можеме и невозможното. Се' ќе издржиме. Не смееме да дозволиме оваа борба да ни биде единствената преокупација и цел во животот. Прво ние да сме живи и здрави!
    Независно од оваа борба, животот си тече. Мораме да се трудиме да правиме и други работи во животот кои не' прават среќни.

Пробај да се фокусираш на нешто друго периодов или прошетајте некаде со сопругот. Подалеку од сите луѓе/ прашања и се што те врзува за ова. Мене тоа најмногу ми помага. Ти праќам сила и гушки :hug:

На Rtulka, Ilinaj, L*G и 10 други им се допаѓа ова.
  7. AniSk

AniSk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    887
    Zal mi e mnogu kako mozele vakva greska da napravat

На Irisveceflow123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Здраво на сите. Конечно се осмелив да и јас пишам за мојата ситуација,се надевам не ја утнав темата. Имам 48 години. Лани гинекологот кога направив лаб. анализи на хормоните,ми рече морам ин витро,да појдам кај гинеколог за стерилитет. ФСХ беше 43.9, а АМХ 0.01. Бидејќи за мојот партнер уште имаше време, јас појдов дури вчера во Плодност. Што да ви кажам, атрофирани јајници, без фоликули. Циклусот ми е нередовен, веќе во перименопауза. Д-р. Таше ми предложи единствена опција со донор на јк. Не прифатив. Можеби ќе ви звучам просто, но јас сакам мои гени,мое дете. Знам дека закаснив за бременост,но такви ми беа патиштата во животот,ајде уште со ова да завршам,па после дете. Трчав по амбициите. Прегледот во Плодност беше само вагинално ехо и ништо друго. Ве молам, дајте ми трошка надеж со ваше искуство дека постои некаква можност. И, ве замолувам без осуди,доволно ми беше од вчера одговорот од Д-р. Таше. Нема прекин на солзите од тој момент.

На zverkica, tina2018, Kris80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.521
    Da odime so site sili a? :inlove::inlove::inlove: si zakazav kaj psiholog malkicko da se iszdusam da go trgnam stravot i ke odame so poslednoto :inlove::inlove::inlove: fala ti mila za podrskata :hug:

На malecko87, tina2018, NNA и 6 други им се допаѓа ова.
  10. aci aci

aci aci Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    443
    I jas ke te razberam zosto niz istoto pominuvam, samo sto kaj mene bese malku poinaku..prva beta 711, posle toa pocnav da krvaram i celo vreme me tesea deka e normalno ustvari toa bilo spontan...koga dojde vreme za prvo eho..vo matkata ne se prikazuvase gestaciski sakus..denes pravev beta 63.31...i kaj mene srekjata traese samo nekolku dena...
    Si napraviv smokvi vo maslinovo i se prepustiv vo racete na Gospod.
    Morame da bidime silni za slednoto zacnuvanje.
    Dva dena oko ne isusiv, ama sega sobiram sila i morame da se vratime vo normala. Veruvam vo cuda, morame da veruvame vo cuda, zatoa sto postojat.

На zverkica, tina2018, Rtulka и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    87.515
    :hug::hug::hug::hug::hug:

На Irisveceflow123 и Tiffany01 им се допаѓа ова.
  12. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Не сакам да звучам обесхрабрувачки ама сепак до сега немам слушнато за успешна приказна на тие години со свои јајце клетки, блиска пријателка на мојата мајка на 45 год направи инвитро со донирани јк и си роди детенце со нејзини пробуваа неуспешно 2 пати . Кај неа на двете пункции вадеа по 2 јајце клетки ама не се делеа правилно поради квалитетот и не стигна ни до трансфер .
    Се ставам на твое место - јас сепак и покрај лошите изгледи би инсистирала да пробам со стимулација да видам што ќе се случи еве можеби ќе успеам и покрај веројатностите . За донирани секако можеш да си пробаш и подоцна жени и во пеесетите раѓаат деца со донирани .
    Нешто што најмногу ме нервира е неупатеноста и незаинтересираноста на матичните гинеколози во врска со биолошкиот часовник на жената ,тие како да знаат само пап и микробиолошки да прават . Јас мислам дека треба да се подога свеста на жените и тоа НЕ во поглед да ги брзаат да раѓат ама да се посочи еве да се испитаат хормони за ако имаат желба за формирање на семејство да знаат каде се движат . Постои опција и за замрзнување на јк во Њуборн ја имаат таа можност ,ако можеме да одиме на одмори и да купуваме коли би можеле да дадеме и две илјади евра за тоа . Моја другарка кога имаше 34 години разговаравме отворено затоа што сака да има свои деца а еве сеуште нема партнер на моја иницијатива испита хормони и излезе дека има понизок АМХ - не чекаше отиде во Њуборн и таму замрзна свои јк ,па здравје кога ќе си најде партнер или еве дури и без партнер би можела да има шанса да си го оствари својот сон за детенце . Се извинувам за долгиот пост и што залутав од темата малку . Ти посакувам се нај најдобро :l:

Последна измена: 7 септември 2022
    На zverkica, tina2018, AneSk и 13 други им се допаѓа ова.
  13. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Ти благодарам за реалниот одговор, и нема потреба за извинување, бидејќи ова не е проблем на кој може да се одговори со 2-3 збора.
    Стимулација.... Хммм. Не ми е познато,ни еден гинеколог не ме насочил за тоа. Може малку објаснување?
    Ти благодарам од се срце @Anomis11 . ♥️

На Tiffany01 и Anomis11 им се допаѓа ова.
  14. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Со помош на хормонска терапија го поттикнуваат телото да создава фоликули во кои се надеваме ќе има зрели јајце клетки кои понатамошно со пинкција би се извлекле па со инвитро би се оплодиле .Овде членките се многу упатени во таа област, да не речам колку и докторите па некоја би можела и поконкретно да ти објасни и од мене ама мислам дека ја опфатив поентата :)

На Штркче, Tiffany01 и Ilinaj им се допаѓа ова.
  15. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Кај кој гинеколог да се обратам? Кај матичниот? Бидејќи во Плодност ми кажаа да земам само Примолут нор, за ете да се " исчисти" ендометриумот. А, баш му реков на докторот како можи да не постои опција со толку напредната медицина, да не може да се регулираат некои функции на половите органи?

На Tiffany01 и Anomis11 им се допаѓа ова.
  16. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Искрено как матичниот не би одела .Штом со Таше не сте пронашле заеднички јазик јас би те советувала да си отидеш кај друг специјалист во областа на асистираната репродукција и да не губиш време - час поскоро !
    Имам слушнато дека Владимир Трајковски во Њуборн има успешни проказни со низок АМХ па јас би отишла на консултација кај него . Или кај друг во Систина или Ремедика по твој избор . Кај Органџиски никако ! Тој мене на 26години ми викаше дека имам намален број на антрални фоликули и ме караше зошто сум чекала толку долго за да имам деца (facepalm) Кај Владимир имам лично позитивно искуство ама со инсеминација тоа е многу полесна и поедностсвна процедура од инвитро . Јас на твое место кај него би отишла ама ти одлучи си најдобро :)
    Па да служиш како инспирација и зрак надеж за многу жени овде со успешна приказна !

Последна измена: 7 септември 2022
    На zverkica, H.VAGA, Ilinaj и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Ти благодарам @Anomis11 уште еднаш од длабочината на моето ♥️. На сите членки тука им посакувам да искусат мајчинство,па и јас. Решив да не ме потклекни депресија,но да бидам упорна.♥️

На Фенерче, Pipismel, Штркче и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.521
    Se dodeka ima nadez ima i sansa za sreka....samo hrabro :hug:

На Фенерче, Tiffany01 и Ilinaj им се допаѓа ова.
  19. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.758
    Мила, никој нема право да те осудува. Неможам да ти препорачам доктор, но можам да споделам со тебе приказна за една особа која во Плодност со никакви шанси доби син и веќе е 6 години. и она ми има зборувано колку Таше бил бесчуствителен на зборови но сепак успеа . Тогаш имаше 40 год. и тоа и беше последн циклус . Прехпдно од Х причини се нема обидувано за дете но од прва доби успех. Незнам што се Таше ти кажал но ако сакаш пробај да разговарш уште еднаш со него или пак закажи си консултација кај некој друг доктор- веке имаше добиено прпорака од членките. Иначе за донираните ЈК е лично право и мислење . Јас спротивно на тебе немам прерасуди кон тоа, туку размслувам ако пак немам успех веќе и тоа да ми биде опција. Се согласувам дека гените се од некоја друга особа но едно зрнце расте и се развива во утобата на мајката која го храни и осека. Тоа дете е на личноста која го родила. -Јас така размислувам, како што немам и прерасуди за посвојување на дете. Со среќа

На Didajo, malecko87, tina2018 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Убаво кажа @Anomis11 - за со донирани јк може и покасно, во 50- тите год. Само сакам прво да се обидам ете со други начини, но ништо не ми беше објаснето или понудено. Не сум во климактериум, и нема да кренам раце. Само барам насоки од ваши искуства.

На malecko87, NNA, Dijana DM и 2 други им се допаѓа ова.