Mene mi se ima sluceno, mi kaza doktorkata stres klasicen Ispitav hormoni, se bese okey. Bez griza, mlada si, ako si nemala problem so FSH i AMH, nemas potreba od takvi misli. Ako ti e misla, ispitaj hormoni
10 години сум по болници и испитувања и сум консултирала повеќе доктори. Баш и на клиничка биохемија лани последно кога испитува , дека се погоди на празник зошто јас инсистирав да се на трет ден, таа на шалтер ми пререче зошто сме оделе на трет ден, дека може од 2ри до 5ти ден. Секако заради тоа што повеќето инсистираат да е трети ден, обично сите се придржуваме до тој трет ден. Инаку не е погрешно и другото.
Jas konkretno zosto imam dolg ciklus i kasna ovulacija, mi imaat poveke doktori kazano deka slobodno mozam da ispitam na 5ti den. Vo pravo si deka slobodno moze od 2 do 5 den, no jas kako sto razbiram ako imas rana ovulacija, odnosno ciklus na 28 den, pozelno e 2 do 3 den, ako e slucaj kako mojot, pozelno e 3 do 5 den. Jas pa sredina pravam, 3 den ispituvam
Има логика и ова. Јас исто имам долги циклуси (35 дена во просек) и касна овулација. Ама секако треба и гинеколозите што следат вакви случаи да даваат сооветни насоки, а не сите под стрес да го бркаат тој 3 тен.
Ама каква менопауза..... Дај не си прави плус стресови. Размисли си каков ти бил наназад месец два периодот. Стресот може многу работи за подмести. Како што веќе пишав мене од стрес ми се има случено тоа многу одамна.
Nemav stres (osven hronicniot za sterilitet sto go imam veke 4 godini), hormonite mi bea okej predhodniot ciklus. Ne razbiram zosto
Другарка моја имаше така два дена добиено минимално да не речам ич, на лекар и рекле дека тој месец имала тенок ендометриум и дека не е ништо страшно.
Менопауза мислам дека не е.Провери си хормони, оди на лекар за да си спокојна. Иначе сега се сетив пред три години често патував со авион и имав таква ситуација и ми рекоа дека промена на клима, позитивен стрес сето тоа има свое влијание на организмот. И климата моментално ни и е летна а треба да есенска.... Се си има свое. Не ми се паничи и стресувај туку така
Ne se plasi. Kolku sto se sekavam imase spontan, treba dosta vreme da se vrati vo normala. Jas imav spontan vo 8-9 nedela i posle kiretazata skoro 1 godina imav ciklus samo den dva i toa kafen icedok(kako talog od kafe isto) i posle se vrati vo normala.
Mene da, mi se ima sluceno tri ili cetiri ciklusa posle kiretaza koja ja imav vo 9 ta nedela. Ne se sekavam tocno, no mislam deka i vie imavte spontan, ili greska sum? Kaj mene neznam zosto no posle spontaniot imam namaleno krvarenje, ne e tolku mnogu obilno kako sto znaese da bide.
Sum imala missed lani vo dekemvri. Odamna e, ne znam kolku e povrzano so toa. Sega pravam edna godina sto napraviv prvo invitro. I uste imam prazni race iako imav dobri rezultati vo prv obid.
Препораките од доктори и нутриционисти се за храна без шеќер и вештачки засладувачи, пилешко месо на минимум, газарини пијалоци не, свежо овошје и зеленчук колку што може повеќе, без тесто од бело брашно, здрави масти од јатки, авокадо, риба.. протетини од телешко/јунешко месо, риба, свинско помалку. Исостарот се пие кога има реален ризик за хиперстимулација после пункција ради електролитите, и содржи огромни количини шеќер, така да немој да пиеш без препорака од доктор. Среќно!
Мене после киретажата неколку циклуси ми траеше по еден ден крварењето. И предходно ми се случувало, бидејќи и циклусот ми е кратот 23- 24 дена, а крварење 2 дена само.
Kad si imala transfer?Meni je danas 9 dan transfera(prvi dan ne racunam jer su mi rekli da je nulti dan) Betu cu da radim u petak,a test ne smem da kupim jer imam fobiju od njih ♀️