Во документот тука https://www.pravdiko.mk/wp-content/...a-biomeditsinsko-potpomognato-oploduvan-e.pdf е точно наведено што покрива ваучерот и важи за било која клиника за која ќе се одлучиш. Се што е надвор од ова се доплаќа. Во зависност од случајот може да биде доволно или да треба да се доплати, на пример повеќе лекарства од предвиденото, или на пример ти следуваат проверки на 3 хормони, а може да треба повеќе, ова ти ќе треба да го доплатиш во ивф клиниката или да побараш упат од матичен и дополнителните испитувања да ги правиш на државно. Вклучен е само еден трансфер и замрзнување и чување на ембриони не е вклучено во ваучерот. Ти посакувам успех и со лесно низ целата процедура.
Девојки вие што сте биле на слична мака Ве молам да споделите искуства. 30 години имаме двата, амх 1.7, фсх 10. Прво ивф, е2 околу 2000 - 8 јк, зрели као, на крај само една еарлу бласто - докторот не даде некое посебно објаснување. Краток протокол Втор ивф друг доктор, долг протокол, две јк, е2 380, после 50 фостимона и мериоферт, не дојде до оплодување, супресија на јајници, една дегенерирана, друга незрела. Нема оплодување. Трето ивф ист доктор - природен модифициран циклус, незрела јк пак нема оплодување. Предложи докторот само природни циклуси, е2 не се качува, вика не реагираат јајниците на терапија. Сака да го види квалитетот на јајна клетка без стимулации. Во меѓувреме ради варикоцела установивме висока дна фраг, терапија за сопруг, решивме за плодност ради макси метода и ембриоскоп. Сперма средена топ пред ивф. 1.7 амх, др во плодност вика слаби резерви. Краток протокол е2 2000 на ехо 6 фоликули, две јајни клетки, една дегенерирана, друга ок. Се оплодува но на 2 ден запира со развој.
Дали за документи за ваучер 3Д, 4Д можам да дада само слики од ехо без извештај од докторот, немам напишано извештај од докторот.
Циклусот ми трае многу кратко 3-4 дена, за да испитам хормони дали можам да испитам на 2 ден затоа што 3 ден може да немам повеќе циклус или обемот на циклусот нема врска со за испитување на хормоните?
Описен извештај мора да има. Нив всушност тоа им треба. Испитување хормони нема врска со должина на циклус, ама секако може од 2ти до 5ти ден да се испитуваат
Eve edno iskustvo site dok kazuvaat deka crinonot ima podobra apsorpica ama se zavisi do orgaznizamot nekoj podobro reagiraat na utrogestan a i koga ke zemes maksimalkna doza 600 mg eden crinon gel ne moze da ja pokrie taa koncentracija kolku sakaat da go forisraat koga primetat deka progeseteronot ne raste kako so bese vo milion slucai kaj mene treba da se dade maksimalna doza i plus progesteron ampularno i prolutex jas znam deka e dosta skapa terapijata i site od nas no podobro da znaes deka si pokriena so se spored mene sekoj bi bil pomiren
Vo sep pravev vtor transfer so zamrznati. Od 5ti den na ciklus pocnav so estrofem 2*3. 5 dena pred transfer mi vklucija utrogestan, po 2 navecer i nasabjle i prolutex. 2 eha imav i nutu ednas ne mi proverija hormoni (prviot pat dva pati mi proverija ama ne bese uspesno). Transfer na 17ti den od ciklus (primiv diazepam pred transfer), po transfer mi vklucija aspirin, clexane, femibion, methyl folate, vitamin D3, bedoksin, vitamin C i dekortin 5mg po pola dva pati na den, estrofem prodolziv, no 2*2 namesto 2*3 isto prodolziv i so prolutex. Posle pozitiven test mi isklucija dekortin postepeno za nekolku dena. Vo momentot teram 9ta nedela, mislam deka klucno ovoj pat bese opustenosta, bev na odmor, pa vikend, pa svadbi i ete bidna. Ti posakuvam da vidis 2 crtki.
Одобрен ми е ваучер за ин-витро постапка. Мислење каде да се обратиме? Да напоменам наводно се’ е ок со двајцата, стерилитетот е од непознати причини.
Испитување на хормони на 2или 3 ден. Прват слушам за до 5ти ден, Додека извештај од ехо опосно мислење мора да има .
Мене да. Не знам дали само еден ден точно, ама ептен кратко ми трае, знае саглам да тече еден ден само. Се друго е онака, траги.
Ако ти е прашањето кај кој ивф доктор да одиш можам да ти кажам дека звездите на ИВФ во МК се Лазаревски, Ивановски и Димитров во Систина, Трајковски и Хаџи Лега во Њу Борн, Таше- Плодност Битола. Јас за овие имам најмногу слушано. Одбери си двајца , тројца оди на консултација и сама одлучи каде ќе продлжиш. Со среќа
Мојот гинеколог, а и на други кажуваат дека рамката за испитување хормони е од 2-5. Секако скоро сите советуваат дека пожелно е тоа да е на 3 ден, ама за луѓе без некои особени отстапувања во хормони на кои им треба за ваучер или слично рамката е таа.
Еднаш мноогу одамна, и тоа ми беше последица од голем стрес. После имав еден месец пауза, па наредниот обилно крварање и после се средено. Терапија немав за тоа
Можеби.... искрено првпат слушам за хормони за до 5 ден. На клиника последно правев во сабота на трети ден и оти се хормони со одредена рамка на денови на клиничка биохемија не враќаат иначе не работат. Да беше спротивно ке ми речеа дојди во понеделник. Препрашај си. Не е само поради ваучер него и поради точноста на резултатите.