Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 vote(s)
    0.5%
  1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Тие стоп инекции се ѓаволска работа, и ја живци кинев со лажно позитивни тестови зашто споро се чистеше инекцијата. Ама пуста нетрпеливост :D

Natali.Vud likes this.
  2. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Здраво, почнав со триптофем еве ми доцни 3 дена.
    Можно е да сум бремена и дали триптофемот влијае на тоа?
    Можно ли е триптофемот поволно да влијае на зачнување 6 дена после овулација и незаштитен однос?

3. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Mene mi se sluci istoto pred 6-7 godini. Pocnav so triptofem na 21 den od ciklus i trebase da prodolzam so drugi inekcii otkako ke mi dojde. Ama jas ne dobiv i testot bese pozitiven. Taka da, napravisi test za mirna glava. Ti posakuvam dve crtki od srce!

Bejb15, NNA, Norah Jones and 5 others like this.
  4. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Не барај симтоми јас немав никакви. Сите сме различни, фати некоја серија маратонска или книга да читаш и заборави дека си правела воопшто нешто. Ти ја пуштам целата среќа на тебе и на сите што чекате

skokotlivka83 and Natali.Vud like this.
  5. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Imam prasanja za devojcinjata do pcos? Dali imate nekakvi simptomi na pcos? Dali imate poremetuvanje na hormonite? Kolku vreme se obidete za bebe preku ivf? Kakvi ishodi imate?
    Jas sum pcos so normalno vrednosti na androgenite. Nemam nikakvi simptomi na pcos osven sto jajnicite mi licaat na pcos i imam ponekogas poremetuvanje na tsh i prolaktin. I normalno insulinska rezistentnost..

6. ladystardust

ladystardust Популарен член

Девојчиња, многу често зборуваме колку психилошката поддршка во текот на ИВФ е неопходна и колку самиот процес е истоштувачки, како физички и финансиски, но највеќе психички.

Наидов на следниов подкаст и сакам да го споделам со вас линкот - авторката и сама поминала низ процедури за неплодност и многу убаво објаснува некои аспекти од самиот процес, обрнувајќи внимание на повеќе психолошки чинители и дава совети како да се справиме со нив, па можеби на некоја од вас ќе ѝ помогне полесно да го проброди периодот после трансфер во чекање до бета или додека се припрема за нова процедура и ја мачат еден куп прашања и стравови.

Ве поздравувам, и од срце посакувам до крајот на годинава темава да види што е можно повеќе тестови со две цртички и еден куп полни мешковци.

CvetCvet, Bejb15, Kris80 and 17 others like this.
  7. DANA.M

DANA.M Истакнат член

Да не имате некој трик и тип за ставање на клексаниве?!! стомакот лом си го направив, многу болат:worried:

Mila0000 and tina2018 like this.
  8. tina2018

tina2018 Популарен член

Да, во рамо, подебела е кожата.

Sienna_MK, DANA.M and Tiffany01 like this.
  9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Боцкај многу многу споро. Така ич не болат. Ама кога викам споро значи ептен споричко. Минута боцка.

10. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Psoc kako "dijagnoza" e malce "kompleksna" rabota, si ima neli svoi karakteristiki, od gojaznost, poremetuvanje na hormoni, pa se do izostavuvanje na ciklusi i ovulacii sto doveduva do potesko zacnuvanje...
    Znaci ima luge koi gi poseduvaat ovie simtomi vo celost, no i takvi koi delumno imaaat simtomi...
    Jas kolku so ti go znam slucajot mislam deka ti imas jajnjci so policisticna forma. Hormonive tsh i prolaktin gi drzis mirni so terapija.... Sum slusala za prolaktin deka e potrebno dolgo vreme za da se regulira, licno sum nemala pr....
    Jas mislam deka ti vo momentov si mnogu nasocena i fokusirana kon bebe. I toa e normalno. Samata tvoja fokusiranost kon toa, i analizirajki gi "problemite" i kup prasanja sto gi imas, zosto vaka zosto taka te drzat zakocena....
    Ostanuvas bremena, znaci toa e dobar pokazatel kako prvo. Ima sansi za povtorni bremenosti. No smetam deka premnogu si optovarena, citajki i analizirajki zosto ne uspevas...
    Najdobronamerno, znaci kako na sestra je ti kazam od licno iskustvo, ne forsiraj, ne brxaj, ne pravi doplolnitelen pritisok na teloto. Smeni nacin na ishrana. Slusaj meditacii. Mozebi smesno ke zvuci no pred da ostanam bremena ne razmisluvav dali ke bide. Slusav meditacii. Ne bev nasocena kon bebe, ednostavno prepustiv se na bog...
    A i jas bev okupirana so prasanja: uste sto da ispitam, uste kaj koj doktor da odam na konstacija posto prethodniot moze nesto ne videl....
    I se stegav, bev mn nervozna....No ete koga bog resi zabremeniv i fala na gospod teram dobra bremenost..
    Te guskam najsilno na svet. Mn si mi mila i pri srce. Znam deka ke bides majka. Zasluzuvas... I Bog toa go znae ❤️

11. DbID

DbID Активен член

Simka*& likes this.
  12. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

За болење болат многу, јас 8 месеци ги боцкам, еден месец дури 3 на ден а после тоа по 2 на ден. Стомакот од 5 месец веќе не го боцкам, преминав на нозете, кај колковите каде е посалцасто, под многу мал агол ја ставам иглата, полека боцкам и споро ја пуштам течноста. Боцкањето трае и до 10 мин.ама мора така, кај мене многу се правеа модрици и на стомак, посебно на раце, ептен болно па дури и на нозете имав, со оваа техника се доведов во ред и мачкам редовно лиотон за модрици.:)

13. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Омг...

14. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Алал ти вера Сиенна, браво за храброста и истрајноста :l:
    Се сеќавам и мене ми имаш давано совети за клексаните, но јас веќе упла имам од нив, не нормални модрици и болки имав и тоа од само 3 недели боцкање.
    Ич незнам дали сега за следното инвитро пак ќе ми ги уклучат, уште сега ми е страв кога помислам на нив :(

DANA.M and Sienna_MK like this.
  15. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Epten mi go napravi kjejfot :l: fala ti mnoguuu. Uzivas i gali mese:l: te guskam i jas i tebe i maloto covece vnatre

16. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Ocive mi solzat, zosto znam deka se izmacuvas psihicki a nepotrebno, veruvaj mi. Da mozam ke te izguskam i jas najsilnooo...❤️❤️❤️
    Znaci najjsilnooooooo. Samo opusti se, zdrava prava si, i nekade vo univerzumot ima bebe koe posakuva ti da mu bides majka, veruvaj vo toa i ke bides majka

17. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Јас немам избор, вродена тромбофилија имам,кога боцкав по три плачев од мака, цела бев модра;( после тоа трансфузиолог ми смени од сабајле 0,6 клексан и навечер 0,4 ми кажаа како да боцкам и се издржува некако, сега веќе немам гајле.:)Долго време барав начин како да си помогнам, под 90 степени никако не одговара, стомакот добро поднесуваше и нозете сега ама рацете никако, нив највеќе ги штедам. За боцкање има доста места, на јутјуб ќе најдеш видеа, јас ги користев, ама мора да менуваш, јас имам и како мали отоци на рацете, кожата ми е како ѓон тврда ама за бебе нема откажување.:inlove:Менувај техники и места и ќе успееш, пуштам среќа за следно успешно инвитро!:*

Kris80, DANA.M, L*G and 2 others like this.
  18. AneSk

AneSk Популарен член

Во право си и во целост се согласувам со тебе за психолошка поддршка.
    Јас извесен период посетувам и применувам психолошки третмани и се додека не го победам стравот од неуспех и дополнителните проблеми што ги доживуваме во целост со целата постапка и начинот на живеење ќе почекам малку со се.
    Мислам дека и самите доктори треба да се вклучат и да не советуваат и насочуваат истовремено од почетокот на процесот да посетуваме психолог- психијатар.

NNA, Sienna_MK, Simka*& and 2 others like this.
  19. Angie77

Angie77 Популарен член

Jas bockav vo ramo I vo noze; predniot del od gore nekade do sredina na nogata, nadolu nakaj kolenoto ne. Go stipnuvas mestoto isto kako vo ramo i bockas pod agol od 90s. Posle samo protisni so pamukce so alkohol I drzi nekolku sekundi; ne go masiraj mestoto

DANA.M and Mila0000 like this.
  20. DbID

DbID Активен член

Zdravo na site :)
    Ve molam vashe iskustvo da mi spodelite vo odnos na transferot. Kolku vreme miruvavte, dali moze da menuvam od legnata vo polusednata polozba, hrana i sl? :)
    I sekako dali e bolen transefot zosto e bez anestezija? Vi blagodaram ♥️ ❤️