Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. DbID

DbID Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    146
    Imas odreden broj na inekcii od fondot. Vo princip e dovolno
    I da treba da platish nesto toa e na kraj koga doagas na punkcijata. Barem vo New Born e taka. Jas bev na dolg protokol i site inekcii gi potrosiv zosto uste mi trebase stimulacija. Dva dena sto primav privatno inekcii plativ na kraj 10.400 den. Ova e za vo New Born. Ne znam drugite privatni kako pravat.
    Ti kade planiras da pravis?

2. Vaa

Vaa Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    274
    I jas ke pravam vo new born najverojatno so dolg protokol zatoa sto od utre pocnuvam so cikloprigonova pa na 21 den treba da se vidime .dali si zadovolna od tretmanot tamu i doktorot

3. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    506
    Благодарам :)

На DbID и Mila0000 им се допаѓа ова.
  4. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Bolnicata ti gi ovozmozuva. Nema potreba da platis za niv nisto. Samo ako nadmines brojot na predvideni inekcii spored fondot. Tie gi kupuvas vo bolnica. so srekjaa

5. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    890
    Здраво,
    Слична ситуација и мене ми се има случено, се боцкав со триптофем и требаше од 1 или 2 ден на циклус да почнам со стимулации Мериоферт, на мене веќе ми доцнеше 5 дена, и многу добро се сеќавам тогаш сестрата ми кажа продолжи да го боцкаш триптофемот, доколу во рок од 7 дена не ти дојде, ќе дојдеш да се видеш со докторот и он ќе ти каже што ќе се праве, ама на мене веднаш утредента ми дојде, фактички 6 дена ми доцнеше од регуларното.
    Ако може да прашам, дали знаете докторот кога се враќа од конкрес?
    Јас требаше сега во среда да одам на контрола кај него, и да даде инструкции за понатаму.
    Поздрав

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Simka*&

Simka*& Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    167
    Tie lekovi shto idat preku fond ne plakjas nisto, osven ako ne ti treba ekstra terapija da se dostimulirash togash doplakjash. Isto nekoi lekovi za zhal ne gi pokriva fondot, pr mene mi trebaa 3 inekcii Cetrotide za da ne puknat folikulite pred vreme i tie odat privatno okolu 2600-2700 se. Ima dosta "skrieni" troshoci taka da bidi spremna za da ne se iznenadish :/

На Vaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DbID

DbID Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    146
    Iskreno zadovolna sum. Sekoj ima svoe mislenje za sekoj doktor vo zavisnost od situacijata.
    Imase momenti za vreme na procesot koga glasno razmisluvase pa mene toa me plasese i placev tamu , ama sfativ deka taka funkcionira toj.
    Na kraj iako se bockav so plus inekcii koi sama gi plakav mi kazaa deka ne se zadovolni kako izreagiral mojot organizam na terapijata ama deka procesot morame da go zavrshime. Fala mu na Gospod imav 3 zreli j.kletki , 2 se oplodija , no 1 uspea do 5ti den. Pa sega si cekam denovi da pominat za test :))
    So sreka :)

На NNA, Natali26, Dusa moja и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Srnicka m

Srnicka m Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    99
    Преку фондот се покрива основната минимална хормонска терапија,три еха и три пати испитување на хормон преку крв.И се да е во ред и оваа терапија да е доволна-целосната терапија после пункција која може да трае до 3 месец ако е успешно ја плаќаш сама,примав пролутекс,фраксипарин,утрогестан,Аспирин,суплементи... имаше уште веќе не ни памтам и од прилика ме кошташе околу 30000 месечно.премногу е вистина ама пари ко пари...кога ги даваш за убаво не мислиш.Среќно

На NNA, Dusa moja, Dijana DM и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Vaa

Vaa Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    274
    Ti posakuvam pozitiven rezultat i ti blagodaram na odgovorot

На DbID му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Vaa

Vaa Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    274
    Samo da bide uspesno ke se snajdeme za se,vi posakuvam mnogu sreka

11. Izabela505

Izabela505 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    23
    Здраво,
    Нова сум на форумот и сакав да го споделам своето ивф искуство.Имам 28г,никакви проблеми немам ни јас ни маж ми ама ете 3 години никако да останам бремена. Решив да пробам првпат кај др Трајковски кој и те како е фален на форумот.Одев со краток протокол,др Трајковски се плашеше од хиперстимулација па само ги менуваше дозите на Бемфола.На крај сепак завршив со хиперстимулација и јаки болки.На пункција 20 ј.кл,за покасно да ми јавијат дека само 10 се зрели,така да 10 уште од старт ми пропаднаа во вода.Барав да се досозреат со надеж дека ќе спасам некоја ј.кл ама Њу борн се единствени што немат медиум за матурација на незрели ј.кл.Утредента ембриологот Мимоза ме "израдува" дека од 10 само 5 покажале знаци на оплодување за да на крај добијам само 2 ембриони на трет ден.Не сакав да ги ризикувам тие 2 за на крај од 20 ништо да не добијам па замрзнав тродневни.Инаку спермата е супер,јас сум со добри резерви,немам полицистични јајници,се проверено и завршив со катастрофален исход од инвитрото.Односот на др Трајковски е никаков,многу ме разочара ништо не ти дава да прашаш,само чека на цигара да излезе.Погрешно темпираната стоп инекција беше причина за 10 незрели ј.кл што е голема бројка, ем четири пати на ехо бев и хормони ми проверуваше,сепак такви утки од доктор со искуство не смее да се случат. Докторот не си ја призна грешката,глупости ми кажуваше,на крај ми направи хиперстимулација за џабе.За некои можеби е цар докторов,ама крајно нестручен во мојов случај.
    Разочарана сум и од ембриолозите кои немаа никакви одговори што и да прашав.
    За жал моето искуство во Њу борн и др Трајковски е крајно разочарувачки.Жалам ако некоја членка ја разочарам со мојов долг пост.Имам слушнато некои слични случаи како мојот од многу ј.кл,малку ембриони,а се супер.
    Извинете за долгиов пост и ако разочарав некого ама морав да си ја споделам својата мака☹️

Последна измена: 27 ноември 2022
    На Orevce211, JanaDarling, urma и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.697
    Допаѓања:
    2.745
    Здраво девојче.
    Ти го разбирам револотот, прво инвитро, се ти е непознато, не бранам никој, впрочем бев со слични изјави како тебе после моето прво ивф.
    За жал не е така како што мислиш воопшто, ивф е комплексна работа, телото е комплексна работа, доктори како доктори си имаат свои успеси и неуспеси, дел од нив зависат од нашата реакција, дел од нив од нивната процена базирана за наука и искуство и супер ќе беше они да се толку многу моќни па сите ние кои правиме ивф на 30 години да имаме еден куп ембриони, но за жал реалноста не е таква. Имам поминато ивф и во борн и систина и плодност. Стручни се сите доктори, стручни се сите ембриолози. Кај кој доктор ќе останеш зависи од твоето трпение и верба во истиот, како и вниманието кое се добива од нив.
    Ти посакувам среќа.

На NNA, zverkica, KonstantinaM и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Целиот пост ти е во ред, разочарана од твоето искуство и нормално е да не си задоволна ако сметаш дека не си добила соодветен третман.

Ама ова што го цитирам е крајно некорекно. Не е во ред да даваш вакви констатации. Дали си ја разбираш тежината на се што изнапиша во овој дел?! Малку треба да си ги смирите страстите кога доаѓате на форуми на вакви осетливи теми.

На sofi2107, KonstantinaM, Sienna_MK и 15 други им се допаѓа ова.
  14. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209

За второ дете, кои документи се потребни?
    Успеала ли некоја после ивф успешно, да остане со второ- природно?

15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Во моја околина познавам 3 кои после прво ивф за второ останаа природно. Јас и покрај идиопатски стерилитет за жал ја немав таа среќа и 5 години подоцна пак сум бремена со ивф, додуша овој пат ао фет трансфер.

Инаку од документи ти требаат сите оние со рок на траење:
    Пап
    Микробиолошки
    4д/2д
    Крвна слика
    Инфективен скрининг за двајцата
    Хормони на трет ден
    Еден нов спермограм

Извод од првороденото и да се поминати минимум 18 месеци
    Доказ дека е родено од ивф(тотална глупост). Јас поднесов извештај од теанафер и отпусно од болница

Мислам дека ова беше се.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209

Ние успеавме од прв ивф трансфер. Бевме со машки фактор, правеше мм операција..од тогаш се надеваме за природно но некако несака..сакаме уште едно детенце.. после 3 години да се одлучиме кога да почнеме со документи, ама се надеваме и на природно...сепак Божја сила е...

Фала ти за документите

На DbID и Ano им се допаѓа ова.
  17. Izabela505

Izabela505 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    23

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Надежта последна умира, нема што да изгубите(fingers). Ако не бива ќе пробате пак кога ќе сте спремни

На ifv му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209

Пред документите сакам и повторна средба со др. Трајковски, толку беше сигурен во нас тогаш..

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Многу ми е жал за тоа што ти се случило. Можам да ти го разберам револтот и разочараноста. За жал таков е овој пат, тежок и непредвидлив, едноставно не е фер, но реалноста е дека ќе страдаме во процесот, дали од човечки фактор (лекар, ембриолог, лабораторија, методи), дали од природата (хормони, гени, квалитет на материјал итн.) или едноставно од лоша среќа. На крај ќе биде само кога сите коцки ќе се поклопат. Колку подолго си во процесот толку повеќе сфаќаш дека нема кого да обвиниш и дека си оставена сама на себе и на сопсвената среќа. Немој да мислиш дека кај друг доктор не се сучива истото. Не ме сфаќај погрешно, не бранам никого и јас сум за подигање на квалитетот на здраствените услуги, но тоа што ми е најпаметно во моментов е да анализирам и да си го барам решението.
    Инаку ок е што си го искажа револтот, но едно нешто воопшто не ти е на место, ќе го цитирам пак: “не ме чуди клиникава да ги краде,и да ги продава како донирани на тие што сакат да си купат”. Дали ја сфаќаш сериозноста на ова обвинение? Дали сфаќаш каков терор предизвикува ова кај сите нас што сме поминале слични циклуси како твојот? Јас се потресов од самата помисла. Мислам дека ти е неосновано обвинение и длабоко се надевам дека не си во право.

Ти ја разбирам болката, сите сме во иста каша. Ти посакувам успех и што побрзо да излеземе од ова како победници.

На NNA, Sienna_MK, AneSk и 11 други им се допаѓа ова.