Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,5%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Janamasemoiselle

Janamasemoiselle Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2022
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    363
    Hvala vam puno zhene ❤️

На Tiffany01 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.211
    Допаѓања:
    87.733
    На Tiffany01 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    877
    Zdravo,
    Ako moze da prasam dali i vtoriot pat bese po dolg protokol, velis deka ti smenile terapija.
    Kaj mene poradi nizok amh 0.8 dosega stimulaciite mi bile po kratok protokol.
    fala ti, pozzz

4. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Кај мене немаше втор пат, во истиот циклус ми сменија терапија. Почнав стандард нели со со декапептил, па штом добив, од трет ден на циклус примав по 4 фостимони и на ултразвук немаше ни едно фоликулче. Од следниот ден почнав со мериоферт, исто уште 6 дена, па тоа даде резултати, на следниот уз веќе имаше 5 солидни фоликули. Претходно со инсеминации и кломифени вадев по едно фоликулче со нормална големина, само еднаш беа две.

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. aci aci

aci aci Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    443
    Во многу ситуации заклучив дека повеќе јк би се извадиле на природен циклус, отколку со долги протоколи и еден куп инјекции. И мојот случај беше таков, за следно ќе се спротиставам ако ми одредат долг протокол, ми ги заспа јајниците

На januari19, Tiffany01 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  6. *Mika

*Mika Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    199
    :hug::hug::hug:

На Janamasemoiselle му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    877
    fala na odgivorot :)

8. @mimi 91

@mimi 91 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    211
    Ni najmalku ne se nerviraj zaradi toa sto e odlozen transverot poradi nizok progesteron, sekogas baraj sama pred transver da si ispitas vrednosta na nego eve na mene 5 ciklusi mi odlozija transver radi nego i ne zalam za izgubenoto vreme podobro taka nego li transver radi reda sto bi rekla inaku prirodnoto nivo na progesteron vo organizamot zavisi od mnogu faktori toj ne mozes da go smenis terapija so progesteron davaat samo nekolu dena pred transver, baraj posle transverot da bides pokriena so maksimalna doza na progesteron... Mozebi nekogas se fatime za sitnica ama eve kaj mene toa bese presuden faktor

На tina2018, Rtulka, Natali.Vud и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Natali.Vud

Natali.Vud Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    174
    Blagodaram mnogu devojce na odgovor

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Toa mozno e i razlogot zasto si imala biohemiska bremenost i zasto imas sterilitet in the first place. Mene vo vakvi slucaji bi mi bilo milo sto doznav za ova. Progesteronot e mnogu vazen i vo tvojot slucaj mnogu dobro sto si doznala i vo sledniot pat ke imas duplo povekje sansa za uspeh

На Blondie715, Natali.Vud, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Natali.Vud

Natali.Vud Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    174
    fala devojce sto pisa mislenje.iskreno se nerviram zosto denes se otkaza transferot,no izgleda e podobro sega da se nerviram od kolku za dve nedeli koga ke bese neuspesen.Vaka imame dobra pricini,na koja treba da rabotime.inaku 5 dena pred transfer imav kako terapija samo crinone gel prepisano od progesteronska podraska.inaku kaj Hadzi Lega vo Newborn sum.Zdravje nareden ciklus odime so novi sili. Na site clenki vi posakuvam uspeh.

На Dijana DM и Rtulka им се допаѓа ова.
  12. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    462
    Ќе се навратам на коментарите кои беа насочени кон """погрешни терапии, ембриони со лош квалитет, причини за неуспех, и слично." Целосно ја разбирам фрустрацијата на секоја од нас што го поминува овој пат, истрошени сме и емотивно и физички и бараме вина кога има неуспех, а најчесто ја наоѓаме кај докторите, веројатно е човечки и нормално да е така кога сме разочарани, исплашени и исфрустрирани. Ваквите дискусии не му помагаат на никој, напротив се создава паника, уште поголем страв и недоверба во докторите. Сите ние знаеме повеќе информации на темава од што сме посакувале да знаеме, ама тоа не значи дека сме доктори и дека знаеме повеќе од нив што и како треба. За жал сме во ситуација да им го предадеме нашето здравје и доверба дека ќе ни ја исполнат толку посакуваната желба. Мислам дека е многу контрапродуктивно ако одиме со недоверба, критика и фрустрација кон целиот процес, а впрочем и немаме избор. Алтернативата би била да престанеме со било што и да се помириме дека можеби природно никогаш нема да ни се оствари тој сон. Се согласувам со членката што напиша дека многу ретки се позитивните искуства во оваа тема и можеби затоа владее повеќе негатива што на никој не му помага. Јас форумов почнав да го читам како место каде што можам да добијам многу корисни информации и сум добила, и место каде луѓето кои ја имаат истата мака се подржуваат едни со други. Јас следен месец се спремам за трансфер со замрзнати ембриони и до пред некој ден бев пресреќна што го завршивме циклусот со 4 убави бласто ембриони и со душа го чекав трансферот. После читањето на последните неколку страни ми се појави страв и паника дека нема повторно да успее што е спротивно на менталната состојба во која треба да бидам. На крајот на денот никој не не тера со сила да правиме било што, ние одиме кај докторите за помош, а тие со своето знаење и искуство верувам дека прават се за да ни помогнат. Ризиците и негативните моменти од процесот верувам на сите нас ни се познати кога влегуваме во ова. Би сакала да замолам за помалку вакви негативни дискусии како би можеле сите ние да бидеме попуштени и позитивни додека не си ја исполниме најголемата желба. Се извинувам на долгиот пост и се надевам дека нема да морам да ја напуштам темата. Со среќа на сите кои сте во постапка :)

На NNA, _Vera_, aci aci и 18 други им се допаѓа ова.
  13. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Девојки доколку некој моментално е во Систина може ли да праша дали тој попустот 20% за ИВФ постапки сеуште има важи?

14. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Ne vazi

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Дали е возможно пункција на природен циклус од 16 800 пред 4 месеци да е 32 000, во Систина?

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ved@

Ved@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2021
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    232
    Не ми беше намерата да предизвикам страв и негатива, само сакав на некој начин да се "утешам" за причината зошто дошло до абнормален ембрион и да се надевам дека следниот ќе биде добар,
    Нема врска, се извинувам во секој случај.

На Rtulka, princess5, Rosberi и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Да, зошто после ЕТ, многу членки идат милион хистеро прават, живеат во страв као не е добар кариотипот и слично, а за жал статистиките во ивф никој не ги знае кога е почетник.
    Пример јас, толкава драма направив околу моето прво неуспешно инвитро, имав милион прашања, а не ја знаев другата страна.

На Rtulka, Rosberi, Anomis11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    Мислам дека многу е важно да се нагласи тука дека статистиката не е правило. Тоа се две различни работи. Понекогаш слепото верување во статистиката како правило, може да ни создаде непотребно многу огорченост, неизвесност и пред се негативни чувства. Пред се, мислам дека треба да веруваме во стручноста на докторот на кој сме го оставиле овој процес да го води. Да ги следиме препораките. За жал, многу прашања ќе ни останат неодговорени и многу работи непознати. Тоа создава кај нас многу фрустрација, вознемиреност, неизвесност. Но, таков е процесот, тука нема правила.

На Rtulka, Sienna_MK, Rosberi и 2 други им се допаѓа ова.
  19. @mimi 91

@mimi 91 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    211
    Bas za toa jas imav dve biohemiski i dva spontani samo zaradi niskoto nivo na progesteron, nisto drugo nemase bukvalno nisto so otstapuvase od normalni granici i na kraj si pobarav sama detalna analiza na se i maksimalna pokrienost.... Eve sega sum super doktorot kaza naglo da ja prekumeme podrskata od 3 utrogestana na samo eden no mene mi e strav taka da postepeno ke si ja namaluvam, loso nisto ne moze da predizvika toa e samo za podrska na plodot niz se sto minav i na kisalo mleko so vikaat ke duvas

На Anomis11 и Rtulka им се допаѓа ова.
  20. Janamasemoiselle

Janamasemoiselle Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2022
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    363
    Da li neko od vas moze malo vishe da mi objasni shta je skrecing na materica?
    Da kazhem da je mom muzhu spermogram odlican,moj amh je 2 tsh je 0,53 ft4 1,27
    Ne znam shta josh da uradim.Svi rezultati su u redu.Pisala sam mail u bolnici u Bitola i na Sistina i chekam odgovor da vidim shta ce da mi kazhu.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.