Nikogas ne mi bil sjajen progesteronot pred transfer. Ednas mi bese 10, ednas 9.7 TSH, pod terapija, so eutiroks 25ka, mi bese 3.5 pred transfer, dok mi go pokaci dozata na 50 i prodolzi so transferot.Dali mislite deka mozno da e od toa?
Тсх мислам дека е ок. Прогестерон доколку си испитала, сигурно дал соодветна доза на резултатот. Знаеш и сама дека со неиспитани пгд ембриони ЕТ е мачка во вреќа.
Ова е да влечат поише пари од фонд за оние со ваучер, немам друго објаснување заради што се тие огромни разлики у цени. А пошто немаме инспекции и регулативи им се може.
Na 13jan dobiv mens. Na 14jan pocnav so stimulacija 125ml gonal f Na 18jan pocnav i so fyremadel 0.25 Na 21jan koga otidov na eho mi ja pokacija dozata gonal 175. Na 24jan otidov na eho imav samo edna jajce kletka 15mm A na drugiot jajnik 2 od po 12mm Na 27januari pak ke odam mozebi ke ja prekinat stimulacijata zatoa sto nema dovolno sozreani jajce kletki. Nekoja druga clenka so isto ili slicno iskustvo? Procesot e zapocnat vo Svedska
AMH kolkav ti e? Jas imam policisticni jajnici, i trebase da se pokaci terapijata za da mi izreagiraat jajnicite, zasto ne mrdnaa od mesto prvite denovi. Pa posle naglo porasnaa. Ama mnogu zavisi od diagnozata. Ako e sprotivnoto kaj tebe, imas nizok amh, toa znaci deka teloto ne reagira pri stimulacii i doktorot smeta deka nema potreba da se prodolzi povekje da se izmaltretira organizmot. Ne se plasi, ponekogas se menuva situacijata vo megu vreme
I jas imam policisticni jajnici i slaba ovulacija. Pa belki porasnat za 2dena do 18mm. Ima mnogu jajce kletki samo sto ne se dovolno sozreani 9mm. Kolku jajce kletki treba da imas od po 18mm za da resat da gi vadat ilu moze i edno samo da imas pa da go izvadat? A ako ja prekinat stimulacijata se prave li odma posle drugiot mesec ili se ceka vreme da pomine?
Зависи која е политиката на клиниката. Во Мк пункција се закажува и за 1 фоликул. Во САД најчесто сакаат бар 5 фоликули, инаку циклусот се откажува. Исклучок се клиниките кои работат мини инвитра.
Ako ti ja ima pokaceno dozata, mnogu se golemi shansite da imas dobar e2 sega, i da ti bea porasnati folikulite. Ne se plasi
Koi hormoni se ispituvaat za vaucer? Dali nekoj e ispituval na privatno vo Sistina i kolku e cenata? Rezultati za kolku dena imas?
https://fzo.org.mk/bpo-postapka Tuka imas se. Pod delot za osigurenici se dokumenti kade e navedeno sto podnesuva osigurenikot. Za vaucher preku fondot treba da si osigurenik, pa stom veke si, site potrebni ispituvanja ke si gi napravish preku fond, so upat od maticen ginekolog. Zosto da plakas privatno za hormonite? Posle te cekaat eden kup davachki.
Фсх, лх, прл, тсх и е2 се хормоните. Со упат од мат.гинеколог испитај си ги, 50 ден е од хормон, за во Систина верувам дека и над 700ден е еден хормон. Клиничка биохемија и на Гак јас секогаш си испитувам, резултатите или дента или следниот ден ги праќаат кај мат.гинеколог.
Прочитав од претходните постови дека гинекологот ти кажал да почекаш заради вонматеричната. Верувај на сите ни се брза, но ако сега проверуваш хормон само можеш изреметени рез да добиеш. Ти сама ке собереш док и на крај, гинекологот ти го потпишува Предлогот за ИВФ, и со него одиш во Фонд. Според правилникот за БПО си има пишано во кои услови и кои осигуреници имаат право на ваучер. Мој предлог е, да поразговараш со матичниот, сепак тој те води веќе некое време, да се дог. Ако сметаш дека треба, консултирај се и со друг гинеколог, за да знаеш дали да чекаш или да иташ.
Девојки, Dekapeptil i Triptolerin знам се исто но дали можеби има некоја разлика во делување? Прашувам бидејки користам декапептил па треба да докупам докупив т.е во аптека ми дадоа Triptolerin. Имам простор за шубе ?
@Lady Miami да така е мила.Гинекологот ми кажа 6 месеци пауза па тогаш. Јас секако нема да одам веднаш ,сакам само да си соберсм документи и да си поднесам за ваучер.Па отпосле ќе си одлучам кога.Се тестиравме за хив и хепатит,закажав за спермограм и сакам и хормони и пап да си направам.Имам три менструални редовни циклуси од тогаш,знам дека не се стабилизирани хормоните но нема да брзам ако не се во ред секако нема да се користат за ваучер па кога ќе бидат тогаш. Мислам дека ме разбираш. Читав тука на фондот пишува за брачен пар со заеднички пород не следува ваучер? Некој ми кажа има измени јас не ги најдов да ги прочитам се надевам дека е така. И кои трошкови подоцна не се покриени преку фондот.
@Dijana DM Triptolerin е генеричко име, Decapeptyl е фабричко. Значи ист производ од две фабрики. Но за дејството... штом е иста доза и ист облик.. јас не би се мислела. Те разбирам сосема. Имај на ум дека документите застаруваат. Конкретно мене микробиолошките брисеви ми застареа и правев нови. А откако ке го добиеш ваучерот треба да го искористиш во рок од 6 месеци. Секако е убаво да си направиш проверки за да не те закочат одредени резултати. Не е само хормонската терапија, витамините и додатоците исто многу чинат. Па гледај наорави си кспитувања се што можеш под фонд. Јас немав никаков проблем, па бев првин на консултација со Ивановски. Па тој ми препорача ХСГ и АМХ да провериме, па правевме инсеминации и после 3та рече дека заради условот на фондот ја правиме и 4тата, но шансите се мали и препорака за ИВФ. Собери проверки и анализи и види се со некој од клиниките. А последново прашање не го разбирам... дека има измени се надеваш? Не знам за ова, може и да се јавиш да прашаш или некоја од членкиве ако знае. П.С. ако се оштетени јајцеводите, тоа е најверојатно имдикација за ИВФ, но во друг случај, најдобронамерно спомнав консул со некој од специјалистите