мало разјаснување во ТР , по извадените ембриони, се чекаат да се развијат до петти ден , се зема биопсија на добиените ембриони и се замрзнуваат.Резултати се чекаат по долго , јас чекав три недели е сега за плакањето два пакета се мојот пакет за цел процес од почеток до крај, беше со замрзнување и чинеше 2500 ,не зависно од бројот на ембриони (2250 беше пакетот без замрзнуњање) ваша е одлука колку ке пратите на испитување, за еден беше 350 еур а замрзнување на добрите пдг добиени ембриони по резултат за една година чиниеше кирија 600 еур
Незнам дали е исто брис на ендометриум и испитување Епа [кога ке бил најдобар ембрионот за се врати назад] кое се праќа за Шпанија се работи за тенок ендометриум,
Dali nekoja od vas ima iskustvo so Farlutal Se spremav za ivf posle 2 histeroskopii i laparaskopija, slab speemogram sega problem so endometrium
Јас префрлав од ремедика во борн, со што во ремедика мораше и двајцата со мм да одеме и да потпишеме согласност и со таа согласност во борн отидовме, после тие си превеземаа сами и се јавија кога ги превземаа а беше многу брзо. Поздрав
Женски здраво закажавме за спермограм за една недела во државна,кажете ми колку се плаќа,исто како се носи материјалот може ли да се однесе само и колку треба да биде свеж(пример пола час,минути...) Кажете искуство,на маж ми му е незгодно таму да остава. Потоа каде може без закажување истиот ден да си завршиме и за преку крв испитување за хив за мене и сооругот,зашто ќе земам слободен ден па да си завршам повеќе работи на идење. Исто можам и пап да си направам,друго што ми требаше? Микробиолошки ? И хормони кога се испитуваат кој ти дава упат?
Здраво, Материјал може да однесете од дома. Во чашка стерилна од аптека. Ние конкретно сме носеле завиткан во крпа, да не е претопло но и да не се изложи на премногу ладно. Нас ни препорачувале максимум 20-30мин од оставањето да го предадеш. Ако има гужва- ПОТЕНЦИРАЈ дека носите материјал за да не ве окапат по ред. хив за двајцата со лична карта во железничар, одма ќе завршите. Ти требаат пап и брисеви. Пап носи го во хистолаб за 500 ден готов е за 3,4 дена. Брисеви со упат било каде, кај ти одговара таму. хормони исто на клиника- гак или на биохемија. Упат дава матична, и се испитуваат на трети ден од циклус. Ти треба и 4д од матка, тоа може и матичната да ти го даде ако има таков апарат. И крвна слика. (Останатото- хистеро, лапаро, хсг… тоа е од случај до случај)
Маж знам дека таму оставаше, имаат посебна соба за материјал оставање и тој рече не било страшно за сите други работи, за испитувања, ке одиш кај матичниот гинеколог и ке ти даде упати за се. Хормоните ти се на 3ти ден од циклус, а хив, хепатит и останато се независни еден од друг и можеш истиот ден дури и истата лаб заедно со хормоните, да не си трошиш денови. Се ти е со упат од гинеколог и во дог со него ке си ги собереш документите. Види во претходните пораки, имаше некој веќе пуштено линк каде ги имаш сите потребни информации за документите.
Zdravo, dali nekoja od vas pri primanje na prolutex inekcii imala reakcija kako modrici, i bolno cvrsto mestoto okolu ubod so denovi. Gi primam sekoj den 9 den mi e denes, ednistveno sto primetiv od denot koga pocnav so klexan bockanje, pocnaa vakvi sinici ma stomak od prolutexot da mi se javuvaat.Ve molam spodelete vase iskustvo.
Jas imav modrici I od levo I desno od papokot, posto bockav po dva kleksani. No, mnogu mi pomogna masta, samo redovno mackaj se. Ti ja pustam podolu.
Dali e mozno da e od klexanot, zosto pred da pocnam so klexan nemav nikakov problem so prolutexot, a sega epten e bolno i kako cvrsto topce pod kozata kako vospaleno, se plasam nekoja reakcija da ne se slucuva
@Brooklyn @Lady Miami Благодарам на одговорот женски. Значи хормоните на трет ден,матичниот гинеколог дали ги закажува според циклусот кажуваш кога добиваш циклус па броиш денови,дали може во лабораторијата од мојот град да си испитам ако испитуваат или мора да е од гак,не признаваат?
Имај на ум дека на ГАК кога ќе носите материјал за спермограм ќе му побараат на сопругот валиден (не постар од 6 месеци) инфективен скрининг (хив и хепатит). Без тоа не примаат материјал.
Истиот проблем го имав и јас, кога почнав паралелно да користам пролутех и клексан исти вакви модрици ми се појавуваа, на местото каде што боцкав со пролутех ми беше црвено и подуено местото, тоа почна да ми се случува неколу дена пред да направам бета, откако бетата покажа негативна престанав со боцкање и за кратко ми се повлекоа модриците. Искрено мене тогаш не ми изгледаа нормални тие модрици, и мислам дека имав некоја реакција, можеби е добро да се консултираш и со докторот.
@Persefora80 Не знаев за ова. Се немаме тестирано значи мораме претходно да направиме,дали знаете дали работат и во сабота во железничар за инфективниот скрининг.
Колку пари ве кошташе тоа, пошто истото и јас сакам да го правам, со истите клиники, од ренедика во борн