Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    @Blondie715 Каква сакаш биди за другите, ич да не ти е гајле, најважно е каква си за себе во процесов. Да си шеташ и да се релаксираш, на свој начин да си ја тераш битката, твоја и од мажот ти е.
    Мене шетањата после негативни тестови ми беа лек за душата, максимум уживав и само смислувавме каде наредно ќе одиме со мм. Паметот сосема не го исклучуваш од тоа што те чека, но сепак одмараш и си тераш ќејф.
    Секоја можност за шетање да ја искористиш и да си живееш на свој начин. Ако се бориш за дете, не значи дека треба да се затвориш дома само за некоја си таму да не помисли дека не си упорна и посветена.
    И мој совет е штом имаш такви кокодакачки, што помалку муабети со нив на таа тема. Ако ти задрдла за инвитрата, ти фати муабет за тоа како сте си поминале некаде, не дозволувај да ти коментира терапии, лекови и сл. Сечи ги муабетите и бегај од таа тема со неа, кажи си дека не сакаш да зборуваш за тоа.
    Ти и мажот ти најмногу сакате да успеете, сигурно некој друг не сака повеќе од вас. Нека си гледа работа и нема право да коментира или дава совети ако не е тоа побарано од неа.
    И да си лигава и размазена, твоја работа е на кој начин ќе ја тераш борбата, твоја борба е.

Ич да не ти е гајле, намали со отворени муабети пред неа, ускрати и' од храната што ја добива за да се партали и зема за право да критикува нешто што не е нејзина работа. Мажот под рака, кажи му како се осеќаш и нека намали малку муабети со неа на оваа тема, зар нема за што друго да зборувате кога ќе се видите. Менувајте тема и игнор.

Луѓе, сечете во корен, правете тоа што сакате и не дозволувајте да ви влијаат негативно. Одмарајте и релаксирајте се на ваш начин и не трудете се да се објаснувате никому ако тоа ве вознемирува.

Разбирам некој да даде мислење и да каже свое искуство, но да се меша на кој начин да одмараш од тагата од неуспехот, тоа е безобразно и без осет.

На L*G, NNA, Sienna_MK и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.750
    Mila, pomnozi ja so 0. Ona ne ti e do kolena . Od toa sto e prosta I ljubomorna na tebe taka I se odnesuva. A na soptugot tvoj eden kjutek haha. Ozbilno... daj neka ne bide tapa glava da ne izgubi I nesto najvredno sto Sega go ima. Uzivaj setaj, patuvaj koga imas moznosti. A bitkata ne zavisi samo od nas. Ke ja dobieme nekoj Polesno nekoj potesko.

На Viktorijaaa5, ZvezdicaLea, Littlegirli и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Pisi mi vo lp kontakt, fala ti epten :l:

4. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    На NNA, DbID, _Vera_ и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    Ја познавам твојата болка и неможам да ти помогнам ама можам да ти бидам голема подршка. Колку повеќе боли толку поголема насмевка и верба. Ќе успееш .

На Sienna_MK, Kris80, ZvezdicaLea и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    Ти си паметна и знаш како тррба да постапиш затоа нема да пишам мој совет. Сите сме различни карактери и различно се справуваме со зададена ситуација , една постојано истото го зборува друга шета трета ќути. Што и да те прави среќна тоа да правиш , еден и краток живот имаме. Борбата е твоја и на партнерот и вие ќе војувате со ваши правила .

На NNA, Kris80, ZvezdicaLea и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    563
    Тука сум и јас, не пишувам често. Со сите кои пишавте погоре сме мислам исто време тука..за жал. Моментално го пребродувам 5тиот не успешен фет, сметаме дека е биохемиска (проверка утре). Оваа ќе биде втора биохемиска. Боли исто како да не се случила имплантација, ништо помалку.
    Ве читам за фамилиите, ние никому не кажуваме, никој не знае низ што поминуваме. Но вчера имав таква депресија што посакав некој “возрасен” да знае, да ме гушне силно и каже дека ќе биде во ред. На кутар мм раце му паднаа од што трча по мене, мислам и за него не е здраво што во себе ја држи тагата. Но сме се изгореле неколку пати со коментари од фамилија што не се осмелувам да кажам нешто. Јас не знам од каде наоѓам сила, но никако не се откажувам.
    Нека боли сега, сигурно нема да боли вечно.
    Добро ќе беше да имавме некое збирно место за утеха, за една прегратка. Само ние знаеме колку тежи оваа борба. :hug:

На bella.gk, NNA, EK2022 и 28 други им се допаѓа ова.
  8. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Добро е што сопругот те поддржува, и финансиски и психички. Ќе успееш и ти еден ден, наскоро.

На Sienna_MK и Mila0000 им се допаѓа ова.
  9. sakam bebe

sakam bebe Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2019
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    680
    И јас не пишувам често ама сеуште Ве пратам :) жал ми е за се низ што си поминала.. те знам од форумот.. наскоро да се израдувате дај боже !! Верувај ако немаат домашните разбирање подобро да не знаат :) ако тебе ти е така поудобно, како си по опуштена така да си правиш :) и ич да не ти е гајле !
    За мажето не се секирај јас сум сигурна дека го прави тоа со голема желба, љубов и без тешкотија :$

Некое време веќе сакам да ве гушнам сите што се бориме или сме се бореле за бебче па еве збирно место за утеха и прегратка што би се рекло фрее хагс надвор од гужвите градски во Скопје јас од се срце се нудам за домаќин добар муабет, гушка и кафе има во секое време :) Скопска црна гора ако сакате да ве донесе патот навака контактирајте ме :inlove::coffee::hug:

Држи се другарка ќе блесне и твојот ден !! :sun: Се ќе биде во ред ! :hug:

На NNA, Sienna_MK, tina2018 и 16 други им се допаѓа ова.
  10. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    563
    @sakam bebe Ти благодарам мила! Ќе има ден и за нас :l:
    Дај Боже побрзо да успееме сите и да ја реализираме дружбата на која ќе има само радост!
    Верувај ми дека со негативнава енергија што ја имам сега сите цвеќиња дома ги исушив :lol:
    Те гушкам силно :hug::hug::hug:

На Sienna_MK, sakam bebe и Simka*& им се допаѓа ова.
  11. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Mnogu mi se place, mnogu emotivna i nervozna sum. Me utepuva terapijata be

На tina2018 и Corika им се допаѓа ова.
  12. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.521
    :hug::hug::hug:
    Hrabro mila :hug::hug::hug:

13. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    420
    Девојки тие што сте боцкале фраксипарин, имате печење на местото како клексанот? Сопругот земаше терапија и му дале фраксипарин наместо клексан а досега само со клексан сум се боцкала и се изненадив дека ништо не осетив кога се боцнав а ни потоа.

На AriaStark му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AriaStark

AriaStark Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    124
    После секој клексан е плачење,ако ова со фраксипаринот е вистина,нека пишат сите што имаат искуство.

На Sienna_MK и DreamOn им се допаѓа ова.
  15. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    420
    Да, ама дејството е ваљда исто? Во аптека рекле дека е исто.

16. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Isto e. Doktorot mi rekol mene koja da go najdes zemi go.

На DreamOn и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  17. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Za bremenost i dvete vrsat rabota, ne se sekiraj.
    Za drugi dijagnozi, ne e isto, ali toa ne e bitno tuka na temava, za nas vrsat rabota, ne mu ja misli i spricaj :)

На DreamOn и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Не е исто, ако треба да примаш клексани, не требало во аптека да му дадат фраксипарини

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Tocno, ne e isto, ama vo bremenost i dvete odat, sekako se kontrolira vo bremenost d dimer, posebno so in vitro odma kontroliraat uste na pozitivna beta.
    Inaku ima nedostatok pak vo mkd od kleksan, ne mi e jasno zosto, samo kaj nas e toa, eve po Evropa sekade ima. Jas si nosam od Swiss kleksan i drugi lekovi oti sum osigurenik tuka za mene se baagi eftini. E sega rizikuvam na granica :)
    Muabetov mi e ako nema, fraksiparin site primaat, ne smees da se ostavis bez. Takva ni e drzavata za zal...

На tina2018 и DreamOn им се допаѓа ова.
  20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.102
    Допаѓања:
    40.471
    Нема недостаток. Ги примав од Април наваму и во најмала рака соодветните замени ( има две) од истата генерика се наоѓаат цело време