Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

278 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    40.507
    Не може гинеколог за на трансфузиолог за жал :(. Јас цело време земам од општ со дијагноза варикозни вени. Ништо ти останува на ГАК да пробаш.

На marte^^, princess5, Blondie715 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. meelitsah

meelitsah Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    91
    Исто и јас со Гонал Ф и цетротид, никакви компликации.
    На крај имав блага хиперстимулација од појаките дози, ама постапката заврши успешно, па заборавив на подуеноста и големите јајници во моментот кога дознав за позитивната бета.
    Сега сум 32 недела со близнаци.

На NNA, DreamOn, Lavica2602 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas ne se zanimavam so transfuziologija za izvestai za kleksan, toa si go resavam so ginekologija, bez problem minat vo fzo, mislam polesno vi e taka

На Rtulka, Srcka28, princess5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    40.507
    Мене од почеток Јани ме водеше заради мутациите и затоа терам кај него. Ама знам дека многу имаат проблем на транафузиологија, затоа и посочив да проба преку ГАК

На princess5 и Blondie715 им се допаѓа ова.
  5. meelitsah

meelitsah Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    91
    За рефундација мора да има извештај или од трансфузиолог од државна/8ми септември или гинеколог од ГАК. Од други не ги признаваат. За термини никогаш нема, ако имаш некој човек да ти најде термин со врски. Барем за мене немаше

6. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.238
    Допаѓања:
    1.951
    Девојки,
    Во догледно време ке правам дијагностичка хистероскопија. После таа интервенција кога се почнува со стимулации? Дали ке треба да помине еден циклус или не? Ми кажаа на крај на циклус се правело хистеро, па дали после 20 дена се почнува со ситумалции или после еден менструален циклус? Сигурно др. ке ми даде смерници за понатаму, ама ете љубопитност . Знам дека многу имате правено па ако знае некоја да ми одговори ке ми значи. Фала ви :hug:

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    34.678
    Жолтите -може да закаже со дијагноза за верикозни вени за да ја прифати системот...објасни и на матичната дека така мора (а трамсфузиологот си знае кога ќе отидеш за што си...)

8. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Kako uspea da zakazes tolku brzo beee? :D koga ke pravis? Obicno posle ovulacija se preporacuva. Mene mi doaga 19tiot den na ciklus utre, i utre ke mi bide histero. Posle sledniot ciklus zdravje boze transfer

На NNA, Rtulka, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.238
    Допаѓања:
    1.951
    Pa taka se pogodi. Denes bev kaj dr. I prv den od ciklus, pa utre ke treba da mi kazat za koj den verovatno za pocetok na narednata nedela . So lesno utre kazi kako si pominala .

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. aci aci

aci aci Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    443
    IMG-eba71f22713274428740985f38135041-V.jpg додека појдам кај матичен...што ќе кажите?

11. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    314
    Кои беа границите на FSH, Пролактин.... за поднесување на документи за ваучер за да не ми бараат нешто дополнително или да не ме одбијат. Моте сегашни резултати се FSH - 13, LH - 5.7 , E2 -29, PRL -15, TSH -3.9, FT4 -16

12. Simka*&

Simka*& Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    167
    Za FSH mislam kaj niv pishuvashe do 12.5, povisoko od ova izgleda kje ti baraat amh, za drugive mislam se ok, ama nekoja poiskusna clenka neka ti kaze

На Anomis11 и Mina888 им се допаѓа ова.
  13. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    807
    Ќе ти бараат дополнително амх хормон ако го имаш испитано и тие над 1 немаш гајле но ако тие под 1 тогаш одобруваат со донирани јајце клетки па се поднесува молба и ќе ти одобрат само еднаш со твои јајце клетки таков му е протоколот ако фсх е над 12.5 и естрадиол повисок од 60 бараат амх, исто така види со ендокринолог тсх тие висок треба до 2.5 да тие, тој хормон нема врска за ваучер ама да се консултираш со ендокринолог дали треба терапија да пијаш.

На Anomis11 и Mina888 им се допаѓа ова.
  14. Tblagica.11

Tblagica.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2021
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    281
    Zdravo devojki pred mnogu vreme mislam deka procitav edna clenka deka ima praveno invitro vo svajcarija se nadevam deka sum dobro razbrala. Jas vo avgust bev vo mk i pravev tamu ama ne uspesno sega momemtalno vo slednite meseci nema da sum vo moznos da odam pak za mk pa bi sakala da se rasprasam za ovde. Ako moze clenkata da me kontaktira bi bilo odlicno za mene.

15. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Девојки ме интересира за замрзнување на ембриони, знае ли некој изричито што му значи тоа на ембриологот и докторот, на трети ден успева повеќе во природна средина во матка?
    Јас планирам да правам банкинг на ембриони на природни циклус и тоа ќе ме кошта многу, секако ако успеам да стигнам и јас некогаш до ембрион и сакам како бласто да ми ги мрзнат. Не сакам ни финансиски, ни психички (52 000 мрзнење и 32 000 ет) да се изложувам на нешто што од 3 до 5 ден, 50% од ембрионите умираат.
    Веќе доста ми е од експерименти.
    Јас не знам друга земја освен ние што си враќа и мрзни тродневни ембриони.
    А најглуп момент ми е кога мрзнат тродневни, па неуспешни фет, па ајде сеа до 5 ќе ги оставиме.
    На овие пари за наши услови што ги даваме, треба да има и стандард на работа, а не фушерај.

На NNA, Rtulka, L*G и 6 други им се допаѓа ова.
  16. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    494
    Моето прво ивф имавме 2 ембриони на 3 ден, еден со одличен квалитет еден не толку добар. Одлуката да се вратат на 3 ден беше на ембриологот за да им се даде шанса да продолжат да се развиваат во природна средина. тој трансфер беше неуспешен. Сега со вториот циклус одлучивме со подршка од ембриологот дека ќе одиме до 5ти ден со ризик да останеме без ембриони ама барем да знаеме дека замрзнуваме бласто кои потоа ќе имаат повеќе шанси за имплантација. Од моето искуство досега и мене не ми е јасно зошто воопшто враќаат 3 дневни ембриони. Постои ризик да, да се остават до 5ти ден, ама разочарувањето е далеку помало од тоа што се случува после две недели надеж на позитивен тест, а лековите во тие две недели се гратис. Се надевам дека ти помогнав некако.

На Rtulka, zverkica, Dijana DM и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745

Јас разбирам дека они бираат оптимални услови нивната пациентка да забремени и све тоа, но парите кои се плаќаат за мрзнење се огромни за да плаќаш секој месец нешто што кај е не пгд тестирано, таму па и тродневно е. На крај на ден иста е цената кај и да правиш ИВФ, само имаш поголеми стандарди.
    Ама не кај нас па уште грижа на совест ќе ти стават со муабетот може до 5 ден нема да имаш ембрион. И тоа е ќе кажеш дај шта даш.

На NNA, Dijana DM, Blondie715 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.527
    Допаѓања:
    4.273
    Јас имав успешно ивф со тридневен ембрион, ‘свеж’ - веднаш по пункција, а останаа уште 4 ембриони кои ги чекаа до 5ти ден за да ги смрзнат. 2 преживеаа и истите тие 2 ги смрзнавме како бластоцисти.
    Минатиот месец имав трансфер на еден од тие 2 за кој и ембриологот и докторот рекоа дека очекуваат позитивен исход бидејќи и ембрионот бил совршен и ендометриум и прогестерон и се како што треба, па ете неуспешно беше.

Јас сметам дека нема правило кое ќе биде успешно, дали тридневно или петдневно ембрионче, така што верувам дека не си игра никој со нас туку по некои параметри и искуствено или што и да е, се заклучило дека тој трансфер ќе оди на еден начин, а следниот на друг начин.

На lia22, NNA, DaisyDream и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Да само што кога правиш банкинг на ембриони на природни циклуси, тоа кошта многу и треба рационално да се размислува.
    Ако постојат воопшто некој критериуми исто да се кажат, а не еднаш вака друг пат онака.
    Критериум е критериум или го има или го нема.
    Свеж ЕТ, ок како и да е. Но кога замрзнуваш е друго.

На Kateruna и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  20. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Јас три инвитра правев во Њуборн и сите добиени ембриони беа чекани до 5 ден на развој. Не знам дали е нивна политика ама моите барем стигнуваа до бласто и тогаш ги мрзнеа за чување.(во мој случај сите беа со аномалија). Во Солун иста беше праксата да се чекаат до 5 ден, ниту еден ембриолог не ми спомна природна средина била подобра за да се доразвијат, напротив вака се гледа дали можат да стигнат до бластоциста.:)

На Kris80, DreamOn и Mihaela123456 им се допаѓа ова.