Е сигурно не му звониме на докторот за да го прашаме како се витка сарма. Бог да сачува. Доктор бараш ако е нешто итно. И доколку дежурен пулт не може да ти помогне. Фактите се тие што се. Во Македонија ивф е евтино во споредба со запад и критериумите се многу полабави. Да бидеме реални, голем број од нас на запад немаше ниедна клиника да не' прифати - имаат ограничувања во однос на горни вредности на фсх и базичен е2, број на антрални фоликули, возраст на пациентка, брачен/партнерски статус на пациентка итн. Македонија е една од најлибералните земји во однос на критериуми за ивф. Но, од друга страна немаме репродуктивни ендокринолози кои ќе бидат вклучени во постапката, како и детални извештаи за постапката. Мое лично мислење е дека тоа се должи на фактот што имаме премалку ивф доктори за толкав обем на пациенти. Да се растргаат од работа не можат да постигнат. И мислам тука настанува проблемот. Ние нормално бараме одговори зошто се десило тоа што се десило, а за тоа треба време. Кое го нема. @meri24 височко е драга. Максимум до 60 треба според правилник. За да не ти бараат амх. Затоа што на таа вредност не дава реална вредност на фсх. Да почекаш да видиш на следен циклус да не добиеш пониска вредност? Гледам имаш се' испитано. Неуспешна имплантација имаше? Евентуално брис од ендометриум, прогестерон да провериш на ден на стоп инекција, нк клетки. Тоа од поевтините опции. ЕРА од поскапите.
abe da ako e rasprostraneta, no se da e cisto kaj karlica a da se razviva vo dijafragma... ova go pobiva momentot endometrioza se utvrduva 100% so laparo, ispagja na laparo ako e cisto, moze vo dijafrgma da bide endo.
Taka ispaga. Kako i da e fala za sovetite ke si prasam koga ke odam na konsultacija. Sekoe iskustvo mislenje mi e vazno za da si pomognam Fala ❤️
Epa moze zatoa ne e vo red da davas takov odgovor. Cells outside the uterus change into endometrial-like cells and start to grow. Stem cells which then spreads through the body via blood and lymphatic vessels.
Neznam eve @LightBlue gledam ima poznavanje, neka kazi. Jas odlucuvam da veruvam na ova What is the gold standard for endometriosis diagnosis? The gold standard for the diagnosis of endometriosis has been visual inspection by laparoscopy, preferably with histological confirmation.
Може да се залепи и на друго место, не само на јајници. На цревата (дебело и тенко), мочен меур, па дури и погоре накај белите дробови.
da apsolutno, no ako postoi vo mala karlica, moze da ide segde. no ako si na laparo cist, kako toa endo imas? What is the gold standard for endometriosis diagnosis? The gold standard for the diagnosis of endometriosis has been visual inspection by laparoscopy, preferably with histological confirmation.
,Dr Trajkovski sepak smeta deka moram nekade da ja imam vo teloto". Kako znaci, mozes ne ja imas vo karlica na laparo, tuku nekade na drugo mesto vo teloto? E uste ova go nemav cueno, zimi boga. tuka gledam deka sum postavila prasanje, a ne sum dala odgovor. 10 posta imas na forum i so site se imas skarano i izvrtuvas nashi recenici, moram da te ignoriram shto i da napises sledno.
Сега, не е пријатно ова што ќе го постирам, но како пример за потежок облик е кога ткивото расте на и околу бели дробови. In most cases, endometriosis patches grow in the abdomen and pelvic areas. However, in thoracic endometriosis, the patches grow on or around the lungs. Although it can occur on its own, more than half of people with thoracic endometriosis also have endometriosis in their pelvic area. As with these patches, the endometrium-like growths of thoracic endometriosis swell and bleed during menstruation. Еве вика дека може, но и не мора да ја има во карлица. Women with diaphragmatic endometriosis almost always have endometriosis in their pelvis, too.
Стварно, од мои скромни познавање и разговори со доктори, невозоможно е потежок облик на едно да даде визуелно здрави органи во мала карлица на лапаро и негативен хистопатолошки наод, без никакви други здравствени проблеми Со ова испаѓа дека секој може да има ендо и нема 100% сигурен начин за дијагноза. Пред да некој почне да ме вреѓа, ова е мое мислење, немора да е точно. А и колку што се сеќавам после мојата лапароскопија, докторот гледа не само мала карлица туку и околните органи, буквано до под гради ме гледаше и кажа што видел, така да дури и дијафрагма да е они мора на лапаро тоа да го видат.
Конкретно за потешкиов облик, пишува и ова Thoracic endometriosis is rare, and it can be hard to identify. It can take up to 4 years to identify the condition.
Па и јас така мислам. Барем и јас кога правев дијагностичка лапаро, докторот ми кажа дека убаво гледал и сум немала ништо никаде. А резовите каде ти се? На папок и два долу или погоре?