Jas podnesov negativni brisevi od razlicen mesec i mi odborija, ako toa ti buni pamet 3 brisevi negativni od mesec mart i 1 negativen od april(vo mart koa gi pravev eden ispadna pozitiven i naredniot mesec samo toj eden go pravev od novo a ne site)
И јас истово прашање го поставив пред некое време, од тоа што се сеќавам нашиве клиники и немаат баш ПГД туку соработуваат со други. Се сеќавам дека имаше девојки што правеле ивф во Ремедика, а ПГД во лабораторијата за генетика во Жан Митрев. Не знам дали сеуште функционира тоа. Инаку јас сум во Њуборн и прашав таму и ми кажаа дека тие примероците ги испраќаат во Турција, но дека однапред треба да се договориш за да се средат документи за испраќање на биолошки материјал и мислам дека ми кажаа нешто ко 400 еур по ембрион, но не ме држи за збор.
Јас би пратила маил до фзо за да бидам сигурна. Имам пратено со различни датуми, разл брисеви, ама беа на посебен лист, претпоставувам дека и вака не би било проблем ама поубаво прашај си
Фала ти многу. Последниот пат, пред еден месец, во модифициран природен циклус со блага стимулација, успеавме да извадиме 5 јајце клетки од кои 4 стигнаа до бласти, две ги замрзнавме , две ги вративме. Иако и докторот и ембриологот беа задоволни од квалитетот, тие не успеаа да се имплантираат. Ми дадоа и некои инекции против антитела мислам дека се викаа травагастрин или така нешто. Е сега за ПГД, прават во Систина , односно ги испраќаат во Турција, на нас ни сугерираа ни препорачаа дека со оглед на високиот квалитет да не ги праќаме затоа што може да се уништат и да не го преживеат одмрзнувањњето па повторно замрзнувањето, затоа што ако не се ок, нема ни да се имплантираат. Од испитувања ги имаме сите стандардни испитувања, тромбофилии, антитела, кариотип, ендокринологија,шеќер ( така дознав и дека треба да пијам глукофаж), имам правено скречинг на матката а претходно и преграда отстранував оперативно. Ова ми беше 4ти обид. Првиот ми беше во Плодност кога бев помлада и беше големо разочарување,Таше не успеа да извади и оплоди ниту едно. Плус моравме да го трпиме неговиот селски нарав и коментари од локален карактер за Скопјаните што доаѓаат во Битола. Потоа отидовме Во Систина , каде што првиот пат имав две бласти кои се имплантираа ама не се развиваа па завршив на чистење. Вториот пат извади 9, само една стигна до бласта заврши со биолошка бременост. Заради тоа што имам и останато природно бремена, иако завршуваат со спонтан, никогаш не ја ставија рецептивноста на матката под прашалник. Ете тоа е на кратко мојата медицинска историја Поздрав
Кај нас ПГД се прави во Њу Борн и Систина. Во Њу Борн се прави биопсија на 3-ти ден, а во Систина на 5-ти. Потоа примероците од биопсија ги праќаат во Турција. Резултати има за околу 2 недели. Цената беше околу 300 евра по ембрион, ама сега веројатно и тоа е поскапено.
@DANA.M зошто не ти препорачуваат да направиш ПГД и покрај спонтаните? Кога некој од кариотипите на партнерите не е во ред се препорачува ПГД. Но не ми е јасно зошто не се препорачува и после неколку спонтани. Многу од спонтаните се случуваат заради некое хромозомско нарушување кое може да се испита со ПГД. А во кој случај се препорачува да се испитаат антитела? Ти благодарам многу.
Мила, мое мислење е дека имаш добар материјал да вадиш уште бластоцисти и резултатите ти се добри со тоа што и матката е рецептивна. Јас правев инвитро во Солун баш поради тоа што таму имаше ПГД испитување а цените се горе долу исти како кај нас. Ако веќе правиш инвитро на приватно подобро ти е во странство, Солун е доста блиску, сега барем не ти требаат ковид тестови за граница и влез во клиника, лани ова време беше навистина стресно од тој аспект, имаат професионален однос и се доста посветени. Јас плаќав 900 евра биопсија на добиени бластоцисти и 230 евра дијагностика по ембрион. Ако те интересира нешто повеќе слободно пиши ми, јас сум многу задоволна од клиниката кај што бев.
Ејј, супер си ти, можеш и овде да пробаш само ќе треба секој месец да одиш на фоликулометеија или да пратиш циклус кај матичен.
Девојки, Кога се прави скречинг и после колку време може да се прави трансфер? Се спремам за трето ИВФ ама уште ваучер немам земено ....Па дали прво скречинг се прави па стимуации.. како е редот?
Здраво кариотипот ни е во ред. Нас ни објаснија дека кариотипот на партнерите нема врска со генетиката на самиот ембрион. Антитела испитував кај д.р Петличковски на имунологија на клиника заедно со тромбофилија и останати недостатоци, јас ги испитував сама на своја режија што читам по сајтови. За ПГД, мислам дека Систина од пред некое време почна да го прави затоа што многу од пациентките барале. Инаку ја сметаат за инвазивна метода, затоа што сепак постои ризик и ембрионот да се уништи. Но нареден пат би го правела, затоа и прашав за клиники надвор од Македонија.
Eve jas konecno sobrav hrabrost AMH da proveram, zosto nablizuvam 40 godini i rezultatov 2.58 i sega koga se izdisiv, zosto ocekuvav krsh rezultat, pak vo glavata mi se mati ideata na priroden ciklus da odam, ali celata sum so prasalnici. Btw drugite hormoni se uredni. Ali uste imam prasalnici radi godinive, stara sum mi se cini za priroden, poarno ke bide da odam so stimulacija klasicna, dolg protokol. Ke odam kaj mojov doktor denovive da vidam sto ke me krsti on
Се согласувам потполно. @Blondie715 со стимулациите се трошат јајниците, така што вреди да се проба природно. Како и да е, докторот најдобро знае која метода би била најсоодветна. Со успех
Scratching se pravi ciklus pred transfer megu 20-22 den, potoa dobivas menzis I pocnuvas so stimulacii. Efektot na scratching trae 3 meseci; Ajde 3 sreka neka bide
Zdravo devojki !!!! Edno prasnje!!! Me interesira vie sto dobivte pozirivna beta prvo cestitki!!! Sto simtomi imavte? Znam deka kaj sekoja e razlicno, no ete... Jas denes 7 mi den od transfer od simptomi samo peckanje i toa od levata strana.. Pozdravce do site vas zeni - borci !!!!
Abe sega da bideme realni neka se trosat jajnicite vo 40godini za bebe.. Jas bi idela so dolg protokol. Da soberis embrioni. I taka posledniot pat imase samo moruli (kolku sto pamtim), sega soberi uste mArulli i idi po dve na transfer zemi gi
Квалитетот е битен кај повозрасни жени да си оди со протокол кој ќе има помалку но здрави јајце клетки со добар квалитет него повеќе јајце клетки со лоши јајце клетки веќе над 40 години опаѓа многу квалитетот на јајце клетките таа можи и има добра резерва но колку и се здрави јајце клетките е прашање ова е мое мислење и обавезно да си поработи на подобрување на квалитетот на јајце клетките.
Meni je danas 6 dan od transfera i nemam nikakve siptome,ama bash nikakve,zato se plashim da nije uspelo Kad treba da radish betu?Hocesh da radish pre toga test?Koliko su ti vratili embriona? Srecno draga ❤️