Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    5.738
    @Mihaela123456 @0ли
    Јас имам читано дека и до мозок може да стигне срањето :sweat:
    Мене само не ми е јасен делот, ако при лапаро е отстранета чоколадна циста и направена хистопатолошка анализа кој е наодот ако не е ендометриоза?
    Како некој што живее долго со ендометриоза и пател од болки 25 од 30 дена во месецот од такт се вадам колку малку се упатени нашите гинеколози во таа проблематика. Трајковски и ивф докторите веројатно поише се зашто знаат колкаво влијание има на стерилитет ама матичните поима немаат. Пример мојава матична ме убедуваше дека болките што ги имам не се од ендото зашто цистата од 3цм била мала. Па си фрлив јас брдо пари по компјутерски томографии и магнетни резонанци за да ми кажат девојче од ендото ти се болките.
    И неможноста да останам бремена исто не било од ендото според матичната :D

На Sienna_MK, urma, Littlegirli и 3 други им се допаѓа ова.
  2. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    @DbID а што беше хистопатолошкиот наод од испитувањето на цистата ако не ендометриоза? Може и да се работело за друг вид на циста, а ендометриозата да биде присутна на другиот јајник, или во форма на адхезии во пелвичната шуплина, на самата матка... Лапароскопија е единствен начин да се потврди, ако никаде не била визуелизирана, не може да се тврди дека ја имаш дијагнозата.

Инаку ендометриозата знае да е зезната најмногу зашто влијае на резервите (ако е на јајник), а од друга страна создава инфламација во организмот што го отежнува процесот на имплантација. Јас со години имав „чоколадна“ циста на јајникот, беше јасно на ултразвук дека е ендометриом бидејќи цистата како таква има специфични ултразвучни карактеристики и добар дијагностичар нема шанси да ја помеша со друг тип на циста, но никој доктор не се осудуваше да тврди до кој степен е распростанета. Направив лапароскопија, беа отстранети и горени повеќе жаришта во карличниот простор, на јајници, околу и на туби, на матка... Едната циста беше пратена на хистопатологија и се потврди дијагнозата.

Околу муабетот, да, ендометриоза може да биде присутна на цревата, на ректумот, ама тогаш станува збор за висок стадиум на болеста и кога ја има таму речиси неминовно ја има и на други места во карлицата, значи скоро невозможно е карлица, јајцеводи, јајници да бидат чисти, а адхезии да има на дијафрагма или ректум. Со лапароскопија сите овие органи убаво се визуелизираат. Ако е пројавена на јајник, обично е трет или четврт степен на болеста. Така да ако зборуваме за ендометриоза на бели дробови, ректум, црева која ја нема на ниедно друго место карлично зборуваме за случаи кои се јавуваат 1 на десетици илјадници, а не за правило.

Она што помогна кај мене при успешниот трансфер и задржувањето на бременоста (дека претходно еднаш имав успешен трансфер, но заврши со спонтан во деветта недела) мислам дека беше интралипидниот протокол, а со слично искуство е и @le.soleil. Примив три пати инфузија на липиди, отрпилика една недела пред трансфер, на денот на позитивна бета и третпат после утврдена срцева акција.

@LunaGrey ми се стопли срцето кога прочитав, другарка, ама секогаш знаев дека повторното појавување на форумот ќе ти биде со ваква вест. Нека ти е со лесно до крај.

На ZvezdicaLea, LunaGrey, Sienna_MK и 11 други им се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Мозок? Е тоа не сум сретнала :worried:

Матичните се, генерално, дудуци за многу работи, како ништо плус да не ги интересира повеќе од пап, брисеви, фоликулометрија, ехо за основни работи. Ретко кој оди по семинари, за истражувања и трудови не ни спомнувам...
    Не велам дека нема исклучоци, но ретко кој се замара за повеќе.

Точно е дека специјалистите за инвитро се поупатени и се трудат да ги елиминираат проблемите што може да го попречат успехот.

Имам драга личност со тежок облик на ендометриоза, со големи болки постојано, прилично и' го отежнува квалитетот на животот. И повеќе операции и' се правени и пак нема подобрување. Но и покрај проблемот, има две деца.

На Sienna_MK, Meckicja, NNA и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.198
    Допаѓања:
    87.571
  5. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    5.738
    Само да потврдам @DbID. После 2 неуспешни трансфери направив биопсија не ендометриум која покажа зголемен процент на нк (клетки убијци) по што ми беше воведена интралипидна терапија при следниот трансфер. Една недела пред трансфер пола доза 250мл, на ден на трансфер цела 500мл и по позитивен тест 14 дена после трансфер уште пола доза. Дали тоа имаше ефект не може никој со сигурност да тврди, ама не шкоди да го консултираш докторот за нареден обид дали би препорачал нешто такво.
    Ти посакувам успех :inlove:

На ZvezdicaLea, Sienna_MK, Tiffany01 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    923
    Одјави се тогаш! Што бараш тука? (facepalm)

На Norah Jones, Dusa moja, Meckicja и 2 други им се допаѓа ова.
  7. tweety123

tweety123 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    29
    Здраво, дали може број ако знае некој од Др.Александар Мицкоски Ремедика?

8. Kk63

Kk63 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    127
    Zdravo ako imal nekoj slicno iskustvo da spodeli
    Posle punkcija i hiperstimulacija trasfer odlozen. Posle 13 dena si dobivam normalno, megutoa vo sledniot ciklus ne nastanuva ovulacija nemam nikakvi simptomi za dobivanje.. Na 21 den od ciklus odam na pregled doktorot mi prepisuva Dabroston 10 dena 2x1 za da dobijam.

Dali se izremeteni hormonite i dali ke bide problem sledniot mesec da se napravi transfer poso taka bese planirano

9. DbID

DbID Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    146
    Vo sistina e sega toj dr.
    +38970382918 ovoj broj go imam ama ne znam dali se uste go koristi.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Ocekuvano e hormonite da se poremeteni. No bidejki te stava na dobroston, planira transfer doktorot

11. Una@%@

Una@%@ Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    9
    Zdravo na site imam edno prasanje Dali posle transferot odevte na rabota i na koj den napravivte domasen test? Vi blagodaram odnapred

На AnaAnaBanana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    20.092
    Девојки имам едно прашање во врска со прогестеронот. Знам дека пред пункција и на втор ден треба да е под 1, а после пункција да расте. Е сега, некаде читам дека ако на 2 ден е над 1, се одложува трансферот, а некаде читам ако пред пункција е над 1. Мене на 2 ден ми беше 1.4 и ми одложија стимулации за еден ден, а сигурна сум дека нема да предложат да се одложи трансферот, барем ништо не ми спомнаа за тоа кога бев на контрола. Досега колку што знам бил секогаш под 1, ама еве сега не.

Прашањето ми е, ако на ден пред пункција е океј, дали треба да сум мирна или сепак тоа што на 2 ден бил повисок има влијание?

13. Srnicka m

Srnicka m Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    99
    Не,секако ти следуваат две недели боледување после трансфер-искористи ги и одмори си.Тест правев 13ти ден.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.522
    Neznam kaj zivees,ama eve i jas sum stranstvo pa doktorot uste na pocetokot od procedurata mi zapisa negov broj i na sestrata koja zbori moj majcin jazik,i rece.deka za bilo sto ne mi e jasno,ili nedaj Boze krvarenje odma da zvonam...isto taka cim prekrvariv samo edna tocka se jsviv i odma mi rekoa da idam vo klinika.... poBogu neznam kakva e taa.klinika sto zboris deka minus na konto so administracija zborenje...
    I da otkako mi se.desi biohemiska i te.kako dobiv odgovor na se,istovremeno i podrska od doktorot za sleden cekor.... Zaradi zdrastveni pricini odloziv 3 meseca da ne pocnam i mi se javija da.me prasat zosto ne idam na vtoro invitro dali ima nekoj problem.... i da uste nesto vo Mk se erorni cenite i zasluzivat odgovor na se,jas niti inekcii plakam niti tableti se mi e od fondo edinstveno inv go plakam 2000 evra i e do 5 pokusaja,isto taka prvata godina ne mi naplakat za.zamrznatite a vo Mk kako sto citam se mnogu visoka cena.

Nemoj da se naljutis nista licno samo davam primer,sekoja drzava e razlicno,sekoja klinika e razlicno....no bolkata na site ni e ista i site zasluzuvame odgovor i objasnuvanje

На ZvezdicaLea, Norah Jones, AneSk и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Јас до сега не сум сретнала дека прогестеронот може драстично да падне од почеток на циклус до пред овулација. Природно е понизок на почеток на циклус па стагнира (или благо расте) до пред овулација, пред овулација се покачува благо и за време на овулација веќе почнува да расте многу побрзо.
    Инаку знам дека варира дури и во текот на еден ден, но претопставувам дека фуктуира околу одредена вредност. Инаку ова е само мое мислење од скромните познавања што ги имам, не знам дали сум во право. Можеби некој ќе каже од искуство.
    Со убаво и со лесно во процесот без разлика кога и да одлучите за трансфер!

Едит: во овој случај овулација = пункција :)

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.979
    Допаѓања:
    34.645
    Зависи каква ти е работата...дали си физички оптеретена или не...

17. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Еве и график од прилика како се движат хормоните за врме на циклус. Црвената линија е прогестерон и се гледа дека стагнира и околу овулација почнува нагло да расте (тоа е поради корпус лутеумот кој што лачи прогестерон):

18. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.794
    Мене никогаш пред трансфер не ми проверувале прогестерон

19. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Интересно, мене два дена пред пункција ми беше 1.04 и го откажавме трансферот. Искрено мислам дека можеби попаметно ќе беше да го направевме. Студии што имам читано дури покажуваат и најдобри резултати од 1 до 1.25, но да не е повеќе од 1.5. Кај нас тука докторите или воопшто не мерат или ако мерат сакаат да е под 1.

На Mihaela123456, BelataMasai и Srcka28 им се допаѓа ова.
  20. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    20.092
    Фала ти многу :) Читав дека ако на 2 ден е под 1.6 е океј, ако е повисок се одлагаат стимулации за ден, два и после тоа повторно се испитува, па ако е океј се продолжува со постапката. Исто така пишуваше дека кај најголем број од пациентките во тој период се нормализира сам од себе. Затоа се надевав дека ако пред пункција е океј, во ред е да се направи трансфер. Е сега, мене не ми го испитаа повторно, само ми ја одложија симулацијата за еден ден. Исто така, на нет пишуваше дека е доволно да е под 1.6, а овде, на форумов, колку што читав докторите препорачуваат да е под 1. Не сум во Мкд.

@Srcka28 не знам, можно е да не испитуваат секаде, а можно е и да не ти кажале, не знам како е таму. Овде само ми кажуваат, во ред е, не е, никогаш не знам вредности точно, освен ако не прашам сама. Овојпат така испадна случајно и ете, испадна дека е малку повисок.

На Rosberi му/ѝ се допаѓа ова.