Девојчиња , ако знае некоја број од Чаир , ми треба фиксниот број каде што се фактички јавуваш да прашаш до каде ти е отварањето на историја . Не е за мене , но многу е ИТНО. Фала унапред
Здраво лепоти Да ве прашам дали некоја има искуство со кариотип некаков да ми каже што потоа и како и дали се прима терапија или што се дешава ?
Најчудно ми е што секогаш кога прашував дали можам нормално да функционирам, рече абе прави си се' нормално, копај кревај. А требало 10- 15 дена после тоа да се внимава на се'. Кога плаќам сакам и да ми се објасни што се прави и зошто. Еве и кај нас се'е ок. Кога му реков дека имам проблеми со ТСХ и тиродина рече дека тоа не е проблем. А хипотироизам и висок ТСХ не дозволуваат да се зачне. Тоа и шестоодделенец го знае веќе. Прв пат кога прсвевме чекавме 3 часа на фотелјите дека рекоа почекајте. На крај он вика што ме сте ме викнале. И тоа е малку непрофи ама изгледа е нормално за Македонијава.
So lesno i so Gospod napred, bas mi milo. Te prebarav na forumov pred 2 nedeli da vidam da ne sum propustila nesto i sega epten se izraduvav!
Za kariotip ke si pobaras upat od maticen ginekolog za Gak za tebe, a od opst maricen doktor za soprugot. Ke otidete,ke ve bocnat od vena, i ke imate rezultat nekade okolu dva meseci. Dokolku vi e itno, vi se brza, i ne vi se ceka. Imate opcija i vo Sistina, ceni ke si proveris na tek,nejkam da karikiram, ima izmeni od lani i konstantno vo ceni.... Otkako ke zemes rezultat, uste tamu kazuvaat dali e ok ili ne. Dokolku e se vo red, nema nisto ponatamu. Dokolku ne e, ke si konsultiras specijalist za sterilitet i ke ti dade nasoki
Здраво девојки, Ве молам некој да ми каже колку инсеминации се бараат за да може да ми одобрат за Ин Витро преку фонд? Некаде процитав дека се потребни 3 некаде 4 па не сум сигурна. Ми кажаа дека на некој им барале да се преку еден месец инсеминациите а јас не можам да најдам ваково инфо никаде. Каде можам да ги најдам сите потребни информации од овој тип? Инаку правев втора инсеминација и ми е неуспешна, а сум 36 години и сум загрижена дека ми поминува доста време па ме фаќа паника ако треба да чекам до 4та и тоа преку еден месец
И јас имам 36 год.ми одобрија ваучер со две инсеменации правени месец за месец е сеа дали заради годините дали дека последниот спермограм од мојот сопруг беше катастрофа или таква среќа имав незнам пробај поднеси и ти па види можи ќе ти одобрат со две никогаш не се знае.
По правило треба 4 инсеминации ако немате некој проблем, пример непроодни туби или спермограм под 4 мил. Јас правев 4 почнувајќи од 35 години, ги правев на ГАК со упат од матичен гинеколог и беа 2 една по друга па месец пауза па пак една по друга, стимулирана со кломифен. Кај тебе може да се месец за месец и да ти ги направат на природен циклус ради трошење на резервите. Ќе ги направиш за брзо не се секирај само организирај се добро и терај, а може и ќе вроди со плод.
Сакам да произнесам уште една благодарност и грижливост од небо до земја кон Др.Владимир Трајковски. Повеќето знаете дека правевме кај него ивф летово, останав бремена, но заврши со спонтан што не беше ниту негова, ниту моја вина туку така било пишано од Господа. После 2 месеци даден предлог за терапија за спермограмот на сопругот, ја зедовме терапијата и решивме да направиме спермограм во Њу Борн чисто да знаеме како се одвива работата. Одиме вчера во клиника и додека чекавме да го повикаат мојот сопруг, помина Др.Владимир, рече здраво и продолжи неколку чекори..се додека не се сети на нас и се врати вика за што дојдовте денес..викаме за спермограм, сакавме да видиме каков ќе биде резултатот. Човекот рече неморало да се мачите да поминувате 120 км за да направите тука испитување, демек можело и поблиску некаде..но ние сакавме Њу Борн затоа што се ќе продолжиме таму и навака. (Тоа е таа ситуација каде што Др не те тера со сила да правиш испитувања во новната клиника затоа што истите се поскапи). Вчера имаше стварно гужва, прегледи, пинкции, трансфери...но Др.сепак најде време на незакажано и рече.. Ве молам немојте да си замините пред да се видиме кај мене..чекавме неколку парови пред нас..па влеговме ние.. Ја разгледа уште еднаш нашата историја, поразговаравме за следни чекори, ни даде дополнително надеж, утеха и опуштен разговор. На излегување ни рече ве чекам со резултатите од спермограмот кај мене. И пак се видовме со тој НАЈпозитивен доктор што сум го сретнала. *терапијата за подобрување на спермограмот ни е Спермотренд и Глутатион, за два месеци редовно пиење од 6 милиони на 1мл и висока вискозност, сега сме 9 милиони на 1 мл и нормална вкскозност*
Спермограмот се води како Тератооспермиа и само еден месец беше 2.0мл, другите се со 1.5мл. Јас правев и ХЦГ десната туба ми е малку проблем, левата е проодна. Сега закажав за 3та инсеминација па ќе видиме како ке оди
Izvini kaj koj doktor odis? I dali ti zakaza 3 inseminacija za sleden mesec? I zosto treta, dali objasni?
Одам кај Лазаревски, во петок треба да се видам и да договорам. Но мене не ми е работата додека чекам да соберам се документи за инвитро во меѓувреме ќе пробам пак со инсеминација
Дали овие бројки се после обработка на спермата пред инсеминација? Ако да и правиме муабет за концентрација на сперматозоиди од 1.5 и 2 милиони/мл, тогаш сигурно ќе ви одобрат ваучер и со двете инсеминации што до сега сте ги направиле. Само ќе треба да ги поднесете извештаите за материјалот после обработка. Зборувај со докторот, со тие бројки треба да ви пише мислење за ивф и нема да имате проблем за ваучер. Не знам зошто докториве сами не го кажуваат тоа…
Здраво,може некоја членка телефонскиот број на д-р Митко Ивановски да ми го прати? Сум ја изгубила визитката ( бројот на сестра Сашка го имам) Благодарам
Пункција веројатно ќе биде во сабота ама мене ме фати цистит. Дали смеам да примам нешто касно е сега да го барам докторот. Дали и се случило на некоја членка овој малер
Napravena punkcija na 29.10 Dojde do hiperstimulacija, od 30.10 pocnav so kleksani sekoja vecer Denes napraviv ddmeri iskocija 5600.. Sto mislite ova e premnogu spored mene, nekoj slicno iskustvo Doktorot utre ke go izvestam veke ne rabotat vo new born a rezultatite gi dobiv sega.
Високи се, но не се секирај пошто секако примаш терапија клексан. Не знам која доза , но ќе го консултираш докторот ако треба да зголемиш. Да не имаше случајно и внатрешно крварење после пункција?
Iskreno neznam mnogu, koga se razbudiv od anestezijata mi rekoa deka mi dale plazma i deka doslo do jaka hiper ne objasnija poveke Inace enoxaparin 40 mg 1x1 primam.