Мене 18 ми беше мислам, и соред лаб каде што правев, пишуваше умерена дефицираност. Од тогаш пијам вит д нон стоп, а во зима 2000.
Devojki, ima li nekoja kako mene so idiopatski steriliet, da ima uspesno ivf? Da me utesi. Ne sum bila bremena nikogas, ni biohemiska ni nisto. 10 godini obidi za bebe, 34 god so dobri rezervi i site mozni ispituvanja napraveni i se vo red. 50% brojka na blastocisti dobivavme od vkupen broj na izvadeni j.kletki. 2 ivf so 4 transferi, neuspesni. Nemam sila da se soberam za novo. Se si mislam deka isto ke bide. Zatoa sto nikoj ne znae zasto nema implantacija. Malce sum tapa so muabetive, ama mi e smaceno vekje, ne pisuvav na temava, aj da se opustam i prorodno probuvame celo vreme i nisto...razocaruvanje do beskraj....fala vi
Звучи клише, ама не е дојден моментот. Понекогаш треба да се наместат сите коцки. Јас како тебе имав 3 ивф, со 5 трансвери до тогаш и сите бета хцг ми беа 0. Толку разочарувачко нешто не сум доживеала во животот. Сите ембриони беа 1ва класа, бластоцисти, се е супер, ама не се фаќаа. Гребење правев, пак ништо..Сега со седмиот трансвер , еве 22 недела сум Вие пробувајте си природно, и не се откажувај од обиди, можеш да провериш НК или ЕРА тест да правиш, да се распрашаш дали се соодветни за тебе и пробај да го најдеш вистинскиот доктор за тебе.
Daj be zeno zbori ni malku kazi deka e mozno posle 4 transferi da imas bremenost. I jas sum vo slicna situacija (uste polosa). prv transfer uspesen, vo 12ta nedela missed, uste 3obidi posle toa, nisto. Se dremam niz labirint, ne znam sto da napravam. Ist doktor mi bil vo site obidi. Imav 9 embrioni blasto. Uste 2 mi ostanaa
Mi kazaa deka ne se pricinata za neplodnost...mnogu se mali i ne se ispaknati vo matkata, ako bile ispaknati prema vnatresnosta na matkata, togas smetale. Na nekolku doktori prasav, dvajca mi kazaa laparotomija mora, drugive mi vikaat deka ne smetaat...Napraviv samo histeroskopija, i doktorot rece drugite da ne gi cepkame deka ne smetaat...kako i da e, tie mi se pojavija sega, ne sum imala miomi porano, znaci ne se pricina za neplodnosta... @Japonka9 Fala ti, toa mi trebase, malce volja i zrak sonce Najubava bremenost da si imas
Ние сме со идиопатски стерилитет, 2ивф, 4трансфери (2 крио трансфери), две успешни бремености и двајца батковци еден 5,5 години, друг неполни 2 месеци. Ќе дојде и твоето време. Еден совет од мене. Ако осеќаш декс не си спремна не се форсирај. Дај си време да се посветиш на себе и да одморош. Јас после годините борба и првото неуспешно ивф од кое само еден ембрион имаше и тој беше вратен, правев повеќе од една година пауза од доктори, испитувања... Кога се одморив и психички и физички се решив на ново од кое имав 8 ембриони. 2 вратени, успешна бременост со едно, 6 замрзнати. Од замрзнатите прв трансфер со 5 дневен ембрион (пуштен од трет ден) неуспешен. Втор трансфер со тридневен ембрион (како што беше замрзнат) успешен. Исто како тебе и јас во живот немам видено позитивен тест освен овие два пати.
Јас немам одговор за тебе, само гушка Потполно те разбирам, и мене ми се иде да се откажам, искрено се надевам ќе соберам сила да пробам пак.
Каде во фонд точно треба да се однесат дополнителни документи,може ли некој да ми објасни,бидејќи не сум од Скопје.
Во Фондот централата, кај собрание е, ке го најдеш на Google maps. Треба да се однесат во архива, ама има портир на влезот и ке ти објасни. Еве и линк https://g.co/kgs/VqM33W Да не се изненадиш една мала уличка е од десната страна на собранието (кога стоиш пред собрание)
И кај мене исто се е во ред и со двајцата со АМН 2 што е реткост ама еве 6 години се бориме сега сум инвитро незнам дали ќе успееме , само многу повеќе е тежината кога незнаеш зошто не сака а се трудиме до максимум , Само да се надеваме дека кај сите нас еднаш ке успее и да сме позитивни колку можеме тоа ни останува
Дали го испитавте по препорака на доктор и дали витами Д влијае за пункција/трансфер и успешна бременост? Се извинувам ако е глупо прашањето, само да проверам дали и што уште може да испитам/проверам
Ако можеш од Србија некој да ти донесе prednizon BSL било со иста генерика со декортинот и се некои 100/150 ден. За во МК како што ми рекоа подолго време немало увоз.
@Piccola следам и јас. Немам испитано витамин Д досега. Кој дава упат за витамин Д, гинеколог или матичен општ? На приватно машала >1000ден е.