Браво за муабетот Тотално си во право Мене да не нспоменувам каде ми беше кажано дека ке мрзнеме две бласто За да на ден на трансфер во извештај си прочитам early blast
Ај да го пишам моето искуство вака сумирано малку. Амх пред инвитрата ми беше 1,13 колку што се сеќавам, од прилика на 35 години. Атрални имав секогаш многу. Од првото инвитро добив вкупно 4 бластоцисти, а ми извадија многу јајце клетки, можеби беа 19-20, не се сеќавам. Стимулација со помалку од 30 Мерионали. - Прв трансфер - со 2 свежи бластоцисти. Неуспешно беше. - Два ембриони ми замрзнаа на 3 ден и за вториот трансфер кога ги одмрзнаа, само едното стигна до бластоциста. Неуспешно беше и тогаш. - Остана уште една бластоциста и третиот трансфер од првото инвитро ми беше успешен и имам син. Второ инвитро направив пред да имам успешен трансфер за да соберам повеќе ембриони, да имам ако не биде успешно со последното ембрионче од првото инвитро. А и поради годините, сакав пред 40 години да истерам вторпат стимулации. Второто инвитро беше со поинаква стимулација, со повеќе Пурегони (околу 33) и со неколку Мерионали. Изреагирав поинаку на неа, дупло помалку јајце клетки и се оплодија 6, од кои 2 стигнаа до бластоциста. Двете ги замрзнавме. Испадна да останат двете бластоцисти за второ дете. - Прв трансфер од второ инвитро со 1 замрзната бластоциста и успешно, терам 10-та недела. Ни остана уште една замрзната бластоциста. Досега трансферите секогаш ми биле со петдневни ембриони, со долг протокол. Претходно пробавме три инсеминации. Имав и една пункција, но не излезе зрела јајце клетка и немаше оплодување. Не можам да дефинирам што беше клучно за успех. Дали ТСХ што го спуштивме под 2, дали тоа што со долг притокол го контролираше ендометриумот и хормоните, дали ембрионите беа добри. Или сите овие фактори се споија и дадоа успех, не знам.
Jas mozam da spodelam iskustvo od Ceska; pravev 4 transferi I site so 5 dnevni blasctocisti. Nikogas na 3 den a i nikogas ne rekoa ke zamrznat tri dnevni. Normalno nekoi uspevaat I so 2 dnevni embrioni no po golema sansa imaat 3 I 5. Doktorot ni objasni spermata ima golema uloga tokmu na 3 den i zatoa gi ostavaat embrionite do 5 den da se vidi kolku ke uspeat da se razvijat do blasctocista; Ako spermata e vo red od prvicniot broj na jajce kletki posle 3 den treba da ima 60-70%. Nie od 3 jk samo 1 stigna do blastocysta znaci 30-35% i iako embrionot bese PGT normalen sepak nemase implantacija. Objasnuvanjeto bese ne sve se ispituva so PGT i mozno e embrionot da ima mozaicizam Ili drugi genetski anomalii. PGT Ednostavno go proveruva samo kariotipot, dali ima pravilen broj na hromozomi, drugo nisto. Posledniot transfer so blastocysta koja veke izleguvase od obvivkata (hatching) bese uspesen i eve veke 20 nedela sum
Hmm so zamrznat transfer nemam iskustvo,no eve za svez da spodelam ako nesto tebe ti znachi i ti e od pomosh ili mozebi na nekoja druga zenichka tuka.Jas imav transfer so blastocista/morula uspeshen (zaveshi vo 5ti mesec bremenosta),uspeshen transfer so sin mi koj beshe trodneven osumkletochen embrion. A da i zaboraviv da pisham i pri dvete ivf proceduri bev so dolg protokol.
Здраво, Ве молам ако знае некој, Летрозол од која аптека може да купам? Зегин и Еурофарм нема. Поздрав
Не сум од СК, но фала ќе замолам некој да ми провере, или онлине некако може ли да проверам или број ако имате?
@Mila0000 Еве ги броевите од аптеките: Дона Фарм (Систина) https://zk.mk/donafarm Берна Фарм (Чаир) https://zk.mk/berna-farm
Devojki info da ima nekoj otprilika kolku e zamrznuvanje na jajce kletki vo Sistina? Ne mozeme da gi dobieme na tel, za moja bliska drugarka e
Чисто како искуство. Прво ивф вратени 2 дневни ембриони, без успех. Второ ивф вратени 3 дневни ембриони - 5 годишен син. Од тоа ивф замрзнати 6 ембриони на трет ден. Прв фет пуштени 2 ембриона до 5ти ден, еден преживеа со одличен квалитет, вратен, ама неуспешен трансфер. Втор фет од истите ембриони, вратен еден на 3 ден, бремена сум 30та недела. Значи нема правила. Како летрасан ги купив во аптеката во капитол во Јануари.
Pozadi New Born ima otvoreno apteka mislam deka ,,Meri" se vikase, sproti ucilisteto i fakutetot, tamu gi najdov pred edna nedela
Каков прогестерон? Утрогестан, Пролутекс, Прогестерон депо, Дабростон? Првите три ги купувам во аптеката во Систина. Но Утрогестан и Депо сум купувала и во Зегин, на пример. Дабростон не сум купувала.
Jas najdov samo vo aptekata do BrozKafe, pred dve nedeli, od celo Skopje samo tamu j imase, vo pomalive gradovi tesko deka ke najdes