Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    20.092
    Сакам само да ти искажам поддршка, немам мн што да кажам. Претпоставувам нешто не се погодило во терапијата и тоа што испаднало сега не е слика на фактичката состојба. Ти посакувам мн среќа наредниот пат, за брзо :hug:

@Ivana 8 :hug::hug::hug:

@Анче87 стварно мислам дека апсолутно ништо од овие работи нема врска. Ете малку повеќе раздвижувај се од вообичаено заради циркулација, прави си паузи и тоа е тоа. Консултирај се со докторот за да не ти е на мисла. Тоа што си со ивф мислам дека нема врска во случајов. Утре ќе слушнат па дека треба да лежиш повеќе дека си со ивф, да мируваш итн. Јас сум од тие што летаат после трансфер, ниту еден доктор не смета дека тоа е проблем.

На NNA, Meckicja, Анче87 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Тие што сега ти трубат за ова, ќе продолжат за друго да ти трубат кога според нивна проценка плодот ќе се зацврсти убаво.
    Не дозволувај да ти влијаат и слушај си доктор.

На NNA, Izzy_0504, lia22 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Tuka moze da ti prepiracame specijalist za IVF. I sega toa e mnogu individualno. Jas odam kaj Mitko vo Sistina, drug ke ti kaze drug doktor. Otidi si na mislenje kaj ke ti "klikne" tamu odi. Ama prvo daj mu sansa na plodot

4. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Neznam kolku e pametno da se fakam za 5%... posle ova mora da napraam nekoj ispituvanja. I da napravam pogolema pauza od doktori i od se. Zosto psihicki ke popustam.

На Rosberi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.521
    Mila da se nadovrzam i da ti kazam da ispitas teroidna,i jas nemav problem posle 5 neuspesna bremenost mi se pojavi slaba teroidna i pocnav so tableti prvo 50 mg pa 75 i koga pocnav invitro odma mi rekoa 1 ipol tableta da pijam bidejki vo bremenosta poveke ke trosi... taka da idi si na endokrinologija i napravi si edno ispituvanje,za mirna da ti e glavata... :P

6. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Da vidam so sto ke se desi vo ponedelnik i idam od pocetok pak pap brisevi hormoni kariotip... drugo sto da ispitam? Trombofilija i nasledna i steknata ispitano hsg napraeno laparo i histero amh ispitano ...

7. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    421
    Devojki proluteksot se nesto mnogu poskape ni ili jas sum zaboravila kolku sum platila prosliot pat? se sokirav, a uste ne sum napravila transfer. Ima nekoja apteka kade sto se znacitelno poeftini? Ili nekoja soodvetna zamena? Ova ne e normalno so cenive

8. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Kolku e?

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    40.476
    Јас по позитивен тест и на работа одев. Да не беше уште актуелна короната немаше ни до тест да седам дома. После тоа ми се појави крварење па одморив малку дома. Еве терам 34 и уште некој ден ќе одам на работа.
    Не си прави непотребен стрес. Исклучи ги мислењата на сите. Слушај си го телото и прави како што ти сметаш дека е правилно.

На Sienna_MK, NNA, Blondie715 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Jetce77

Jetce77 Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    183
    Koja saka prolutex po mnogu poeftina cena od tuka neka mi pise vo LP, gi nabavuvam po mnogu povolna vena, nemozam da platam za edna ampula 600 den a jas so 2 dnevno se bockam pa i jas zimam edna plata ne 10, mnogu se istrosiv veke ekonomski, daa so vaucer sme ama 1200 eu dadov se na se sto plativ dopolnitelni trosoci, zamrznuvanje sto drugo ne.

11. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    421
    557 den

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Јас депо плус Пролутекс.

13. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Толку е.

14. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Zosto tolku progesteron? Go ispituvas li?

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    919
    Koga bevme na konsultacija Tashe ni preporacha iako mm imashe dobar spermogram. Go napravivme ete da ne ni bide misla. Nakaj 20% mislam deka beshe ne pamtam.

На Mihaela123456 и Dijana DM им се допаѓа ова.
  16. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.761
    Му закажав денес на мм за наредната недела во Систина па ќе видиме што се случува. Ние сме биле на неколку места на консултација со сите анализи кои ги имаме правено и никој ама никој дури докторот кај кој ке одам на ивф кој ми ја знае цела историја не ни спомна за ваква анализа, а нема да се изненадам дека може би има нешто... во спетември правев ивф на природен циклус но дента на трансфер 5 ден емб, престана да се развива и немаше трансфер и ова ми даде сомнеж дека можеби има нешто па тоа е проблемот. Жал ми е за времето и парите и нервите ама што е тука е. Ќе видиме што ќе каже резултатот.

17. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    I sto ti kazaa objasnuvanje?
    Ova e mnogu retko na 5ti den da prestane skroz da se razviva?
    Vozrasta e mnogu bitna za uspeh na priroden ciklus.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Bi sakala uste nesto da dodadam vo vrsks so ova fragmentacijata. Nie zenite premnogu sme opteretani so analizi, vitamini, nacin na ishrana i sve zasto znaeme kolku e vazno kvalitetot na ziveenje za sozdavanje na kvalitetni jajce kletki i dobri embrijoni. Kaj mazite ne e ista situacija. Osobeno vo slucaji kako mojot maz i drugive kako nego sto se so normalna sperma. Nikakva terapija ni nikakva diciplina ne vodi vo zivotot. Sve e okej kaj nego i si tera taka. Kaj mojot e nesto dobro sto ne pusi, i mnogu sportuva. Nikoj ne ni kazal da napravime fragmentacija zasto imavme ubav broj na embrioni prv pat. No, fragmentacijata se smeni samo so pojacanje na vitamini i sreduvanje na nacinot na ishranata. No smoking, no drinking(or moderate drinking at least), i toa pomaga najvekje. Zasto na kraj kraeva da ne pijat vitamini, i da pazaat vo ovoj period koga bez nikakva analiza moze da se podobruva spermata koga e problemot vo fragmentacija? Ni nas ne ni kazuvaat doktorite pijte milioni vitamini, probajte akupunktura, caevi, smokvi, cudi.. go pravime toa zasto vluzuvame sve za da imame rezultat, zasto e custvoto na odgovornost deka ti kako zena ne mozes da imas bebe duplo po golema i toa ti pravi pritisok da bides control freak i da napravis sve sto e vo tvoji race da postignes celta.
    Kaj mazite, teretot na problematikava ne e ist. Tie ocekuvaat od nas da mu kazeme sto da pravaat, po labavo mu ide zivotot, nemaat punkcii, operacii, tajming na terapij, pritisok na hormoni. I nemaat zasto da mislat dolgo i da napravaat nesto sami za ova situacija. Sto mislam deka ne e fer. Mozno ne e kaj site ama zborim generalno.
    Ako nema dobar embrion, prestanuva na razvivanje, slab kvalitet ili nesto takvo, neka se pojacaat so vitaminska terapija i onie be. Neka smenaat nacin na ziveenje nekolku vreme. Neka sportuvaat i neka pravat nesto. Toa e dvo strana odgovornost.

На Sienna_MK, DaisyDream, Rosberi и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.761
    Не ми кажаа ништо конкретно. Уште пред да почнеме со процесот имавме консултација со ембриологот. Жената 2 часа пред трансфер кога ми се јави да не одам дека емб,. не се развивал ок , беше со преголема емпатија само што не се расплача. Но не ми кажа ништо конкретно. Некако на возраста ми препишуват се што не е мала за овој процес сег сум 41 но на 38 почнав и досега ништо не лечиме ни кај мене ни кај сопругот. Др ми рече пак да одиме на природен циклус со кломифен но ми се измести нешто циклусот од кломифенот и порано овулација имав и се откажав решив на патување да одам да прошетам , почнав пак да вежбам , дружбите со другарките ги појачав искрено се одморив малце треба и тоа нели, па сега се спремаме за трето ивф ама ај ке видиме што ке каже лабараторијата за фрагментацијата за сопругот. Иначе сум имала досега два ивф долги протоколи првиот ивф процес успешен но прекин на срцева акција во 11 недела, со останатите два емб, замрзнати имав биохемиска. Второто ивф комплетна утка и сега ова трето ке биде, но мегувремено летоска имав природно останато бремена ама брзо прекина. И од твојот пост некако се препознав и синока долго читав и некако паметот на такво нешто ми оди. Ај баш ке видиме ...

На Sienna_MK, Milobebence, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.761
    Се наместо кажано. Мојот сопруг не е пушач, витамини пие своеинцијатвно нели и корона беше , секако и јас му наметнувам ама со начинот на исхрана е кастрофа и физички кога како е активен. Мене раб, ми е пред компјутер и ако не вежбам или ако не одам на масажа се ме боли. Да видиме што ке каже лабараторијата,ако има такво нешто ке мора да се менува. Јас не планирам да се пукам хормони само 15 кг се поправив па и не се симнуват. Ке видиме што ке се случува .

На DaisyDream и Kolumna им се допаѓа ова.