Се плаќаат тие што се над одредениот број од фондот, исто и хормоните плус што се испитуваат, а останатото не се плаќа воопшто. Нема давање пари па враќање, ако мислиш на тоа.
Devojki za vreme na stimulacii dali treba nesto da se miruva poveke ili toa nema veze, posto sakav da cistam po doma za da posle transfer da nemam rabota sama sum, onaka mi tekna da prasam, dali moze da vlijae loso na j.kletki ako davam malku napor? Fala
Вежбај,пешачи,движи се што повеќе.Домашните работи се како измислени за тој период-ке се Деси да здиват хормоните па место да плачеш ке џогираш со музиче и комшиите да те слушаат хаха.препорака плус од мене е само да внимаваш на исхрана,избегнувај максимално мрсно и солено.И дури се свестиш шо ти се дешава-ете ти две цртички на тестот.Среќно
Smee da se vezba za vreme na stimulacii? Jas non stop sum vo teretana, ama doktorov vo Svajcarija sto mi e, da ne vezbam mi rece dodeka se stimulaciite i za transfer normalno. Mitko go nemam prasano, ama ne mi e logicno da smee da se vezba, barem mene
Да ме отепаш не се сеќавам колку дена пред стимулации прекинував со вежбање. Со оглед на тоа што почнуваат да болат јајници, веќе пред пункција само чекав да помине пункцијата и да ми се ослободи притисокот во стомакот. Не би вежбала за време на стимулации. Но до трансфери си вежбав, секогаш бев активна. Докторот ми имаше кажано до ден пред трансфер ми е дозволено, но ептен баш така не сум вежбала, си давав одмор барем 3-4 дена.
Se soglasuvam so tebe, ne mi e logicno da se vezba koga od normalno edna jk, nie imame nad 10jk i stomak e poduen i jajnici bolat......i uste napor, ne mi e normalno mene toa. Fala ti na odgovorot
Денес трансфер со 1 бластоциста. Ми е страв да се мрднам да не зезнам работа. Овие 3 дена ќе ми бидат како 3 години.
Здраво, Ве молам за мислење. Се’ испитавме и се’ е во ред, сите брисеви, хормони на трети ден, ХСГ супер, канали проодни. Имав септум, правев хистероскопија го отстранив. Овулација си има, фоликули, се’ најнормално. Спермограм супер, а резултат нема. Некаде прочитав за испитување на гени во МАНУ. Дали има потреба од такво испитување и дали некоја испитувала? Веќе не знам што следно да правам, две инсеминации направив, неуспешни.
Jas srediv isto pred transferot se , no so pomos na soprugot zosto napomenato mi bese teski raboti ili teska fizicka rabota da nemam. So sreka i lesno
I jas bev takva. ) ne se sekiraj opusti se.Mene mi e 5ti den od transfer isto so 1 blastocista. Mene mi rekoa da odmoram da nema generalki i sl, no da ne se zalegnuvam skroz! Odnosno za jadenje mozam slobodno da stanam , no se e toa vnimatelno. Isto mi rekoa deka mozam da lezam vo dnevna , pa vecerta da de prefrlam vo spalna , mozam na strana da lezam... Ne se istegnuvaj nikako, ne se tushiraj so zeska voda i relax )) Kade pravese ti?
Fala ti duso, veke stomakot mnogu mi e naduen a ja da sredam se za da odmaram posle transfer ako ima transfer normalno, so sreka na site.
Tesko ne krevam i taka se trudev maksimalno da se pazam, imam nekoi peckanje vo jajnicite cudni mi se, koga se stimulirav so golan f gi nemav ovie simptomi, sega sum so Bemfola izgleda razlicno reagirat.
Во Њуборн кај Трајковски. Вака од лежење не можам да си ги стоплам нозете. Ајде со лесно нека ни е и со позитивна бета
Најпрво за убаво да е и да вроди со плод! Нема потреба да се плашиш да мрднеш, слободно можеш сѐ најнормално освен да дигаш тешко. Многу студии дури и препорачуваат движење поради подобра циркулација на крв во матката и покажуваат подобар процент на имплантација кај жени што се движеле после трансфер. Како и да е кај нас се препорачува одмор 2-3 дена, а мислам дека и психички нам ни е полесно така, така што одмарај но се залегнувај во никој случај. Јас одма после трансфер испршачив до дома бидејќи мислев дека така ми е поубаво (кратко пешачење беше бидејќи ми е блиску) и се качив пешки по скали. Потоа одмарав 2-3 дена, но не стриктно лежење, а потоа веќе излегував да пешачам секој ден. Кај мене имаше успешна имплантација. Ако ембрионот е добар и условите во матката се погодени, не можеш да наштетиш со нормални активности, во спротивно немаше да постои човештвото. Доколку не е погодено нешто од ова погоре и цело време да лежиш, исходот ќе биде ист. Затоа не треба многу да се оптоваруваме со тоа дали некој лежел или не, тоа на крај нема врска. Секој треба да прави како се осеќа најдобро. Инаку имам читано прашања во смисла дали може да испадне ембрионот и тоа е невозможно. Што и да правиш ембрионот нема да испадне, ни пак можеш да влијаеш на имплантацијата. За време на трансфер ембрионот е со микроскопска големина (200 микрони или 0.2мм) што буквално збориме за процес на клеточно ниво, енометриумот па е толку леплив што апсолутно нема шанса да влијаеш на процесот со било какво движење. Со среќа уште еднаш и прави како што мислиш дека е правилно за тебе
Da da, se soglasuvam so tebe vo odnos na dvizenjeto. Vnimatelni treba vo nekoi raboti , no ne zalepeni za krevet. Jas veke od 3den poleka si ja mestev spalnata , pravev brzi lesni jadenja. Sto bi rekla drugarka mi kvacela ne kvacela ako treba da bide ke bide )))))))