Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. @Tinka

@Tinka Активен член

Здраво девојки. Dali so pozitivna beta, maticnata moze da mi prodoli uste 2 nedeli boleduvanje? Sega sum veke 2 nedeli na boleduvanje zaradi ivf. Prv pat mi e pa neznam kako odat ovie raboti

2. Ano

Ano Форумски идол

Не може. Со мислење од специјалист од ГАК или приватните, матичниот може со предлог да те прати на комисија.

Pamuk dete and @Tinka like this.
  3. malecko87

malecko87 Истакнат член

Devojki denes 10 den bez den na transferot nekako pocnav nekoj grcevi pojaki ke me stegne ke me pusti normalno e ili

4. Only1

Only1 Популарен член

Девојки,требаше овој месец да правам трансвер,но фатив сипаници варичела.Колку месеци треба да чекам за нареден трансвер.Ми рекоа дека инфекцијата се задржува во организмот 2-3 месеци.Има ли некој искуство?

5. Corika

Corika Истакнат член

Jas mislam deka e normalno bebceto si zazima.pozicija :inlove:

Pamuk dete, JanaDarling and malecko87 like this.
  6. Corika

Corika Истакнат член

Jas nemam sipanica no po toa sto go znam mislam deka najmalku eden ciklus ke treba da cekas radi procistuvanje na organizmot...
    Eve jas.trebase da pocnam so inekcii i terapija za.sleden transfer.minata nedela.praviv operacija na zab so vadenje i denes otidov vo klinika radi konsultacija i mi rekoa stop... odlozija za sleden ciklus

Only1 likes this.
  7. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Јас чекав скоро 3 месеци, сепак можеш да ѕвонеш за еден месец на бројот што ти е даден од таму па можеби ке имаш среќа да излезат порано

EK2022 likes this.
  8. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Јас мислам ти следуваат со позитивна бета, без извештај од специјалист сепак прашај ама јас кога останав така беше.

9. Bebce ❤️❤️❤️

Од матичен гинеколог може само 2 недели сега следните со позитивна бета од специјалист треба да ти се продолжи и потоа откако ке помине овој месец со конзилијарно ке си го продолжуваш секој месец

Rtulka, Pamuk dete and @Tinka like this.
  10. HeLenna

HeLenna Популарен член

Според ова што ве читам, испаѓа дека на сите што се со инвитро бремени по дифолт им следи боледување?
    Со која дијагноза ви продолжуваат?
    Се извинувам што прашањево не ми е баш во најсоодветна тема, само се надоврзав на муабетот.

11. AniSk

AniSk Истакнат член

Da sleduva so pozitiven test beta❤️
    Sleduva i toa kako, mojata dijagnoza e o20 zakanuvacki abortus, bez problem mi prodolzuvaat, samo prvin treba ivf specijalistot na prv eho pregled da ti ja pise ova dijagnoza odnosno ti da mu ja kazes deka sakas boleduvanje.

NNA, Pamuk dete and Tiffany01 like this.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Не следува по дифолт. Бременост со ивф не е ништо поразлична од обична бременост. Нормално ако нема индикации може нормално да се функционира. Правата бременост се веатив на работа после 13 недела (имав исцедок повеќе од 3 недели). Штом се стабилизираше состојбата си продолжив нормално и одев до влез во 9 месец. После тоа ми беше тешко и беше сред лето земав одмор, ама многу бргу се породив.
    Оваа бременост не планирав ни до тест да седам, ама само заради коронава останав. По позитивен тест си тргнав на работа. Ми се појави крварење (нешто што може да се случи на секој без разлика како зачнал) и останав повторно дома. Штом добив зелено светло (мислам можеше и порано, ама сред лето па и заради жештините докторката што ме води ме форсираше да седам дома) си почнав повторно на работа. Додека бев на боледување не бев на строго мирување, малтене функционирав нормално, со исклучок на тоа дека го немав тоа седење 8 часа во стол. Имам уредна бременост и си живеам нормален живот. Ме следат како и секоја друга трудница.
    Никаде во свет нема пракса како тука кај нас да се залегне после теансфер и позитивен тест.
    Ако вас ви е страв или има индикација тоа е друго инаку не гледам причина зошто мора.

NNA, tina2018, 0ли and 10 others like this.
  13. Bebce ❤️❤️❤️

Не ни следува на сите првиот месец вториот продолжуваат а потоа не мора да значи дека ке ти дадат ако си со инв јас сум со 3 спонтани абортуси едно по друго и за тоа ми дадоа првите месеци а во последно тромесечје сум со планцентна превиа тотална и за тоа ми го продолжија

14. Corika

Corika Истакнат член

Pa kolku sto znam ne e sekomu,mene primer.posle pozitivna beta.odma otvoreno bolovanje mi dade.doktorot bidejki imam 5 neuspesni bremenosti zad mene a 36 godini...
    Jas od.sekogas.sakav trudna da si idam na.rabota da.mi brzo mine vremeto no ete taka bese 5 nedeli doma ko vecnosy.brojis denovi se plasis do wc...no se se.izdrzuva.za.zdravo bebce

NNA, tina2018, Rtulka and 7 others like this.
  15. Kris80

Kris80 Форумски идол

Честиткииии @ladystardust нека е жив и здрав :inlove: :l: :* Уживај :inlove:

16. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Честиткииии! :l:
    Да ви е живо и здраво синчето, цел живот да ве радува, и да биде многу многу среќен :l:
    Ти благодарам што ја спидели оваа вест и приказна, навистина од срце се радувам на секоја убава приказна и ми даваат мотивација да продолжам да се борам и да не се откажам од нашата најголема и најубава цел во
    животот :hug::hug::hug:

NNA and Sienna_MK like this.
  17. HeLenna

HeLenna Популарен член

Јас не осеќам апсолутно никаква потреба дома да седам, па си викам јас да не сум грешка нешто и премногу амбициозно се однесувам :)
    Стварно мислам дека ништо лошо не правам, па како сака Господ, така ќе биде.
    Дури и симптомите на работа додека сум полесно ги поднесувам него ли дома кога ќе дојдам.
    Секој нека си прави како си мисли и како се чувствува, јас прашувам чисто за во иднина да знам, сега за сега не осеќам потреба од боледување и така нека остане.

NNA, tina2018, Pamuk dete and 6 others like this.
  18. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Мило ми е што имаш лесна бременост, дај боже сите така да минеме.
    Али тука има со нас борци кои неколку пати се соочиле со абортус или пак поминале неколку стимулации и десетици разочарувања пред да видат позитивна бета, како на пример јас, па имав и спонтан после 4 трансфери, така да дефинитивно ќе "дувам на јогурт" нареден трансфер и цела трудноча.
    Секоја чест и честитки на тие што успеале од прво ин витро, али после десетици разочарувања ама нема шанса очите да ми ги видат на работа, иако имам лесна и флексибилна работа, ама во најмала рака нема да се изложам на ризик за некој вирус, бактерија, сипаници или кој знае што уште нема да доживееме во овие модерни времиња.
    Уште еднаш секоја чест на твојата храброст и имај ја таа позитивна енергија до крај на бременоста, па и зошто да не и наредна :)

NNA, tina2018, Meckicja and 9 others like this.
  19. aci aci

aci aci Истакнат член

I kaj mene otvorivme bo so taa dijagnoza i se pokajav 1000000 pati, oti za nekoja slucajnost otkako go izvadiv bo, go odnesov narabota, si pojdov doma i pocnav da krvaram..i toa bese navistina spontan.. kaj mene bese taka i nikade drugde da ne bidi!

Pamuk dete likes this.
  20. aci aci

aci aci Истакнат член

I jas isto sakam bremena da si odam narabota i taka nikoj da ne znae deka ima nesto...Gospod da ni gi uslusa molitvite. Inaku i jas doma sedev posle transferot i toj mesec kako 3 meseci dolg mi bese