Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Да, во право си, квалитетот на јк е многу битен, но и квалитетот на избраниот сперматозоид исто така, иако имам чувство дека кај нас многу послабо да се става акцент на тоа. За среќа немаме потреба од микротесе, но имавме лоши резултати при обработката на семениот материјал за време на ивф процесот. Добивме многу мал број на оплодени, секако точната причина не ја знаеме, но колку што знам кај нас не беше употребена никаква посебна метода за селекција на сперма освен стандардно центрифугирање. Каде во Македонија ги има сите овие методи? Јас само за Плодност имам слушнато дека имаат пикси, за макси и микрочип немам сретнато кај нас, а супер би било ако има.

На L*G и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  2. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Микрочип нема нигде.
    Макси има само Плодност.
    Пикси и имзи мислам имаш сегде.
    По она што те читав ти имаш спонтан и имаш замрзнати ембриони.
    Немој да си го оптеретуваш главчето за џабе, спонтан може од се да биде, верувам дека ќе успееш со останатите ембриони.

На Tiffany01 и Rosberi им се допаѓа ова.
  3. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Да, имав спонтан во 7ма недела. Едноставно ембриончето престана да се развива. Најверојатно е некоја хромозомска причина и не се оптоварувам многу зошто се случи тоа, едноставно не требало да биде сега и тоа е тоа. Може да било до јк, може до сперматозоидот, а може и чисто да е случајна грешка при делба, тоа може да се случи секому дури и кај спонтано зачнување кај парови со перфектно нормални параметри. Јас искрено побарав ПГД, не дека тоа е некоја гаранција но може да помогне да не се трансферираат ембриони кои секако не можат да завршат со успешна бременост. Како и да е, имам замрнзато уште една бласто, но не знам дали ќе правам трансфер одма. Повеќе би сакала нов ивф циклус. Секако сега сѐ уште се ми е многу свежо, ми треба време да го испроцесирам сѐ ова што ми се случи, па сѐ ми се врти низ глава, но не сакам да брзам и сакам да размислам добро за кој следен чекор да го превземам. Гледам дека после спонтан многу од жените прават кариотип, имунолошки и други испитувања.

Последна измена: 26 ноември 2022
    На NNA, L*G, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  4. DbID

DbID Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    146
    Of, togash povtorno konsulturaj se so dr najdobro taka.

5. tawa

tawa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    Zdravo dali ima nekoja clenka koja sto ima praveno procedura ivf so donatorski kletki, aplicirano vo ministerstvo za zdravstvo za donatorski kletki najmnogu me interesira sto se e potrebno i kolku vreme trae procedurata. Moze i vo poraka da mi pishete. Fala odnapred

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Srnicka m

Srnicka m Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    99
    Здраво на сите,пред се ќе ви се извинам на долгиот пост во најава и се надевам дека нема да бидам погрешно сфатена.Сакам да им се обратам на идните мамички(дај боже што поскоро да станете сите)кои сега се соочуваат и почнуваат за прв пат со целиот процес на ивф.Значи нормално е да сте исплашени и гневни и збунети и полни со прашања и нормално е што на ваков начин ќе се обидете да ги најдете одговорите.Во ред е да побарате мислење околу клиника,доктор,документација,испитувања и слично меѓутоа штом почнете со процесот ве молам заборавете на форуми,на пребарувања на гугл,баталете се и оставете работите сами да си течат.Опуштете се,гушкајте се со вашиот партнер,родител,најдобра пријателка..за се што не ви е јасно или ве мачи обратете се исклучиво кај докторот што го води целиот процес.Во спротивно ќе си ја полните главата со еден куп непотребни информации и трауматични искуства од кои ништо нема да извлечете освен дополнителен страв и стрес.Истово ми го препорача мојот доктор на нашата прва средба,го послушав и не згрешив.Од човек на кој борбата со неплодност му донесе тешка анксиозност и депресија,се претворив во нешто сосема спротивно и вечно ќе му бидам благодарна,а и на Бога исто така.На почетокот звучи премногу тешко и комплицирано но имајте верба,гледајте на процесот како последен чекор пред најголемата радост и запомнете дека ние жените можеме се!!Ви посакувам во најскоро време срценца под вашето❤️

На NNA, DELFINA81, Sienna_MK и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Dusa moja

Dusa moja Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    8
    Jas dvete gi napraviv vo dve razlicni instit privatno nosto partnerot nema zdrastvo

8. Dusa moja

Dusa moja Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    8
    Zdravo devojki jas dobiv vaucer bev kaj izbraniot dokt no mi dade da pijam PREGNA MAX i nekoj sprej UVLVOVAGI za mene a za mazot FERTIL MAX I BIO ASTIN deka sega sum pred dobivanje i mi rece koga ke ti zavrsi ds dodjes da te vidam no ovie kemgi piete se dodeka ne zavrsime so procedurata no taa mi rece duri januari mozno e da pravime nekako mnogu vreme ili taa e taa procedura

На Tiffany01 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mona.liza.03

mona.liza.03 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Здраво на сите. Ме интересира како е процедурата за документи за инвитро. Да напоменам имам ПЦОС, Инсулинска резистенција и ановулаторни циклуси , хормоните се во ред каналите се проодни. Меѓутоа имав една вонматерична бременост и еден спонтан абортус во 10 недела за жал срцето престана да чука .
    Е сега ме интересира дали со вакви проблеми мора да имаш направено 3 инсеменации или можи да се поднесат документите без тоа.

10. DbID

DbID Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    146
    Procedurata e 1 mesec ako si dolg protokol. Barem jas taka bev. Na 21vi oktomvri pocnav so podgotovka so inekcii, pa koga dobiv pocnav so hormonalna terapija (inekcii) i na 19.11 veke imav punkcija.

На Dusa moja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DbID

DbID Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    146
    Devojki, onie koi pominale niz procesot na tranfer imam edno prasanje .
    Denes mi e 3ti den od transfer. Od vreme na vreme imam mn kratki bockanja vo jajnicite. Nekoi so vakvo iskustvo?
    Vi blagodaram

12. Dusa moja

Dusa moja Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    8
    Jas bev 4mec na mikroginon pa 2mec bev na Jazz i sega mi dade drugi apcinja nisto en mi bese jasno deka rece za inekci i drugi raboti ima vreme se uplasiv deka prv pat ke pravam i milon prasanje a odgovor nemam pust Strav no sepak fala ti za odgovorot

13. Srnicka m

Srnicka m Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    99
    Еве јаспосле седмиот ден дури и поинтензивни беа,слично на благи менструални болки.не грижи се-бебчето се бори да се залепиСреќно

На tina2018, Natali.Vud и DbID им се допаѓа ова.
  14. Simka*&

Simka*& Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    167
    Zdravo devojki,

Kazete mi dali na nekoja i odobrile vaucer bez izveshtaj od prethodnoto ivf, bidejki mi izvadija j.kletki ama nemase transfer, izveshtajot sto mi bese daden pisuva mn detali sto ne sakam da bidat citani.

Vi blagodaram odnapred.
    Pozdrav

15. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Probaj so izvestaj od maticen ginekolog, samo sto mene strikno mi go pobaraa izvestajot od ivf, odnosno i od punkcija i od transfer (bidejki jas imav)
    Probaj so maticniot ginekolog, ako pomine, pomine

На Only1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.663
    Допаѓања:
    5.831
    Го видов составот, у принцип се суплементи и витамини за контрола на инфламацијата. Можеш да си ги нарачаш од iherb како посебни и да ги пиеш во повисоки дози. Ја прикачив книгата it starts with the egg, има поглавје за ендометриоза и што треба да се пие за да се зголемат шансите за бременост.
    Покрај суплементи, ти препорачувам и диета односно режим на исхрана со кој би се држеле инфламаторните својства на ендометриозата под контрола и би се влијаело на квалитетот на јајце клетките.

Жал ми е што поминуваш низ ваков период. Се надевам дека набрзо ќе средиш се и со нови сили ќе тргнеш по твоето бебче. После ивф ми се појави миом ама беше од надворешната страна на матката и ми рекоа не пречи за остварување на бременост. Така и беше. Истерав бременост со него, на моменти знаеше да ме заболи ама не ми направи никаков проблем. Каде се наоѓаат твоите? Веќе ти го препорачаа само да се согласам и јас, најдобар избор за вакви проблеми е проф. Димитров сега во Систина. Ако има потреба од операција ќе ти каже.
    Ти посакувам набрзо да си гушнеш бебенце:hug:

Прикачени фајлови:

На tina2018, Littlegirli, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.575
    Допаѓања:
    1.277
    Indus medika dali moze samo da se odnese od doma primerok ili mora tamu da se ostavi ?

18. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    1.940
    Nie od doma nosime. Posto e loso so parking jas sedam vo kola maz mi trca hahahah . Neznam kaj zivees no vodi smetka da ne ja fatis guzvata.

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    И јас поднесов пред 10 дена втор ваучер за второ дете.Не пратив никаков извештај од претходниот трансвер,а и немам од болница ништо не ми дадоа.Можно ли е да ми бараат?

20. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Побарај го на facebook dr vasil iliev mozesh da se konsultirash so nego go imashe na telma ambulanta zboreshe tokmu za miomite.