Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.522
    :l::l::l:

На Tiffany01 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Само првиот пат со свежи кога правев, тогаш две ми вратија. Потоа секој нареден трансфер ми беше со замрзнати и само по едно. Докторот така предлагаше, а и јас се согласував.
    Некако подобро се осеќав и психички ако е едно, си велев второто нека седи за следниот пат, барем ќе проба докторот нешто поразлично коешто можеби ќе донесе успех. Не сакав наеднаш да ми го трошат ембрионите. Си мислев така ќе се поштедам од повеќе стимулации, ќе имам за повеќе обиди.
    И сега двете што ми останаа не ми ги вратија, едно само, а едно остана замрзнато. Некако пак бев поспокојна знаејќи дека ќе остане уште едно за нов обид ако ова е неуспешно.
    Можеби поради повисоко АМХ оделе со послаба стимулација за да не дојде до хипер. Оваа бројка претпоставувам укажува на полицистични.
    Мене иако АМХ ми беше 1.13, антрални од прилика имав по 6-7 на лев и дупло повеќе на десен јајник. ФСХ ми се движеше околу 5.

Во првото инвитро ми извадија околу 19 јајце клетки од кои околу 10 се оплодија и до бластоцисти стигнаа 4.
    Во второто ми извадија околу 6-7, се оплодија 4 и до бластоциста стигнаа 2.

На Rtulka, intj_girl, Blondie715 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    1.277
    Da moze na Ginekologija ili klinicka biohemija so upat od maticen gonekolog. 250 denari e.

На Rtulka и Штркче им се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    A zasto tolku pati ispituvase beta duri6 pati e mnogu 2,3 pati i dovolno e

На Rtulka и intj_girl им се допаѓа ова.
  5. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    imav tri ivf na priroden ciklus i edno na modificiran. Site pati oploduvaa so PIKSI.
    Dna bese 30%, malku jk i slicno.
    Jas kaj vas mislev deka e PIKSI bidejki ti taka mi kaza. Posle punkcija ti rekle kje se aplicira soodvetno so PIKSI

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209

Jas pravev na ginekologija, pred nedela dve..so upat od maticen ginekolog

На Штркче му/ѝ се допаѓа ова.
  7. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    556
    Dali na nekoj mu ima stignato vo poslednava nedela vaucer od fond i dali znaete dali se pocnati komisiite?

На ifv му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Јас имам слично искуство како @0ли и сум на слична возраст со двете. Сум пишувала и за моето искуство. Кај мене е одличен АМХ (одличен дека вадиме фоликули, иначе со ПЦОС и ендометриоза сум).

35 години прво ИВФ, максимум стимулации, пунктирани 21 фоликул, оплодени 10, на трет ден само 6 ембриони. Имав хипер, замрзнаа (им беше ваљда страв од толку многу јк ако ги остават уште два дена да не стигнам ни до една бластоциста како што беше тргнало), некое време потоа правев трансфер (10 месеци поминаа од пункцијата). Два криотрансфери од тој циклус ивф, двата негативни, од 6 ми останаа уште два тридневни ембриони, се решив да ги чувам и правев ново ИВФ. Значи истата дилема како тебе и од истата причина како @0ли правев повторно ИВФ, а ги оставив замрзнатите.

Втор пат стимулации, иста болница, ист доктор, друг протокол, 37 години. На долг протокол, со половична доза стимулации од претходниот пат (пошто се увиде дека бурно реагирам и се прават мн јајце клетки кои се очигледно никакви, дека останав само со 6 на ден 3, машки фактор притоа нема, кај него е сѐ супер).
    Пунктиравме 8 јајце клетки, добивме 4 ембриони на 5 ден. Првиот трансфер од тој циклус со една бласто резултираше со бременост до осма недела, после престана срце. Неколку месеци потоа на 38 години имав пак успешен трансфер со бластоциста од второто ивф, бременоста фала богу овој пат ја истерав до крај и имам бебе, ќе прави 6 месеци за некој ден.

За година дена од сега имам желба да правам криотрансфер за второ дете (ако сѐ биде во ред), ќе видиме како ќе се одвива сѐ. Планирам да ги искористам преостанатите ембриони и ако не бидне пак, тука завршувам, нека ми е живо и здраво ова дете, раскинувам љубов со лечење стерилитет зашто доста беше. 6 години, две ин витра и неколку трансфери све на приватно, две операции, две дијагнози, два пати скречинг, абортус, секакви можни испитувања и терапии, одмината возраст, тука би ставила крај ако немам среќа.

Со тој АМХ што го имаш јас би пробала ново ИВФ и би го чувала тој ембрион, пробајте само да смените нешто во протоколот зашто со таа вредност би требало да добиеш повеќе јк, бар на пункција. За тоа колку ќе се развијат сепак влијае возраста, а и квалитетот на машкиот материјал.

@0ли првото дете ти е 3 години? Колку ќе се разлика? Свесно одлучи да почекаш со трансфер за второ, да не идеш побрзо? Јас планирам да го испоштувам минимумот од 18 месеци од царски и после да пробам со преостанатите.

На NNA, intj_girl, Штркче и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    ICSI e, i toa e, ne mozam jas vo labaratorija da im vlezam, jbg, imam blastocisti, kako ke e natamu ke vidime

10. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Nema podobri polosi, kazav kaj mene koi inekcii podobro deluvaa. Sekoj e razlicen organizam, ali ako uklucuvas kombinacija so meriofert i fostimon e podobro, ali clenkata pravi inseminacii, za inseminacii se ide so meriofert najcesto. Kombiniraat za in vitro postapka.

На M@rija и Tblagica.11 им се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Првото ќе направи 3 кога ќе се роди второво.
    Сакав и јас порано, но не се чувствував спремна. Башка, почнав прво психички да се спремам.
    Свесно одложив, си направив план.
    Една и пол година пред трансферот му се вратив на вежбањето, се хранев здраво. Ми требаше време.
    Некако мал ми беше дечкото, а ние сосема сами со мм и без никаква помош, но од друга страна, пак, моите години ми беа на мисла и не можев веќе да чекам.
    Не знам дали ќе се решев повторно да поминувам низ истите работи за второ, ми излезе добра одлука тоа што направив ново инвитро и ми останаа замрзнати.
    На моменти бев сигурна дека за второ би правела ново инвитро ако не успееме со овие две ембриончиња што ни останаа. А потоа ќе си речев не правам веќе, ќе одам со донирани јајце клетки.
    Нели, кога се почнува овој пат целта е да се добие едно детенце, па си имав и мисли дека доста е од сè, ете среќни сме што си имаме дете.
    Не знам како ќе постапев, којзнае што ќе одлучев ако не ни успееше со двете што ни останаа.

На Chikitaa, NNA, Lady Miami и 7 други им се допаѓа ова.
  12. JanaDarling

JanaDarling Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    639
  13. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    1.354
    Ете нешто не ме оставаше на мира и кога не се дуплираше вредноста четвртиот пат мислам дека знаев дека нема да биде и еве не бидна, празен сакус...

14. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    2.072
    Mene vo sistina so piksi metoda mi napravija blastocisti. Toa bese na moe baranje a I'm go dadov I rezultatot od dna fragmentacija koj ne bese mnogu Los no ne u naj dobar. Dobivme 3 blastocisti na 5 den .

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    1.354
    Чудно ми е и мене, прво ин витро, со краток протокол, немам PCOS, имав по десетина антрални на секој јајник, а пред пункција околу 7-8 вкупно ми рекоа дека пораснале добро. FSH околу 7. Естрадиол пред пункција беше 1200. Дали имав вкупно 4 извадени јајце клетки или само 4 биле добри, другите празни, не ми кажаа. Јас толку се разочарав што не ни сакав да знам. Од тие 4, три се оплодија, сите три до петти ден до бластоциста. Еден сакав да ми вратат, два да замрзнат, така се договориме, на крај замрзнале само еден :(
    Наводно беа сите три со одличен квалитет... Ама еве сега празен сакус ;(

На Tiffany01 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tiffany01

Tiffany01 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    792
    :hug:

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    1.354
    Многу ми е мило што си успеала :l:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Со одличен квалитет ги оценуваат тие на коишто добро им се делат клетките до петти ден, но делбата може да се промени со текот на развојот и да прекине во одреден момент да се развива. За жал, постигната бременост не е гаранција за успешна бременост :(
    Тоа е поразително, секако дека оправдано ти е чувството на разочараност. Но си останала бремена, ќе си останеш пак со ембрионче што ќе се развива. Имаш замрзнати, консултација со докторот и спреми се психички за нов трансфер. :hug:

На Lady Miami, Штркче, Tiffany01 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Anatema

Anatema Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    626
    Да, од минатата недела се почнати знам сигурно дека се стигнати со тие што поднеле до средина на јануари, можеби и понатаму се стигнати.

На meri24 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anatema

Anatema Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    626
    Среќен 8-ми март лавици! Да успееме сите поскоро! ❤️

Прикачени фајлови:

На JanaDarling му/ѝ се допаѓа ова.