Колку е цената за Кариотип во Систина? Дали се закажува преку телефон или треба прво кај доктор па он да те упати од таму?
Дали на природен циклус се мисли без никаква стимулативна терапија и без кломифен на пример? И дали имаш замрзнати ембриони или одите прво со пункција?
Transfer na priroden ciklus napravila. Toa znaci deka se sledi folikulot do ovulacija, bez nikakva terapija, i se meri endometriumot celo vreme. Koga ke prsne folikulot (prirodna ovulacija, ili mozno stop inekcija da dade samo da pomogne da ovulira), posle 5 dena se pravi transfer na zamrznat embrion (ako e blastocist), i se dava samo progesteronska podrska i kleksani ili aspirin ako treba. (Normalno ova sve ako imas zamrznati embrioni i pravis samo transfer) I jas sum vo ista postapka. Vtoriot transfer mi bese takov, katastrofa pominav, ama doktorot insistira pak isto. Dobro e sto nemas terapija za endometriumot ili supresija na jajnicite, ama ne znam kolku ke bide efikasen kaj mene ovoj pat
Колумна, ќе се дружиме И кај мене ќе е на природен (ваљда). Зошто помина катастрофа, во кој аспект? Нешто тешко ли ти беше, проблем со терапијата да не имаше? Мене трансферот (овој ќе ми е трет пат со замрзнат) ми е полесен од оној дел до пункција. Досега сум била со стоп инекција, ама не сум сигурна дали и двата пати беше така. Како и да е, со лесно и успех на сите
Na priroden ciklus so zamrznati embrioni se misli bez nikakva terapija, samo progesteron od den na ovulacija, a moze da bide i stimuliran ciklusot so estrofem od den na dobivanje mislam se pocnuvase ne znam tocno zosto esnas sum pravela so stimuliran. Inace priroden ciklus e po mene podobro...
Ne neee, da ne te razocaram, nemase voopsto implantacija, vo toa smisla katastrofa. I plus krvarev pred da dobijam (sto mislam deka progesteronot mi bil nizok). Toa mi bese vtor transfer, prviot missed vo 12 nedela, tretiot biohemiska (tretiot mi bese so dolg protokol). Inaku ako statisticki sansite se isti (kako sto sum procitala) megu dolgiot protokol za ET i prirodniot ciklus, naj idealen od prirodniot nema. Toa sto se stedis od otruenje so terapija igra golema uloga vo ova bitka. Pak na kraj, sve e do embrionot i endometriumot. Bilo sto drugo, kako sto vika mojot doki, e sminka.
Jas sum takov slucaj od prv den na ciklus so estrofem pratenje endometrium sega tarapija kako posle punkcija kleksan aspirin buskopan dekortin i krinon gel vo cetvrtok merenje progesteron i ako e dobar vo petok so Gospod napred transfer na zamrzati embrioni ama ovulacija ne sledevme kolku sto znam
Ako se dava estrofem, ne se sledi ovulacija bidejki nema ovulacija. So estrofemot doktorot ima kontrola vrz celiot ciklus, ja odredi terapijata spored debelinata na endometriumot, i koga ke bide endometriumot idealen so debelina, ke zakazi transfer. Toa e kontroliran ciklus i e polesen za doktorive. Prirodniot e sve do teloto, doktorot samo sledi endometrium i folikul, i na kraj, koga se ovulira, posle pet dena (bilo koj den na nedelava) se pravi transfer. Posle transfer, zavisno od procenkata na doktorot, se dava terapijata