Му звонев на матичниот за да му кажам дека сакам да собирам документи за инвитро.Зашто пред месец имав вонматерична ми вика чекај шест месеци да се стабилизира организмот па тогаш ќе почнеш.А зошто да чекаме? Јас да почнам да собирам па додека собереме,додека да поднесеме,одобрување,и плус шест месеца време после одобрување секако нема одма да идам на постапка за оплодување. Несакам да чекам,дали може да почнам да собирам нешто без него? И за спермограм,колку нетреба да е постар спермограмот пред поднесување? Непто сакам да соберам,еве мислсм пап можам да си направам,микробиолошки исто за вирусите и хив преку крв уште сега зошто траат вајда шест месеци пред поднесување? Зошто да губиме време? Исто сакав да прашам ако некој прочита а има претходно искуство кога ви се извадени двата јајоводи менструација дали добивате редовно? Јас уште не добив после лапараскопијата а ми беше на 9 ноември.Претходниот пат кога имав лапараскопија и ми го извадија првиот јајовод добив за околу 35 дена после операција. Е сега да чекам да добијам па да си направам некое испитување барем,да собирам нешто ,додека резултсти па може нешто нема да е ок,да треба да пијам,користам..несакам да чекам. Мислење и совет се добредојдени.
Матичниот не ти треба за ништо освен за упатите и на крај да го потпише едниот образец. Цела документација можеш да ја собереш за две недели. Спермограмот, брисевите,хормоните , крвната слика, инфективниот скрининг и 4д ехото не треба да ти се постари од 6 мес. Папот не треба да е постар од година.
Sekako deka mozes poleka poleka da si spremash dokumenti. Hormoni na 3ti den, spermogram brisevi vo zeleznicar da se bocnete so soprugot za hiv i hepatit , 600 denari e vkupno bez upat bez zakazuvanje.
А што се подразбира под инфективен скрининг?Извинете на прашањата не ми е јасно. Јас сум без два јајовода,читав тука дека пред да се поднесе тие што имаат јајоводи дека проодност на канали прават,јас нема што да правам.Ги имам извештаите од првата операција и втората операција дека ми се извадени и ќе ги поднесам тие.Спермограм и спермокултура тоа исто ли е и дали ако не треба и двете да се прават? Јас брзо останував природно бремена но еве вонматерично што значи проблемот ми е бил во јајоводите,се надевам кај сопругот ќе нема проблем.
Железничар - во скопје ли се наоѓа? Хормони каде се испитуваат ? И дали некој знае пап и микробиолошки на приватно колку чини да се направи?
Инфективен скриниг е испитувањето за хив, хепатит ц и д. Спермокултура не бараат за ваучер. Хормони може да провериш на клиничка биохемија со упат од матичен гинеколог. Тогаш можеш и во едно да ја направиш крвната слика со гликемија и седиментација. А од хормони бараат лх,фсх,пролактин,тсх,е2. Еве линк каде што е детално објаснето што треба: https://fzo.org.mk/postapka-i-upatstvo-za-bpo
Собирам и јас документи, гинекологот само на мм даде инфективен скриникг, мене не. Не знам зошто Прл ми е 20 не ми даде никаква терапија. Уретрален брис рече за двајцата и кај мм се појави ентерокока, сега ќе треба терапија така?
Zenski, sekoj ciklus posle ovulacija imam bolni gradi. Trae recisi 2 nedeli do sledniot ciklus. Proveriv prolaktinot e dobar ( mi bese malku visok porano vo nekolku navrati, piev dostinex). Dali e mozno na 3 den od ciklus (togas proveriv minatiot mesec komplet so drugite hormoni), togas da e dobar, a posle da se kacuva. Mnogu mi e cudno. Vekje nekolku meseci vaka.
Прочитав тука во упатството дека на товар на фондот неможат да бидат лица во брачна или вонбрачна заедница кои имаат претходен пород(деца) ..? Дали ова значи дека јас неможам да поднесувам.Имам едно дете со природно забременување,но сега после две вонматерични неможам да остана природно бремена..
Можеш. По стариот правилник не можеше, сега за до трето дете може сигурно. Само за инсеминации незнам како ќе ти бараат. По правило треба 4, ама кај тебе без канали веројатно со некаква портврда ќе можеш без нив, за тоа нека сподели искуство некој што е во таква ситуација.
Sekoj ciklus posle ovulacija e normalno da imas bolni gradi od pokacuvanjeto na progesteronot vo lutealna faza. Visoki nivo na progesteron predizvikuva bolni gradi. Nemas nisto
Devojki zdravo, dali nekoj znae kade moze da napravam hormoni vo ohrid vo sabota? Na vikend sum dojdena a porano dobiv moram da napravam progesteron i estradiol poso ciklusov ke pravam transfer
Dali ste primile sumamed (antibjotik) pred transfer? Kaslam, bev nastinata, i doktorot mi prepisa antibjotik zasto ne sakase da ide vo transfer so kaslanje. isto taka, mi go pokaci dozata od estrofemot 3*3. 7.5mm bese endometriumot deneska, 10ti den
Mozes sumamed, mene mi go davaat po punkcija pred transfer, bezbeden lek e. Endometriumot ne e los voopste, ama pozelno e nad 8mm da e, zatoa ti ima pokaceno doza