Значи чудно е што прв пат кога отидов таму дури се јави ан телефон да ме распраша се’ за дијагноза. За после кога почнавме постапка едноставно да те игнорира. 5 пораки му пишав сите се видени, ниту крева ниту одговара а се работи за многу сериозна работа, он сам ми рече ако не добиеш барај ме веднаш
Здраво, од 4тиот ден од циклус почнав со микрогинон. За стимулација на јајници примав декапептил и фостимол. На пункцијата ми извадија 13 јајце клетки, од кои ми кажаа дека се оплодени 4, на третиот ден од пунцијата ми вратија една, за останатите чекаа до 5ти ден но не се покажаа со добар квалитет. 4 пати ми рекоа спермата е со многу слаб квалитет, со тоа што сопругот истиот ден на пункцијата остави свеж материјал, но исто така имаме и замрзнато материјал и не ми е јасно зш не го искористиле тој материјал, не добив никакво објаснување на тоа прашање. Не дочекав ни 14 дена да поминат од ембриотрансерот и добив денес . Ова ми беше прво инвитро.
Многу ми е жал. Те гушкам 13 јк е супер, но од 13 да не се добие ни еден добар ембрион е поразително за сите и клиниките треба да можат да дадат одговор или да дадат насока за што понатаму. За жал тоа тешко дека ќе го добиеме. Тоа што ме револтира мене лично е дека кога ќе посочам дека параметрите на семениот материјал не се добри и кога барам нешто да направиме по тоа прашање ако се може, или кога прашувам за методи за селекција на сперма обично добивам одговор: сперма ко сперма, ќе се најде нешто, нема гајле. А потоа кога ќе се добијат вакви резултати одма оправдување спермата не беше добра, не е до нас. Ок, па нели пред да почнеме со циклус и тоа треба да се земе предвид и да не се игнорира. И така, на крај испаѓа правиш циклус, учиш лекција, па пак правиш нов циклус и се надеваш на успех, а не на нова лекција.
Многу ми е тешко,се ми е измешано,многу ми е чудно дека од 13јајце клетки до толку да не може да се добие добар ембрион и не знам искрено што понатака,но мора да се испита ова за во иднина.
Jas da spodelam moe iskustvo od Ceska; doktorot sekogas ni vikase spermata ne e dobra, bez razlika fragmentacija bese ok, no broj, podviznost itn sve bese mnogu pod normala. Antioxidanti hormoni I sto li ne piese maz mi i nekade posle godina dena imase malo podobruvanje. Doktorot ni objasni deka da ima dobar I kvaliteteten embrion od prvicniot broj na izvadeni jk treba barem 60-70% da se oplodat i stignat do blastocysti. Naj golema uloga kolku ke preziveat od 3 do 5 den ima DNA na spermata i zatoa vo Ceska gi ostavaat do 5 den. Se razbira ima zeni sto ostanale bremeni I so dvo dnevni i 3 dnevni embrioni. Na kraj posle 5 neuspesni, 5 bese duri so PGT embrion od sperma od maz mi i pak ne uspea, se resivme so donor. Eve so 6 transfer veke teram 22 nedela i pred nekoj den napolniv 45 godini. Zdravje idna mlada Majka Razocaruvanje, padovi,I milion prasanja vo poslednite 4god koga zapocnavme so IVF. Ti posakuvam naredno da vrodi so plod; site kocki treba da se poklopat i ne e lesno no ako uspea kaj mene ke bide I kaj tebe
I jas imam isto iskustvo so nego. Mi dade broj da mu pisam, a ne mi odgovori na nitu edna poraka. Zatoa i go smeniv
Овде на форумот се изначитав толку многу пофални зборови за др. Трајковски што ми даде мотив и си реков ајде да се обидеме и ние кај овој доктор, премногу е фален. Ние само што започнавме кај него, но ова што го читам, да не враќа на порака или вибер е крајно непрофесионално, неодговорно и разочарувачки. Сигурно не пишуваме за без веза, туку пушуваме од мака, кога треба да даде насоки за што понатаму? А на крај кога треба да платеме не те прашуваат дали имаме пари да платеме или не? Туку само те прашуваат ќе плаќате во ќеш или со картичка!???
Во поглед на одговарањето на телефон, мене лично секогаш ми одговара, ако не одма, подоцна ми се јавува, мислам дека не ми се случило да не ми одговори. А дека делува конфузно, не одрекувам, но не ја оспорувам ниту неговата стручност. Тоа е моето мислење за него. Немам искуство со друг доктор за да кажам мислење.
Јас пак немам таков впечаток, секогаш ми бил достапен (за разлика од докторката, што само преку сестра можеше да се праша нешто) ...можеби не веднаш ама секогаш ми одговарал, дури и се јавувал
А јас па немам број од ниту еден доктор, ниту сум побарала број, ниту па сум пишала или ѕвонела некому после работно време. Тоа е бидејќи јас сакам да ми го почитуваат приватното време и исто така го почитувам приватното време и приватниот живот на другите. Знам дека некогаш има многу итни ситуации, ми се случило и мене, но најчесто ако не се работи за нешто крајно ургентно сочекувам до следниот ден, доколку е ургентно одам во дежурните центри. Не викам дека така треба, само кажувам како јас размислувам и функционирам засега.
Prvo cestitki i vi posakuvam lesna bremenost do kraj. Me interesira, kolku e granica za DNA fragmentacijata za da se odi so donator? Na maz mi mu bese 21, pa 19, pa 17? Kaj mene na prvoto ivf se razvija do 4 den i se prasuvam dali mozebi DNA fragmentacijava na maz mi e problem? Zosto kaj mene osven hashimoto, drugo nesto ne se otkri
I mene sekogas mi odgovaral, a mi deluva nekogas za zamaen skroz. Zatoa i se mislam kade da ja pocnam postapkata.
Pa do nikade 5 insemenacii, edno in vitro, uste eden spontan prirodno ostanata vednas po in vitroto i se otkazav. Ajde ednoto da e zivo i zdravo
Ne se sekavam kolku e granicata, treba da vidam na rezultatite da pobaram. I kaj mene sve vo red no nikako da se postigne implantacija. Za posledniot transfer malku smenivme protokol, primav intralipidni i napraviv grebenje na matkata po moe baranje. Sepak doktorot pak rece za uspesna bremenost 80-90% uloga igra kvalitetot na embrionot, pa matkata pa potoa sve ostanato
Revoltirana da, te razbiram najdobro, i jas sum so 2 invitra, od koi 2 uspesno vo mese si raste malo slatko srcence, ja terame 12 nedela... Mojata prikazna na kratko, 1 invitro doktor Hadzi Lega, dodeka bese vo Remedika, isto embriolog Tina i sestra Dance, dadoa se od sebe, ama samoto telo mi gi otfrli i dvata embrioni. So verba na doktorot i golema Blagodarnost Hadzi Lega i timot na Newborn, embriolog Tina i sestrite so nivnata griza, za 2 invitro pak kaj nego posle 2 pominati godini, od 1 invitro, vrodi so uspeh, a borbata traese 7 godini i od samiot pocetok sme so doktorot. Ne se otkazuvaj i ne e sekogas do doktorite da gi obvinuvame. Pozdrav i ti posakuvam da ne izraduvas nabrzo
Cestitki, preubava vest ❤️ ne sum aktivna na forumov nekoe vreme i sega prvo sto procitav e tvojava poraka Bravo, so lesno do kraj, mnoooogu se izraduvav ❤️