Devojki ako moze iskustva. Amh posle prvo ivf so kratok protokol, 27 inekcii primeni (juni 2021) mi bese 3.2 - oktomvri 2021. Posle edno long protokol 40 fostimona i edno mofificiran plus 10 fostimona, naglo opadna na 1.7 - oktomvri 2022. Dali posle ova ivf 42 menopura, povtorno naglo kje opadne?
Девојки дали деновите после пункција ви се случило да ве треси од студ? Дали можеби и тоа е симптом на хипер?
Незнам при вакво амх зашто одеше докторот со 6 менопура денот. Се каам што воопшто правев со стимулации и што не се спротиставив. За на крај два фоликули од преголема стимулација станаа цисти, една јк дегенерира, другата беше генетски неисправна.
Јасно ми е и те разбирам дека плус и тоа те мачи ама за жал школо за следен пат. Јас на пр. неможам да си простам како им дозволив т.е не се побунив при второто ивф да имам трансфер на емб. од 2 ден. Дека 100% згрешен протокол и згора на тоа трансфер на 2 ден ужас. Што е тука е неможеме времето назад да го вратиме
Ve molam dokolku bi sakale da spodelite informacija kade go pravevte ivf, i jas sum so nizok Amh I cekam vaucer, neznam kade da go pravam ivf.
Здраво девојки Може да ми кажете што документи треба за инвитро? Дали првото го покрива фзо или како?
Kade i da pravis moj sovet e da insistiras na mild/natural protocol. Ivanovski go falat za mild. Ima positivni iskustva so low amh i so microflare i so dolg i so kratok, ako ti se rizikuva idi.
На страната на фзо пишува се што е потребно од документи, но бараат и инсеминации, е сега зависно од проблемот, години итн дозволуваат и помалку од 4, а инаку правилото е 4 инсеминации.
Јас имам блог кој го користам за друго, но решив и дел да го пренаменам за инфо за ивф, пошто тешко се наоѓаат информации на едно место и се надевам ќе помогне на сите кои поминиваме низ ова. Еве линк: https://rosberi.com/blogs/ivf, има 3 артикли за тоа точно кои документи се потребни, што покрива ваучерот и колку инсеминации се потребни. Мислам дека лесно ќе се снајдеш, ако треба нешто слободно пиши. Со среќа и со лесно да ти е целиот процес! Едит: Инаку ФЗО покрива до 3 ваучери колку што знам, можно е да го зголемат бројот наскоро, барем така имам слушнато.
Кариотип се препорачува да се направи после повторливи прекини на бременоста. Се зема крв од партнерите и се испитува генетиката. Многу од раните абортуси (оние што се случуваат во првите 3 месеци од бременоста) се должат на генетски аномалии во ембрионот.
А зошто доаѓа до такви генетски аномалии доколку кариотипот е во ред, дали доаѓа до оштетување на јајце клетките при стимулации или што е причината за тоа? Зошто доста поголем е процентот на спонтани заради аномалии на плодот кај бременост постигната со инвитро за разлика од природна бременост. Се си мислам дека агресивните стимулации придонесуваат за тоа.
Мислам дека тоа е рандом момент. Но, доколку кариотипот не е добар шансите за абнормалности се поголеми. Генетичар најдобро би знаел да објасни.
А скоро сите ивф доктори гледам претпочитаат квантитет наместо квалитет. Не знам тоа е мое мислење дека се труеме со хормони за на крај пак да се добијат генетски неисправни ембриони или воопшто и да не се добијат.
Не би рекла дека е рандом момент зошто многу, многу често се случуваат спонтани кај ивф бремености. Зборам доколку кариотипот е во ред.
Зошто со еден фоликул треба со месеци да се бркаат, па да го погодат за пункција. Вака од 12, бар еден ембрион ќе биде пгд ок.
Conclusions: More retrieved oocytes and higher HCG day peak E2 value could result in 3PN incidence more easily. Interestingly, normal fertilization rate, day-3 grade I+II embryos rate, day-3 grade I+II+III embryos rate and implantation rate were significantly lower in IVF-D cycles with a 3PN incidence of > 25%. The number of day-3 grade I+II embryos might be a key factor for pregnancy in IVF-D cycles with a 3PN incidence of > 25%. 3PN embrioni predizvikani od jajce kletki se genetcki neispravni, odnosno jk nosi dve dna vo sebe. Istite nemaat vrska so kariotip, tuku so stimulacija i visok e2. A nashite embrioni nemast PGD. I zatoa tuka clenkite imaat po prosek 3/4 neuspesni transferi i po 5 histeroskopii (neli prvo trgaat dali matkata e ok, pa tsh, pa neznam ti shtoz posto embrionot e blasto i e prelicen, ocent so visok kvalitet, a negovata dna nikoj ne ja znae)