Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,5%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.870
    Pojma nemam... od tuka razbtav za ova. Sinokja ne spiev pa citav .... ako dobro svativ moze od stres, ne redoven son , brza hrana, droga , alcohol, cigarette, infekcija nekoja... se se toa priciniteli...

На Bejb15 и Blondie715 им се допаѓа ова.
  2. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Generalno se toa pricinite, a i genetika ima uloga, ali ke potenciram ima resenie, so terapija i zdrav nacin na zivot se resava. Bitno sto e da ne e nad 30% fragmentacijata, togas e malku postrasno, se sto e od 15 do 30% e polesno reslivo. Isto taka za vakvi slucai se primenuva poseben metod na oploduvanje, so biranje na spermatozoidite, znaci da ne se plasite, za ova ima resenie! So srekja na site

На Bejb15 и Dijana DM им се допаѓа ова.
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    :hug::hug::hug::hug:

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Mene 4D mi pobaraa, ne znam zosto, ama morav da pravam 4D, vajda takva srekja imam jas

5. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Вие тука сте со најмногу знаење затоа пишувам во оваа тема. Две ипол години обид за да останам бремена, кренав раце реков после празнициве почнувам постапка за ин витро ( освен тромбофилна мутација немам други мутации ) оперирана сум од ендометриоза пред година ипол, во ноември биохемиска бременост. Добив на 17.10 на 4ти ден од доцнење бледа линија ( на 35 дена добивам овулација од 18 ден ми почнува ) на 10 дена силна втора линија, матичната ми потврдува бременост на 02.12 6+1 сум .На 08.12 ме фаќаат болки одам во систина ми викаат од цистата и ендометриозата ти се. Има сакус 1.75 цм 6+5 ми викаат дека сум. Денес одам на контрола за срцева акција ми вика матичната 8+4 си не гледам ембрион оди итно на клиника. Одам во чаир ( не ја сакам ГАК ич) докторот вика 7+3 си има само сакус и ми врти од околу викам кажете директно... 95% шансите се да не се развива убаво. Дојди за 4 дена. Јас стварно незнам што и како. Ако не се развива зошто не ми ја прекинаа тарапијата клексаните и се останато.... искуство некој да ми каже? Да се фаќам за сламката или да си се помирам .... зошто збеснав незнам кај терам.

6. Анче87

Анче87 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    337
    Има ли проблем ако работам од дома а работата ми е седечка? Не седам цел ден повеќе станувам или лежам. Денес влегов во 5та недела. Пошто ако седам така по цели денови полудувам без ништо да правам.

7. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.870
    Pa nema problem. Ubabo e da ne Sedis I da ne Lezis celo vreme. Dobro e da se razdvizuvas po doma ili da ispesacis malce. Osven ako nemas posebni instrucii od ginekologot.

8. DbID

DbID Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    146
    Ne e lesno , ne e ednostavno vo nikoj slucaj. Koj ne pominal ne znae...Neka losoto bide pozadi tebe, a 2023ta da ti bide naj najsrekna ❤️❤️❤️

На Sienna_MK, ZvezdicaLea, Rosberi и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Анче87

Анче87 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    337
    Па слушнале дома дека ако седам немало да се развива плодот пошто сум била со ивф. Јас седам максимум еден саат и станувам. Па пак ќе седнам. Не знам што да мислам.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Sekoj sto imal ili ima dijagnosticirana endometrioza, treba da prima kortiko terapija i plus intralipidni infuzii. Kazavte pokrieni ste so kleksani, no tuka i tiroidata znae da pravi problemi. Ima milion pricini....
    Treba da si dadede sansa, odma ne prekinuvaat terapija nikogas, jas imav spontan vo 9ta nedela, sansa i kaj mene dadoa nekolku dena.
    Prvo daj si sansa sega, moze ke uspees.
    Tuka stoime na raspolaganje za idna mozna ivf postapka.
    Daj boze ovoj pat da uspees! So srekja

На Littlegirli му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    87.680
    На Tiffany01 и Mila0000 им се допаѓа ова.
  12. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    627
    Не ти е лесно, два пати минав низ истоти. Само сакус, брз развој на ембрион. Истите препораки ги добив-не прекинувај терапија и продолжи си со прогестеронска поддршка. После спонтано ми дојдоа болки, грчеви, почнав да крварам и со медикаментозен абортус без киретажа завршив. Тие 2 недели во агонија, ќе се развие или не...но, никој не може да е сигурен и да предвиди што ќе се деси. На 3-4 дена одев на ехо и прпверував бета, се измалтретирав. Така да, трпение и пробај без големи очекувања.

13. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    874
    Фала ти душо :l:

14. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    874
    Фала Крис :l:

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Прво, тоа што си со инвитро не ти ја прави бременоста поразлична од останатите бремености. Бременост е бременост и развојот на плодот не зависи од начинот на зачнување. Ова ти го кажувам за да не се секираш и да мислиш дека инвитрото е нешто шти понатаму ќе влијае.
    Второ, не слушај рекла-казала муабети од некој што наслушнал нешто и ти прави шубе.
    Трето, и да не си бремена, се препорачува раздвижување ако работата е седечка. Си потстануваш, па пак ќе седнеш, легнеш, ќе се потпреш на перници, ќе фатиш положба што ти е удобна. Измеѓу ќе станеш до вц, да земеш вода, ужинка, нешто да јадеш, ќе се размрдаш до друга соба и сл.
    За секакви дилеми и прашања кажи си му на докторот.
    И слободно префрли се во темата Прво тромесечие од бременост.

@Ivana 8 Не прекинуваат терапија додека не се сигурни дека не се развива плод. Оди за 4 дена на истото место каде што беше и ќе видат дали за 4 дена има некаков развој.

На Sienna_MK, januari19, NNA и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Jetce77

Jetce77 Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    183
    Devojki bolki na leviot jajnik posle transfer nesto i kao peckanje, ste imale li?

На AnaAnaBanana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.870
    слушај си го докторот

На Анче87 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    87.680
    Кој ти кажал такво нешто, претпоставувам дека не е доктор?
    Немој да се оптеретуваш со такви работи, уживај си во бременоста и слушај совети исклучиво од твојот доктор. Ништо не сме/си поразлични/а од другите кои на било каков начин останале бремени, доколку нема индикација за истото.
    Колешка моја на ден после трансфер патуваше со авион, почна на работа веднаш и си има алтани кои се тинејџери.
    Опушти се и уживај :l:

На Sienna_MK, NNA, 0ли и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Анче87

Анче87 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    337
    Докторот ми даде боловање плус уште 2 недели до првиот преглед. Ама јас земав малку работа за дома да се занимавам. Се нервирам што цело време наслушнуваат од некаде немој ова, немој она, не е уште зацврстен плодот... и мене уште толку паника ме фаќа.

20. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Nikogas ne sum imala problem so teroida. Nikoj mi nema spomnato do sega za taa tarapija pogore sto mi ja kaza. Sum bila i privatno i drzavno na pregledi. Mi vikaa deka sansite so endometrioza deka se mnogu mali da ostanam bremena prirodno i zatoa krenav race, ama neznam. Da mi preporacate doktor dobar so bi me vodel vo idnina.