Prolactinot varira i kaj tebe mozno da e pokacen zasto od nebo se gleda kolku voznemirena si. Mene prolaktinot samo fitnesot mi go sreduva. Another thing: doktorot moj mi rekol deka AMH kako hormon e mnogu delikaten za merenje. Mnogu lesno moze da se zgresi vo laboratoriite
Па добро ако е така нека ни даваат грешка резултати, па ние дома ќе си ја чукаме главата Како да знам дали е грешка, ќе треба да го повторам пак?
Batalji go analizata na amh. Sto ke ti treba da znaes aj kazi mi? Ti rece doktorot da go napravis? Aj ne pravi dopolnitelni stresovi bez potreba. Posleden ciklus 15 jajce kletki ti izvadija, i se plasis za rezervite. Nemoj da se opteretuvas so ovie vrednosti. Osobeno posle tolku terapija.
Другарки да не знае некој до колку е работно време на амбуланта за хумана генетика во институт за имунологија? Потребно ми е да знам до колку можам да ги подигнам резултатите бидејќи работам до 15:00, или можеби работат и саботи?
Нели има врска АМХ со тоа со каков протокол ќе се оди? Јас бев првиот пат со краток и извадивме едвај 2 јајце клетки, а вториот пат со долг, извадивме 15… е сега ова ме буни ако ми е толку АМХ со каков протокол би одела?
Ubavo ti kaza @Kolumna nemoj da analiziras, samo veruvaj mu na doktorot. Ne e vazno dali se 2 ili 15, vazno e da se oplodat i da se fati. Imalo slucai kaj sto izvadile samo 2 so odlicen kvalitet a od 15 nitu edna da ne e so ubav kvalitet. Ne se zamaraj so brojkite, samo imaj verba vo sopstveniot uspeh.
Мила не си прави стресови дополнителни. Битно е дека имаш многу антрални фоликули и јас во тоа верувам искрено. Каде проверуваше амх и фсх? Јас имам по 6 антрални на јајник, фсх ми се движи 7-8 (резултати од ГАК). Толку ми беше и пред стимулацијата. Амх не сум проверила никогаш и немам намера засега. Не мисли на тоа, докторите си ја знаат работата.
Во Индус медика ги праќа матичната дека сакав на приватно. Прв пат ми е ФСХ 12. 7, цело време пред тоа ми било како кај тебе. Сеа овде гледам во овие резултати прокалтинот исто ми е 19 а реф. вредности ( 1.9-25.0) а пред тоа 10 ми беше… и кажувам на матичната дека ми е висок, ми вика ме не таман ти е… и незнам стварно што се дешава…
Мене после две стимулации ми се намали амх за од прилика 1 - 1.5 во една година, но мене ми се намали и antral count. Од 15 пред ивф, во јуни имав 8, заедно со намален амх. Пролактинот варира. Ми бил и 25 и 15 и 5.
Мене антрал каунт ми е ист како и пред првото ИВФ, а амх под 1… фсх покачено, пролактинот исто така… Незнам дали да се сомневам во резултатите и пак да правам следен месец …
@HeLenna , честитки, сонце убаво Да си имаш прекрасна бременост @Kolumna , . Те разбирам, и другите кои напишавте примери различни. Никој не е во моја кожа и не знае како ми е, особено што јас сум секогаш позитивна и расположена, не сум тип што е сериозен, не сум повлечена туку напротив, people person сум ептен, таква ми е и работата. Не го кријам проблемот, мислам цел град знае. Кажувам и зборам за да се разбијат предрасудите а и секогаш ми е полесно да си кажам како е, наместо да треба да кријам или измислувам. Ме следи многу страв низ постапкиве, а особено кога гледам дека мојата околина не го дели мојот став (мојот негативен став). Тоа би требало да е добро, но парадоксално повеќе ме изолира). Во однос на другарки имам секакви и со големи деца и со мали, и без деца, и без мажи, и оставени и такви како мене, во борба. Секакви примери имам и гледам секакви животни битки; со сигурност на секој неговата му изгледа најтешка. Така сме и ние, и сметам со право. Немам мудри зборови, само храброст, ведрина и истрајност посакувам за секоја од нас.
Apsolutno nema vrska. Prv i posleden zbor vo vrska so protokolot e ehoto i antral count. Prognozata za los ili dobar amh ja ima i FSH, i ehoto. Tebe ni FSH ne ti e koj znae kolku, ni antral count. Taka sto take it easy i relax.
Mene problem mi pravi peer pressure. Drugarkite mi se skoro site i vo brak, i so deca. Ovie 4 godini od moja borba, tie edno po edno stanaa majki. Nekako se custvuvam kako da nemam so kogo ni da se zalim. Mi davaat precustvo deka nikakov problem vo zivotot nemaat i nema da me razberat. Osobeno posle abortusot mnogu osamena se custvuvam. Jas mu kazav na site koga dobiv pozitiven test. I koga abortirav mnogu mi bese tesko sto znaea i trebase na sekoj da mu kazuvam deka ne sum veke bremena. Vo toa vreme, pocnav da gi izbegnuvam sredbite, ili staviv kapa da ne me vidat vo ulica. Znam deka edna drugarka mi dojde na rabota, imav eden mesec sto abortirav, i mi go dopri stomakot, ne znaese.. i jas pocnav da se tresam i placev pred site. Bese mnogu tesko i za nea. Ona nemase poim niz sto sum pominuvala. Zatoa vikam deka i okolinata ne e vinovna. Ne znaat luge kako da se ponasat so vakov problem. Either way nie ke bideme povredeni.
Bash od vakvi pricini, ne kazuvam na nikoj za mojot problem osven nekolku licnosti. I nema ni da kazam koga kje bidam bremena, a za skoro kje bidam , bar ne do 12 nedela.
Jas samo so mojot psiholog razgovaram na ovaa tema i mnogu mi e polesno. So drugi ne, zosto znam deka ne me razbiraat, a i moive drugarki se e po kariera udreno, vakvi temi ne drzime nie na masa. Mozebi dobro e malku da smenis sredina, pokazuva dosta uspeh toa, mojot psiholog toa me sovetuva. Ako treba preureduvaj si doma, pocni novi prijatelstva, smeni hobi..... Jas na primer idam na aerobik, a nikad ne sum odela, smeniv sredina, novi luge, hormonive gi merev mesecov bonbona mi se. Sega dali e do toa ne znam, ama psihicki mnogu se krenav. Sporedbeno deka i zavrsiv eden period na antidepresivi, sega sum top sporedbeno so prethodno
Dna testot sistina da znaete e pokacen na 5300. Bukvalno oni sekoj mesec pokacuvaat ceni, ne sakam da zamislam smrznuvanje, fet, punkcija i ostanati raboti kolku se pokaceni. Ne se isplati vekje Ivf vo mkd. Podobro Turcija im doagja ova, osven ako i tamu ne kacile ceni. A tek koga kje pocne grejna sezona, tesko nas.