Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 vote(s)
    15.3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 vote(s)
    11.6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 vote(s)
    18.1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. Алек***

Алек*** Истакнат член

Taka e milicka od zbor do zbor se ti e na mesto. (y)
    Koga ke procitam mislenje za doticniot doktot Trajkovski, nemozam da ne pisam:D kosa mi se kreva.

Ako slucajot e malku pokopliciran tesko deka ke uspee. Ke te matka, ke lupa dijagnozi od rakav I na kraj opustise imas sansi za prirodno (facepalm)
    Ili pak, taka drsko ke ti se isponasa, da ne pomislis tamu da se vratis. Definitivno covekot ne e dobar dijagnosticar, si raboti po ednostavni slucaevi I taka si go odrzuva rejtingot.

2. Angie77

Angie77 Популарен член

Eve I moeto iskustvo so Dr Tase; prv pat otidov na konsultacii vo 2019, imav 42god. Ziveam vo stranstvo i napraviv nekoi analizi voglavno site hormoni i maz mi spermogram. Odam kaj nego gi gleda rezultatite i rece ne biva, site vrednosti losi. Duri se sekavam se opisa kako krojac, rece mi doagate so 1m materijal a sakate da vi sosijam palto do kolena :)
    Me pregleda na Eho i edvaj eden folikul na desniot jajnik a leviot veke zaspan, go nema nikade. I rece devojce ti si pecena za donirani jk Ako sakas da imas dete. Djabe ne si trosi parite i ne se maci so stimulacii. Mu rekov abe doktore pravo so donirani pa da probame barem ednas so moi? I rece ok kako sakas taka ke pravime. Ajde pocnav stimulacii I izvadija 3 zreli jk a samo edna se oplodi; rezultat biohemiska so mnogu niska beta edvaj 20 taka nesto. Odam vtor pat kaj nego I rece sto baras pak Tuka? Mu rekov ajde uste edna proba, ne me odbi. Izvadija edna jk transfer na 4 den morula i beta nula. Togas embriologot Stefan ni zakaza konsultacii po Viber veke se vrativ doma i ni rece realnosta e taa, mnogu slabi duri nikakvi rezervi a i spermata ne bese vo red. Ni objasni se kako odi so donirani I da razmislime sto ponatamu. Odbravme klinika vo Ceska kade moja prijatelka posle 2 neuspesni vo Avstralija otide vo Ceska i uspea, eve kerkata ima 7god sega. Ni pobaraa se sto imame ispitano za mene i max mi I odgovorot bese isti kako Tase, doniran materijal. I na drugo mesto pobarav mislenje i isti odgovor. Vo Ceska po zakon e dozvoleno IVF do 49god a vo Spanija mislam do 50. Taka da mila probaj sekako barem ednas no so realni ocekuvanja. Ti posakuvam uspeh vo najskoro vreme

3. elanor

elanor Популарен член

Зборувам за повозрасни пациентки, кои најчесто имаат и намалена оваријална резерва.
    Не е исто амх 0.2 на 25 години и на 43.

Aussie, Mihaela123456 and Tiffany01 like this.
  4. ladystardust

ladystardust Популарен член

@Ilinaj се гледа дека си неискусна и на самиот почеток на оваа борба, па би се „дрзнала“ и јас да пишам некои работи, со најдобра можна намера и се надевам нема да бидам погрешно разбрана. И јас како другите членки би ти рекла пробај еднаш со сопствени јајце, имаш легитимно право на тоа, меѓутоа биди реална, надевај се, но не очекувај да се случи чудо. Според резултатите на хормоните ти си за жал на голема врата влезена во перименопауза и јас лично сметам дека ниеден доктор при здрав разум и со искуството што го има не би препорачал класичен ин витро протокол со стимулации. Претпоставувам кај кој и да отидеш и кој и да се согласи да пробате со твои јајце клетки, дека тоа би било ин витро на природен циклус или на природно модифициран со ептен блага стимулација, со цел да се стигне до една, максимум две јајце клетки за оплодување. Класични стимулации кај жени со толку мали резерви даваат нула резултат.

И да, медицината, особено ин витро фертилизацијата и генетиката во последните години имаат многу напреднато, меѓутоа и медицината има граница до која мера може да ги „поправи“ грешките на природата, нејзините можности не се неисцрпувачки, а природата, односно репродуктивната доба на жената, а и на мажот се, за жал иреверзибилни. Друга работа е што низок АМХ кај жена од 28, не е исто со низок АМХ кај жена од 48, зашто квалитетот на таа јајце клетка кај едната и кај другата е сосема различен, а знаеме дека после 35-тата година, а особено после 40-тата тој квалитет драстично опаѓа. Така што и со ист АМХ и ист број на антрални фоликули на ехо, една жена од 28 години има многу поголеми шанси за постигнување бременост и раѓање здраво дете од жена со истата фактичка состојба, а на постара возраст.

Искрено, јас не гледам ништо лошо и осудувачко во коментарот што ти го дал Таше. Тој во моментот донел заклучок врз основа на испитувањата и анамнезата што биле пред него и дал совет, кој е сосема реален и соодвествува со ситуацијата. Знам дека сакаш да чуеш за некое „чудо“ за жена во касни 40-ти или рани 50-ти што останала трудна и родила здраво дете со сопствени јајце клетки, но таква приказна за жал овде на овој форум нема да најдеш. Плодност колку што самата имам информации, се водечки меѓу клиникиве кај нас со успешни ин витра и бремености баш кај постари пациентки со донор јајце клетки (и во касни 40-ти и во 50-ти), така што не би го отпишала само така она што докторот го кажал, колку и да знае да биде непријатен и директен во комуникацијата. Да се разбереме, ниту сум негова пациентка, ниту сум била некогаш кај него на консултација, ова е мој впечаток за него од искуства на други, не се ставам во негова одбрана поради некаков личен attachment со него, зашто таков не постои.

Ми падна во очи коментарот „мои гени, мое дете“. Уште на почеток велиш да не те осудуваме, но мене искрено баш овој твој коментар ми делува во одредена мера осудувачки, зашто го читаат жени на форумов што останале трудни и родиле деца со донирана јајце клетка, а таквите не се малку. Најголемиот дел од нив се и доста помлади од тебе. Па зарем само ДНК ли го прави едно дете нечие дете? Тоа дете расте во твојата утроба, се храни од твојата крв, твоето срце работи дупло да пумпа крв и за него, да му овозможи да се храни, за да расте и да се развива, ти го раѓаш, па тоа дете ги прима со цицање нутриентите од твоето млеко, ти го чуваш, го воспитуваш, го учиш, го тераш на прав пат... Најмал фактор во сево ова игра генетиката, верувај, мајката си ти, а не жената што донирала, односно продала генетски материјал на биолошка банка.

Понатаму велиш дека со донор јајце клетка може да се остане бремена и на 50 и кусур години, па зашто сега уште одма од старт таа опција. Тоа е точно, да, меѓутоа генетскиот материјал, односно квалитетна јајце клетка за жал не е единствен предуслов да се остане бремена и да се роди здраво дете. Ако било така, сите ќе останувале трудни од еднаш, најмногу од две ин витра, а сведоци сме, еве и на форумов колку од нас поминуваат 4, 5, 6, па и повеќе ин витро процедури, дури и со генетски тестирани и еуплоидни ембриони за да дојдат до некаков резултат и позитивен исход. Тука се разбира игра огромна улога и состојбата на мажот, чиј што квалитет на генетски материјал со годините исто така, особено после 40-тата драстично ослабнува, хормоналниот статус и баланс во организмот, фактичката состојба на матката и физичките услови истата да износи бременост и еден куп други работи што со текот на годините и влегувањето во менопауза почнуваат да создаваат проблеми, така што на твое место, тоа тврдење дека во било кое време може да се остане трудна со донор не би го земала здраво за готово.

Плодност единствени имаат МАКС метода за селекција на сперматозоиди, така што во случајов јас лично мислам дека ви даваат најголема шанса за оплодување било да е тоа со дониран или сопствен материјал, бидејќи можат да го изберат најздравиот сперматозоид. Слаби и генетски абнормални сперматозоиди даваат исто негативен исход, и во случајот да оплодат здрава јајце клетка.
    Отиди и кај друг доктор на второ мислење, имаш погоре и анкета што може да ти помогне и полесно да се одлучиш кај кого, биди цврста во ставот дека сакаш да пробаш ин витро со сопствен материјал, но истовремено биди реална за можниот исход и отвори си го срцето и кон други алтернативи.

Ти посакувам успех и да бидеш чудото за кое што сите ќе читаме овде.

Last edited: Sep 8, 2022
    gorica729, zverkica, NNA and 37 others like this.
  5. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Нсвидтина не знаев дека така стојат работите . Имав читано за успеси постигнати кај него со низок АМХ ама еве изгледа сум го пропуштила моментот дека се случаеви кај пимлафи пациентки . Штом Таше е напротив тој што работи покомплицирани случаеви а @Ilinaj кажа веќе каков одговор од него добила крајна опција еве за да проба со свој материјал бар еднаш доколку секако не и е проблем во финансиска смисла да проба во клиника во Прага, Турција или некоја друга земја .

Ilinaj likes this.
  6. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Drugarki, gledam mnogu polemiki okolu vrednosti na FSH i AMH, pa aj jas vaka od moja strana, veruvam nema da bidam drska, da vi kazam.

Odma da ve negiram, AMH i FSH se varijabilni, zavisat od godinite najveke, toa e tocno, no i od drugi faktori. Primer odma da vi dadam, poznavam pacientki sto imale FSH 14 i AMH ispod 1, edna duri i .0.07, na eho jajnicite katastrofa, atrofirani i sme se plasele deka vleguvaat vo menopauza. No so promena na nacin na zivot, gi reguliraa. Site se cudevme kako moze FSH od 14 da padne na 9, ama padna, AMH se kaci do 1. I objasnuvanje e deka ne se samo godinite uloga, tocno najgolema se, no imate milion drugi faktori, najveke stres faktorot, nacin na ishrana.
    Konkretno primerot sto vi go dadov pacientkata imase togas 37 godini, nemase praveno in vitro, slucajno na proverka na hormoni ova go utvrdivme.

E sega, ne zaboravajte deka sekoja stimulacija gi namaluva rezervite i go zgolemuva FSH, taka da ne e isto zena so edno ivf i druga so 3 ivf.

Sakam da vi kazam, spored mene mnoguuu uloga kaj nas igra stres faktorot i da bidete sigurni deka ite kako toj gi menuva sostojbite vo organizmot. I vtoro, ali mnogu bitno, vakvi promeni se mozni do kaj 40 do 42 godini, se sto e nad, tesko deka sostojbite moze da se vratat vo normala, da bideme iskreni.

Za @Ilinaj duso spored mene ne cekaj mnogu, 48 se godini, realni da bideme, mozes samo ednas da se obides so svoi jk so slabi stimulacii. Tocno e cuda se slucuvaat, samo moras da bides mnogu opustena i mnogu da ne se zamaras so ovoj ili toj slucaj, ti si slucaj sam za sebe. Ali sto i da bide, ne si se ogranicuvaj vo moznosta da stanes majka

NNA, Pamuk dete, Kris80 and 4 others like this.
  7. Ilinaj

Ilinaj Активен член

Се извинувам на сите кои се навредиле од мојот став. Јас немам предрасуди за ништо. Во моментот тоа беше шок за мене, затоа што очекував друго.
    Ниту пак имав намера да ја оцрнам стручноста и авторитетот на Д-р. Таше. Ако беше така, немаше да појдам кај него. Не знам колку ме разбравте: јас побарав од него да се проба и со друга метода. Прв преглед, и веднаш таа опција, за мене беше голем шок. Точно дека сум неискусна и неинформирана. Првиот мој статус,признавам го напишав неразмислено, само моите чувства беа доминантни, не мислејќи на другите.

NNA, Kris80, Rtulka and 2 others like this.
  8. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Мила не се оптеретувај со тоа како и што си напишала. Никого немаш навредено. Само си кажа што чуствуваш. И јас и скоро сите ние сме имале непријатни моменти.
    Мислам дека доби доста мислења од членките па среди си ги мислите и пробај да побараш втро мислење но не се разочарувај од одговори и од однесувањето на докторите. Очекувај секакви коментари. И секако ти поскувам успех и многу среќа.

NNA, Rtulka, Tiffany01 and 2 others like this.
  9. aci aci

aci aci Истакнат член

Јас сум пример дека со Др Владимир постигнавме успесна бременост од прво ивф, јас со намалена оваријална резерва и плус со машки фактор.
    Докторот е безрезервно посветен на секој детал, и секоја ситуација во текот на постапката.
    Многу позитивно искуство со него и со целиот персонал...

И пак ќе речам, колку и да трае мојата битка за пород, не го менувам. Затоа што попосветен Доктор, не сме сретнале.

zverkica, malecko87, tina2018 and 4 others like this.
  10. Ilinaj

Ilinaj Активен член

@Dijana DM
    Ти благодарам од се ♥️ за поддршката.

Dijana DM and Tiffany01 like this.
  11. Littlegirli

Littlegirli Истакнат член

Zdravo devojki, denes mi e 9ti den, bev na ispituvanje hormoni i estradiol 61 … i mi ja prodolzija terapijata uste 4 dena …. So dolg protokol sum i so nizok amh …. Mnogu sum razocarana … ima li sansi barem edna jajce kletka da ima :((((

12. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Estradiolot e hormon koj sto pokazuva kako reagiras na terapijata ? Treba da se zgolemuva ili namaluva koga si na terapija ?

13. Littlegirli

Da se zgolemuva

Штркче likes this.
  14. elanor

elanor Популарен член

А на ехо колку фоликули се гледаат?
    Една јајце клетка е отприлика минимум 150 естрадиол.

Bejb15 likes this.
  15. Littlegirli

5 folikuli

16. elanor

elanor Популарен член

Некогаш знае малку покасно да почне да расте. Имало членки со такви ситуации.
    Ако си со долг протокол, може се подзаспале јајниците. Ти сменија стимулации? Има бар некој водечки фоликул?

Littlegirli and Mihaela123456 like this.
  17. Irisveceflow123

Irisveceflow123 Истакнат член

Devojki sakam da naracam vo iherb ve molam za iskustvo, nekoi suplementi a kargoto mi doaga kolku suplementite. Kako mozam da platam pomalku kargo.

18. Leontina91

Leontina91 Истакнат член

Jas na prvoto in vitro imav 5 folikuli site imaa jajce kletka so srekja

Littlegirli likes this.
  19. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Poskapeno e iHerb sega poracav na vitacost shipingot tamu e 9.99 i poevtini se suplimentite

Irisveceflow123 likes this.
  20. Irisveceflow123

Irisveceflow123 Истакнат член

A kakva firma e vitakost, za prv pat slusam?