Па добро сега да не се лажеме дека во оваа борба човек може така лесно да се опушти и да го пушти мозокот на пасење, многу е полесно тоа да се каже. Немој да ме сфаќаш ниту ти погрешно, те молам.
Извини вака, може улетувам, ама статистиките се само чуден склоп на бројки и во нашава проблематика воопшто не треба да те загрижуваат. Еве ти чист личен пример, природно не можев никако да забременам, после операција, со 0.5 амх и висок фсх, во една година правев 4 инсеминации стимулирана со кломифени, од нив имаше 3 бремености од кои две биохемиски, а една заврши со спонтан. Следно беше одма инвитро, иако од фонд ми мрчеа дека немало шанси со моите резултати, демек требало да одам со донирани јк, ама јас кажав не и не чекав, почнав со долг протокол, стимулации одма, прва тура што ми ја дадоа беше ужас, ни едно фоликулче, ми сменија терапија, мрдна работата, извадија 5 јк, 3 оплодија, само две беа квалитетни и двете ги вративме, и фала богу еве ги двете растат во мене. Може е среќа, може е само добитна комбинација на докторот, ама статистиката знам дека нема никаква врска со ова.
Да, инвитро стварно не станува збор на стручност на доктор, бидејќи сите доктори имаат успешни и неуспешни постапки, постари и најнови апарати, туку само добитна комбинација/среќа.
Статистиката никогаш нема да биде на наша страна (тие што го одиме ивф патот) споредено со природна бременост. Очекувано е тука да има повеќе неуспеси. Со тоа што сме го почнале ивф патот, значи веќе имаме некој проблем. Дали тоа е поврзано со квалитет на јајце клетки, машки фактор, мутации, кариотипи - од старт кај нас се помали шансите за успех. Но, да се надеваме дека ифв ќе ни го реши проблемот
Точно мозокот е многу лоша работа во вакви ситуации, и јас на моменти си помислував дека нема да успеам ама одма ја бркав таа мисла и одев со тоа дека ќе успеам можам. На ембриологот кога ме прашуваше за замрзнување и се пуштив и викам ме осудуваш на неуспех уште при ненаправен трансвер. На трансверот таа сестрата ми вика се гледаме... јас и викам ти не ме гледаш пак јас од тука си одам трудна...
So ova ama bash nikako ne bi se slozila, ima luge so teska forma na policisticni, ostanale od prv obid, zeni so mnogu mal amh (sigurno na 40 ne im se jajnicite top), kasno pronasle partner - prv obid bremeni, mutacii vekje site imaat i prirodno i ivf pacineti. Kariotipot veke e seriozna dijagnoza, maski faktor i taka i taka. Ima mnogu clenki so maski faktor ne uspeale so ivf, ostanale prirodno so maski faktor. Ivf e se do taa stimulacija na koja nikoj ne znae kako teloto kje odgovori, vreme za stop itn.
Мислам дека погрешно ме сфати. Не реков дека некој ако ги има тие пред услови дека мора да иде на ивф или дека нема да има успех природно. Само од старт шансите за успех се помали, но не и невозможни. Од досегашното искуство барем тоа сфатив дека тука нема правила. Од примерите што ги наброја и јас сум еден од нив - и ние сме со машки фактор. Неколку доктори ни кажаа дека нема шанси природно да забременам. И препораката беше одма да се иде на ивф. Но, се случи чудо, дури 2 пати останав природно бремена. За жал и двете бремености завршија со неуспех. Не мислам дека ние што имаме некој проблем дека не можеме да имаме успешна природна бременост. Но шансите ни се помали.
Реално не знам каква е научната статистика околу ова, но сакам само да посочам дека случаите кога имало неуспех се многу повидливи од случаите кога имало успех, особено по групи и форуми бидејќи сите пишуваме и дискутираме кога има проблем и се обидуваме да си помогнеме, но за успешните приказни поретко знаеме бидејќи или некој само ќе пише една порака кога успеало, или воопшто нема да пише. Тоа е најверојатно бидејќи сите сме исплашени до некаде и се плашиме да пишеме и не веруваме дури ни кога ќе успее. Исто така после успех на многу жени им се менува фикусот и веќе ги напуштаат групите и форумите(темите) и нема да ги споделат позитивните искуства. Поентата ми е дека повеќе ги гледме и повеќе ги памтиме сите работи кои може да тргнат наопаку и изгледа на повеќето жени така ни е испрограмиран мозокот А целиов процес е и онака психички макотрпен и тежок…
Zdravo devojki, Mojov transfer odlozen,poradi nizok progesteron.Sabajle pravev vo labaratorija izleze 5.58.Se podgotvuvav za transfer so zamrznati embrioni.Site podgotovki gi napraviv histeroskopija,skrecing,19 dena piev estoferm.E sega od kade izleze nizok progesteron neznam.Dali e greska sto ovoj pat primav progesteron samo vaginalno,a ne so inekcii kako proluteks. Od progesteron imav samo krinon gel devojki.Dali e tuka geskata neznam. So estofermot nemas ovoluacija.Mnogu mi e krivo sto vaka izleze,no koja e poentata da pravam transfer koga znaeme odnapred deka nema da ima uspeh. Na site sto cekate rezultati vi posakuvam uspeh.
Da vam javim da mi je ciklus krenuo jutros i odmah sam uradila betu koja je 001 Idemo dalje,nema odustajanja.
Jas prosto im se vozhituvam na zenite shto za vtoro dete odat povtorno na IVF, so stimulacii. Kaj naogate sila jas stvarno neznam. Sekoja vi cest. Vi posakuvam srekja.
Hvala ti puno.Posle prve vto uspeshne,hvala Bogu,ovo mi je treca neuspeshna. Ali ne predajem se josh. Koje su dobre bolnice u Makedoniji za vto?Skoplje?Bitola isto mozhe jer mi je muzh iz Struge.Ne znam gde da idemo sledeci put.