Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Irisveceflow123

Irisveceflow123 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    476
    Допаѓања:
    900
    Devojki vi blagodaram na site za site utehi i zborovi, gospod so pozitivna beta da vi vraca.
    Imam kutii prolutex dokolku vi se potrebni pisete mi.

На NNA, aci aci, AneSk и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    87.515
    Јас кога почнав по овој пат имав близу 40 год
    Амх 0.4
    Фсх 29
    Да речам половина од твоево (пред перименопауза мислам )
    Кај мене е позитивно што и тогаш и сега имам редовни циклуси
    Имав по еден антрален фоликул секој месец
    На две пункции по природен пат со мали стимулации извадивме две јк и двете се оплодија и имав две бласти. За жал едниот трансфер беше неуспешен, почнувам со другиот.
    Муабетот ми е, направи уште една консултација со инвитро специјалист, доколку пробаш мислам дека нема што да изгубиш.
    Чуда се случуваат и посакувам ние да ги раскажуваме :inlove::inlove::inlove:

Последна измена: 7 септември 2022
    На NNA, Pamuk dete, Milititi и 13 други им се допаѓа ова.
  3. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Само насочете ме каде да се обратам.
    Ви благодарам на поддршката од сите што ми пишувате.

4. Girlbtz

Girlbtz Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    180
    Poslusaj go dr Tashe neka proveri antralni folikuli i kaj mene veleshe so amh 002ne mozi ama eve denes prv ultrazvuk. Veruvaj vo cuda

На Littlegirli, Ilinaj, NNA и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Што да го послушам? Инсистираше за донор на јк.

6. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Јас сепак би итишла до кај Владимир во Њуборн ,он има добри резултсти со низок АМХ! И ако отидеш баш ме интересира како ќе пристспи и што ќе ти предложи да ни кажеш оти ќе те мислам :l:

На zverkica, Ilinaj, aci aci и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Jas imam 30 godini, i 9 embrioni napraveni. No nemam namera dolgo vreme da se opteretuvam po doktori i stimulacii. Jas ja vidim donorski jajce kletki kako mnogu bliska forma za mene da se ostvaram kako majka. Ne sakam da navleguvam vo detalji kolku malku mi e vazno dali moeto dete nosi moe dna ili ne. Vo ovoj period od zivotot,samo sakam dete da rodim, no matter what. Ama i zdrava da bidam.

Последна измена: 7 септември 2022
    На Bilka5T, Pamuk dete, malecko87 и 20 други им се допаѓа ова.
  8. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    2.745
    Исто.
    Без предрасуди.

На tina2018, Littlegirli, Ilinaj и 10 други им се допаѓа ова.
  9. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047
    @Ilinaj штом не си се пронашла со др Таше, не продолжувај. Мачен е овој пат и потребна е доверба во докторот кој ќе ја води постапката.
    Гледам членка го препорача Владимир. Да не се повторувам, за него и пациентки кои се 40+ и со намалена оваријална резерва е говорено на форумов (за жал во негативна насока). Можеш да ги пребараш мислењата.
    Ти ја разбирам потребата за детенце кое ќе биде генетски твое. Нема тука исправно или погрешно. Донација на јајце клетки нека биде крајна опција. Пробај бар еднаш со твои. Да не те јаде после душата дека не си пробала. За донирани можеш и на 50 г.
    Направи хсг, да се види состојба на матка и јајцеводи. И секако хормонален статус.
    Ако не грешам, прво ќе ти дадат терапија да се среди циклусот. Естрадиолот низок ли ти е веќе? Со терапијата и тој ќе треба да се среди, што од друга страна влијае и на дебелина на ендометриум.
    Што и да одлучиш, мој добронамерен совет е никако долг протокол.
    Реално ако зборуваме, шансите се .. и сама знаеш. Годините, квалитетот т.е. неквалитетот на јајце клетките (кој тоне после 35 година, а е во слободен пад после 40 г.), состојбата на матката (дали ќе се задебелува ендометриумот), хормоналниот статус - се' ова се важни фактори за успех.
    Дали треба да пробаш? Апсолутно да. Бар еднаш.
    Но, со реални очекувања.

На Ilinaj, NNA, BelataMasai и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Златна си, сакам вака отворени карти. ♥️

На elanor му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Извини ама не разбрав убаво . Зборуваш за пациентки со намалени оваријални резерви и негативно искуство од кај Владимир ? Зошто јас пак сум разбрала дека напротив имаат успех жени со низок АМХ што биле негови пациентки ги сметале за безнадежни а со негова помош постигнале успешна бременост ,или е возможно до толку нешто да имам лошо разбрано ?.. Ме збуни сега :wasntme:

На Mandela, zverkica, Ilinaj и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.875
    Допаѓања:
    37.829
    @Irisveceflow123 , @aci aci многу ми е жал... За секоја една се радувам и тагувам, се надевам на сите радоста еден ден ќе ни е безгранична.
    @Ilinaj , сите имаме право на своите чувства и потреби, и ништо не е за осуда. Како се чувствуваш, така прави. Доколку со донирани стане некогаш прифатливо за тебе, имаш опција и малку подоцна.
    Целосно се сложувам дека треба да побараш второ мислење кај друг доктор специјалист, можеби сеуште има шанси.

Ај сега, малку за себе.
    Ќе правам FET овој циклус и др ми рече да проверам е2, лх и прог, ама оти бев уморна и нервозна и се по список,не запамтив на кој ден да ги проверам. На преглед сум на осми ден дури.
    Ај, ве молам некое искуство.
    Не сакав да му ѕвонам пак зошто се баравме цел ден, и на крај па и не запамтив што ми кажа, многу глупаво се осеќам.
    Дајте некој пример кога се испитуваат па да видам..
    Фала, од една ваша изгубена пријателка (facepalm)

На malecko87, Ilinaj, Sienna_MK и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Na vtori den do treti den najkasno se proveruvaat lh, est i progesteron za FET. Rezultatite ke mu gi pustis na doktorot. Posle ke ti kaze koga da odis na eho, jas otidpv na 8 mi den, kako sto i tebe ti spomnal doktorot. So srekja

На Sienna_MK, L*G, Tiffany01 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. EA23

EA23 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2020
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    372
    Zdravo na site
    Dokolku mu trebat na nekoja. Ke mu gi dadam jas sum veke so druga terapija. Cair Topansko.Pole.

Прикачени фајлови:

На NNA, malecko87, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Влатче избегнува да работи со покомплицирани случаи, на таквите намерно им се понаша за да не идат кај него или им вика дојдете кога ќе останете бремени природно :D
    Тоа е од мое лично искуство и на пар членки со кои сме се смееле дека апсолутно истото ни го напраил :D

На NNA, malecko87, urma и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Istiot muabet i mene mi go kaza. 'devojce, jas stvarno ne mozam da razberam kako ne si zabremenila prirodno ti, so ovie rezultati' (jas vo megu vreme, eden abort, dve biohemiski i eden neuspesen transfer).. i na kraj 'javi mi se koga ke ostanes trudna' ..

На urma, Sienna_MK, AniSk и 3 други им се допаѓа ова.
  17. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    769
    Јас би ти препорачала нормално ако имаш финансии да си одиш некаде надвор од земјава Солун,Истанбул,Прага,Софија со нашиве доктори ич да не се замараш направиси ги сите потребни испитувања овде и со резултатите на консултација во некои од овие места овде чим Таше така ти рекол а тој мислам работи со покомплицирани случаи од другите ич не се надевај ова е мое мислење што не мора да е точно.

На NNA, tina2018, Sienna_MK и 6 други им се допаѓа ова.
  18. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.875
    Допаѓања:
    37.829
    Јас се пронајдов во комплицираните, ама уште не нашол како да се оттараси од мене :rofl:
    Не ми се префрла ембрион, реално, последен ми е. Нека прави што знае.
    Јас не би се лутела др да ми каже "слушај, не си за кај мене, или иди таму и таму" или не знам во тој стил. Ама сакам директно да ми каже. Пораки прикриени не прифаќам. Додуша да имав јасна идеја кај да одам, можеби ќе отидев. Ама некако општо не ми звучи ништо дека тоа е тоа за мене, ако отидам таму, кај некој, х, у...
    Ај да не се жалам тука; не сум оптимист. За среќа, тука видов дека и не оптимистите остануваат бремени, па рационално знам дека тоа нема многу врска. Би сакала да сум повеќе шајни хепи, позитив ама јбг, ме утепа реалноста.
    Доста е мудрување мислам за денес :x

На Bejb15, biba818, Kate Rina 93 и 9 други им се допаѓа ова.
  19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Не бев оптимист и јас, имам пишувано, на маж ми му реков дека не успеало уште 5тиот ден после трансфер и пред тоа ужасно се плашев дека ми беше последното ембрионче што за некој со слаби резерви е голем притисок. На трансфер се што можеше да тргне наопаку тргна, во соба кога ме оставија плачев зашто си реков и од ова ништо. Ама ете, господ стави рака и на мене. Т.е во мојот случај две раце:D
    Мислела или не мислела позитивно да славиме набрзо твоја висока бета :inlove:

На malecko87, biba818, tina2018 и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    36
    Е сега грубо можеби ќе звучам. Но, кога се работи за најчувствителниот проблем кај жената, треба така и да се пристапи- сериозно и професионално. Кога се јавив во Плодност да закажам термин, заради возраста ми беше кажано дека треба да ме прегледа д-р. Таше. Супер,се израдував. Анамнеза ми зеде некоја млада докторка ,специјализантка, и го почна прегледот, ехо. Кога не знаеше што да ми кажи ( бидејќи, претходно не сум родила, не сум имала абортус,не сум имала гинеколошки проблеми, не сум имала гинеколошка операција), го побара Д-р. Таше , кој "бил" во операциона сала,па веднаш дојде. И...... очекував многу - дека за почеток ќе пробаме со оваа или онаа опција,па крајно решение нека е со донор на јк. Ни лабораторија за хормонски статус,ништо, ништо. За на крај да ме праша дали сум од странство... Па, ве молам, за да се дијагностицира било каков здравствен проблем,се прават лаб. анализи, не е само ехото показател. Нека ме упатеше барем било каде, знам и за такви случаи. Но, само да ми каже да си правам еднаш годишно гинеколошки контроли во мојот град и да земам примолут нор 15 дена????? Му кажав, не ми ни требаат сега такви контроли. Ете тоа е моето искуство во Плодност. Верувам дека на многу им помогнал, но зошто не се потруди ништо со мене,не знам. А, во странски студии имам читано дека АМХ е варијабилен секој месец.

На AniSk, NNA, *Mika и 1 друга личност им се допаѓа ова.