Jas sakav na priroden proces, ali Mitko mi rece dzabe ke trosis vreme, godini si imas. Zatoa ti potencirav za godini, na 40 god nasite jk ne se bas sjajnj, pa kolku i da nemame dijagnozi. A za dna frag i mene nikoj ne mi preparaca, sama si pobarav.
Kaj nas indikacija za dna bese prethodno imanje na varikocela. https://eklinika.telegraf.rs/zdravl...ram-vestacka-oplodnja-inseminacija-dfi-zacece
@Kolumna @Kolumna се пронајдов во зборовиве а посебно кога 24 саати зборам да не заборави кога и што треба да пие само исходот позитивен да е. Со @Dijana DM ме ставивте во мисла со фрагментацијава. Во мојов случај јас уште на почетокот од процесов алудирав на тоа дека нас поголемиот дел проблемот ни е во спермата но никако не се слушаше мојот збор. Барем совеста да си ја смирев и да направев уште некое дополнително испитување зошто спермограмиве се толку висок процент на девијации. Дополнително јас сум со комбинирани мутации плус испадна сега проблем и со кариотипот од моја страна. Во врска со спермограмите ни еден до сеа не беше идеален со тоа што во new born испадна со дијагноза а од ГАК нормозооспермиа но со разни девијации имаше дури 45%. Пред да почнам со стимулации го потенцирав тоа но добив одговор во ред е. И се заврши со спонтан, без срцева реакција и со сушење на плодот. Притоа имам замрзнато и што да мислам сега.. ме фаќа паника уште не почната.. Сакам мм да го направи испитувањето иако сум 100% сигурна дека ке биде до плафон висока Од мојов случај и од ова што читам навистина многу пати обрнуваат внимание само на женски фактор единствено кога е навистина тежок машки па тогаш даваат дополнителни испитувања..
Милион пати со милион доктори и ембриолози имам разговарано на темава. Генерално се смета дека јајце клетката е носител на нов живот. Да има влијание и спермограмот и дна, но нивното влијание е минимално. Апсолутно сум за промена на lifestyle кај мажите и многу витамини, но не заборавајте, јајце клетки се неколку, сперматозоиди се многу, ќе се најде добар . Стресот кој си го правиме да мислиме на спермата си ги вознемируваме и оштетуваме нашите јајце клетки. Еве јас која бев толку потресена и со горе доле висока дна фрагмемтација, маж ми минатата недела конзумираше алкохол минимално, вчера беше на новогодишна забава и таму нешто од алкохол, апстиненција само 40 сати, утре ќе си одам на пункција, ако сака да биди ќе биди. Една на форумот со тесе кај мажот најдоја два сперматозоиди, верувате, само два. Трудна е и си роди близанци.
Jasno e deka 2+2 vo medicinata ne se 4. Maz mi nitu pie nitu pusi ama stresovi site imame ... a za hranata ne e debel ama si e Gurman. Ama moram da kazam deka sme si podrska I dvajcata za se. So Gospod napred kako treba I koga treba ke se bide I ova naseto da se ostvarime kako roditeli. So srekja I uspeh draga. Na priroden ciklus Sega ke odite ? ❤️❤️❤️
Треба да одговараат за изнесување на лични дијагнози оние кои се задолжени да ти го земат документот на работа. Значи им велиш не кажувај на никој ова ти го кажувам зошто морам заради боледувањето. Она раструбила по цела фирма
Како ќе ми го сметаат ова од клиниката напишано: По препорака од специјалист да одмара 14 дена. Дали на работа ќе го сметаат како патолошка или не?
Ve molam mislenje vashe , bev na konsultacija kaj drug doktor posle prvoto neuspesno invitro. Toj predlozi ivf vo spontan ciklus, a potoa koga otidov kaj doktorot sto mi go pravese ivf veli ne vo spontan ciklus. Vashe mislenje )
A shto ima loso za ivf vo spontan? Osven ako doktorot koj ti go pravel ivf nema uspeh so spontan, pa izbegnuva da go raboti. Po ona shto imam citano, lazarevski i ivanovski se maheri za spontani ciklusi
Vidi vaka ti sekako treba mislam da pocekas za so hormoni sigurno edno 4 meseci. Opsta preporaka vo makedonija. Vo usa sekoj mesec te stimuliraat. E sea ako sakas duri cekas nema nisto loso da probuvas spontan ciklus, IUI, prirodno, shto i da e
Veke si bremena ili ova za posle transfer ? Ako e za posle transver ne moze da bide vodeno kako patoloska oti i ne e , ke ti go vodat kako regularno boleduvanje .
Nemoze da go smetaat za patoloska, si pisuva broj so dijagnoza, mislam zakanuvacki abortus da ne bese. Ako sum greska neka me popravat.
Obicno boleduvanje . Za patolosko treba konziliarno mislenje I ne se dobiva bas lesno, nego so bas relevantni argumenti
Probuvaj si na prirodno I na spontan ciklus. Spontan t.e na pritoden ciklus tocno oti e skapo ama nikad se nezna. Moja prijatelka posle 3 neuspesni ivf so dolgi protokoli dobi kereka so ivf na priroden ciklus. Taka da vredi da se proba. Neznam koja vozrast si . Edna clenka rece deka godinite imale vlijanie vo sto verulamium ama nisto ne gubis da probas. A koe obrazlozenie ti go dade tvojot dr za ne preporaka na spontan ciklus ?