Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Rosberi

Rosberi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    362
    Не знам која ти е мотивацијата за коментаров, велиш за да застанеш во одбрана, но никој никого не нападна. Сите членки тука се почитуваат и си помагаат, некогаш ќе се навреди некој од нешто но тоа е затоа што сите сме луѓе со чувства.
    Според мене коментаров е полн со предрасуди и базиран на мал круг на луѓе што верувам и без тоа ќе имале исти или поголеми проблеми во бракот при било каква препрека. Од друга страна како што велиш е напишан од твоја перспектива, најаточното нешто што сум го слушнала е: we don’t see things as they are, we see things as we are.
    Инаку не велам дека ивф процесот не може да влијае негативно на врска, но тоа зависи од партнерите, нивниот карактер, колку се спремни да жртвуваат, колку се силни и истрајни и колку љубов и воља има во таа врскаа. Без ова и при други препреки би се распаднала врската, а и со и без деца ќе дојдат на овој или оној начин во животот. Инаку многу парови овој процес ги прави уште посплотени и посилни, ова е заедничка борба.

На Cherry blossom89, IRBBB, Meckicja и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Poveke ljubov ? Oh, ti blagodaram na ljubeznosta i na dobrata misla , ne se ni primeruva sarkazmot i ironijata vo komentarot ic da ne mu ja sekiras .

Podobro od ova ne bi ni mozela da posakam ama ajde sekogas od dobroto ima i podobro , neli ?

Ubavi praznici lavici . Neka novata godina vi bide najsrekna :l:

3. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.074
    Допаѓања:
    505
    Негативен тест

4. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Членката никогаш не користи сарказам и иронија
    Сите ние што ја водиме оваа битка живееме во брак со љубов и разбирање заеднички минуваме низ сите препреки
    Можеби не сме секој ден насмеани и по игротеки но верувај дека низ болничките лавиринти повеќе сме ја зацврстиле довербата и истрајноста
    И навистина тие коментари од типот доколку некој нема да добие дете ќе доживее разделба во овој момент се непотребни
    Имајте убави празници

На Cherry blossom89, NNA, Biljanaavr и 3 други им се допаѓа ова.
  5. BelataMasai

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Исто и јас
    После последниот неуспех му кажав да ме остави
    Само се насмеа и ми рече
    " дал си ти нормална :D
    Со дете или без дете сме заедно до крај "

На Cherry blossom89, NNA, IRBBB и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.139
    Na moeto kazano deka imame ljubov i razbiranje i navistina harmonicen brak no deka dokolku ne se ostvarevme kako roditeli definitivno nemase da bide isto i koga togas problemite ke eskaliraa so razvid me citirase i mi posaka poveke ljubov . Zatoa kazav deka e sarkazam i ironija , kao dokolku ne opstsneme bez deca nie ne se ni sakame . Znam mnogu dobro sto iskomentirav kako ironija zatoa sto ironija i bese . A patem nikogo ne posociv nitu navrediv .

7. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.521
    Devojki moi,lavici moi.... vo pretposledniot den vo ovaa godini vi posakuvam,sekoja solza sekoj gnev sekoj negativen test da ostane vo ovaa2022 i nikogas da ne se ponovi,so nasmevka i pozitivni misli da vlezeme.vo 2023 i edna cel...da se realzirame kako majki....
    Veruvajte.Gospod e golem i si znae rabotava....
    Samo so cisto srce,golema vera i podrska od partnerot da se nadevame na pozitiven test i decki plac vo kukite...
    Ve guskam site :hug: i vi posakuvam najtesok del vo 2023 da vi bide patiki da oblecete so stomah do zabi sto vikat starite :D

На DbID, IRBBB, Meckicja и 16 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.493
    Модератор:
    Ве замолувам без понатамошни оф топици на и така осетливи теми. Да се задржиме на споделување совети и искуства.

На Meckicja, Biljanaavr, Bejb15 и 15 други им се допаѓа ова.
  9. Srnicka m

Srnicka m Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    99
    Не си замерувајте меѓусебно ве молам,празничниот период тешко влијае врз сите нас и многу пати кажуваме и правиме работи кои не ги мислиме.Минатата нова година дури почнав и да се пакувам и да барам адвокат за развод од што не можев да поднесам да сум причината за тоа што мојот сопруг не може да се оствари како родител...среќа па разумен маж сум си зела и успеа да ме смири и да ме увери дека ќе биде.И еве бидна,чекаме бебуш да се роди...Меѓутоа не сум сигурна доколку имав два три неуспешни обиди до кога ке издржев и ќе продолжев понатаму.Најискрено..Би посакувам многу љубов и трпение и секако позитивни бетчиња.Гушкам

На Cherry blossom89, tina2018, Meckicja и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Vo momentov si mnogu osetliva i povredena, zatoa taka gi tolkuvas komentarite od drugite. Ista bev i jas, ama skros.
    Nikoj ne mislese loso od clenkite, samo daj si vreme na dusata, daj mu vreme na zeludnikot da go svari ova.
    Ke bide, ke uspees! Sigurna sum.
    Te guskam :hug:

На Bejb15, Rtulka, Lady Miami и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    NIKOGAS, vo 100 zivoti da ziveam, NIKOGAS nema da dozvolam,ni pa da baram razvod od maz mi za dete. Mojata vrska so nego pocnala vo period kade sto sme nemale pretstav dali ke sakame deca ili ne, i sme zalubile eden so drug bez nikakov plan. Jas sum srekna so nego i bez deca. Mi e dovolen. Sum mu dovolna. Decata ke mi go ukrasat brakot, nema da mi go definirat. Nikogas.

На Muhreenuhd, ZvezdicaLea, Cherry blossom89 и 21 други им се допаѓа ова.
  12. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Osetliva sum, i toa se gleda od nebo. Ama imam pravo i vo toa sto kazuvam. Ne e mesto da se davat naivni komentari od luge sto se ostvareni kako roditeli. Toa e kako da mu stavas sol na rana. I za mene e mnogu grdo. Pozdrav

На ZvezdicaLea, Cherry blossom89, Viktorijaaa5 и 8 други им се допаѓа ова.
  13. BlackHole

BlackHole Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    721
    Без намера да продолжам дискусија, само ќе кажам дека не ги разбирам неумесните коментари и примери на несреќни бездетни семејства кои евентуално завршуваат со развод или на психијатрија и тоа во тема во која во моментов врие од негативни бхцг.
    Ако бракот ми се распадне заради немање деца тогаш не бил поставен на здрава основа и не сме биле искрени кога сме си ветиле дека и во добро и во лошо ќе се поддржуваме.

Он топик. И јас имам да пријавам негативна бета. Една голема нула. Потполно ја разбирам @Kolumna кога вели дека е исцрпена, дека е на дното во секаква смисла на зборот, и дека сака решение. Исто се чувствувам и јас и многу други од темава. Ми е страв да избројам колку циклуси ивф сум поминала иако претежно на спонтан циклус. И на крај што? Живот ставен на пауза, пари неброени дадени, здравје пореметено, за пак да се враќам на почетокот. Години минуваат, тапкаме во место, само пари се даваат, а решение нема. Па кој има сила ова да го издржи? Јас веќе пополека се соочувам со суровата реалност дека не секој успева во нашава битка.

Се надевам дека барем некој ќе сподели позитивна вест за малку да се развесели темава.

Последна измена: 30 декември 2022
    На Muhreenuhd, ZvezdicaLea, Milobebence и 18 други им се допаѓа ова.
  14. Jetce77

Jetce77 Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    183
    Tuka kako sto procitav nikoj nikogo ne navreduvase, sekoj si go spodeli svoeto mislenje, i nie sto sme so negativna beta sega normalno e da sme pocuvstvitelni i jas sum takva no i tie sto imale uspeh neka ja izrazat nivnata sreka vprocem i tie izgubile mnogu bitki pred nas dodeka da stignat do posakuvanoto, toa sto clenkata se cuvstvuva kako kompletno semejstvo sega imaa pravo da se cuvstvuva taka posto da priznavame sekoja od nas tuka kopnee za toj moment,da se vidam sebesi kako majka na edno angelce sega za sega e mojot nagolem son, e sega koga se zboruva za brakot dali edno dete moze da mi go spasi ili da mi go zastiti Ne veruvam, nie se sakame i sme dale zbor eden na drug deka so ili bez deca ke si bideme zaedno so Gospod napred, noo sto me stega dusata koga ke go vidam negoo so nekoe drugo dete vo race kako si igra veruvam deka sekoja od nas tuka sto se bori go ima toa neprijatno cuvstvo i sekoj den mi e poloso i najloso, Hrabri moi neka novata godina ni nosi bliznacinja na siteee, vi posakuvam od srce, a tie sto se ostvarile kako majki neka si uzivat so svoite soncinja, site eden den ke gi polnime racete samo hrabro i obedineto, da si pomogneme megusebe kako dosega bez navreduvanje...peace for all pozz.

На nikja, NNA, tina2018 и 13 други им се допаѓа ова.
  15. Srnicka m

Srnicka m Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    99
    Е ајде де,ама моменти на слабост се, ужасни не може човек да се исконтролира...а јас таква темпераментна избувлива и ајдеее ќе го оставам,а уште сто пати да можам да бирам пак него би го избрала...ама тоа е,секој својот крст си го носи и му тежи...

На Mihaela123456 и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  16. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    2.745
    Девојки среќни празници на сите.
    Бидејќи го имам прочитано пола форум еве мотивација на сите нека ви биде @brm_brm. Друг не пронајдов на форумов со толку пункции, ама како тргнало ќе ја стигнам. Се зезам, јас ќе успеам следен циклус па што сака нека биде :)
    @brm_brm Извини што пишувам во твое име, но морам да ги мотивирам сите со негативни бети.

13 пункции, 7 трансфери, едно дете си има.

На Bubce38, Cherry blossom89, NNA и 21 други им се допаѓа ова.
  17. BelataMasai

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Ќе се бориме за второто место за пункции и трансфер @Mihaela123456 :D
    Сите да успееме во следнава година :hug:

На Bejb15, CvetCvet, Rtulka и 4 други им се допаѓа ова.
  18. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047
    @Mihaela123456 @BelataMasai женски, сребрена и бронзена медаља се во облик на бебе :D да ве крунисаме на подиумот во 2023 со бепче аф корс :)

На Rtulka, BelataMasai, Lavica2602 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.509
    Допаѓања:
    3.016
    Многу сме чувствителни сите. И тука сме со иста цел, да споделиме мислење и искуства за темата Вонтелесно оплодување. Да не ставаме се при срце.
    Ви посакувам секој да успее во својата борба!
    Да споделам: ми доцни два дена, а чекам да добијам па да почнам со Микрогинон. После 7 години брак, 4 инсеминации и безброј негативни тестови, ако сега не добијам, ке биде неверојатно чудо. :)
    А мислев дека престанав да се надевам... до празнициве е изгледа...

На Cherry blossom89, NNA, tina2018 и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    563
    Ја читам членкава што се запнала за разводи и не можам да поверувам што пишува, т.е тврди.

Штом е во вонтелесно претпоставувам поминала тежок пат до бебе, и претпоставувам дека притисокот за развод во тоа време и бил огромен, жалам што имала такво искуство. Не е до неа.

Но, кога иако го поминала истиот пат како ние и повторно продолжува да пишува негативни претпоставки ве молам сите ние останатите кои немаме такви предрасуди да игнорираме и да не се препишуваме.
    Нема место оваа група за вакви испади.
    Или ајде да најдеме еден адвокат за разводи и попус да бараме?

Другарки нека биде убава и успешна 2023! :l:

На Milobebence, Cherry blossom89, Meckicja и 7 други им се допаѓа ова.