Сега видов како иде постапката. А бе какви ножеви, какви бакрачи. Со самиот катетер се прави скречингот. Може да осетиш благи болки (слично на менструални). Што си читала ти??? Ај без паника http://www.midlandfertility.com/recurrent-miscarriage-tests/endometrial-scratching/
Auuu abe ova ne e grebenje tuku seckanje....natke jaka ti dusa mene jeza me fati malku. Ama pa jas i za punkcijata mislev kojznae sto ke bide pa niso strasno ne bese. Ja bi barala opojka za ova i toa od pojakite
Jas pravev histetoskopija kaj tofoski. Od fondot mi baraa . Dijagnostickata e samo da se vidi dali ima potreba od bilo kakva intervencija da se dijagnosticira
Sekako deka ne ama mene mi bese prv zafat i pola vreme se sekirav deka ke mi ja utnat anestezijata i nema da se razbudam a ostatokot se mislev kolku ke me boli taa iglata sto ke ja stavaat i si gleav klipcinja za patot na iglata i isto jeza me fakase. Toa sakam da ti kazam moze i ova na prv pogled izgleda epten strasno ama koa ke projde moze ke ispadne deka i ne bilo tolku strasno
Ne se pravi 21 den od ciklus a inaku od toa ne se ispraca na analiza se pravi zatoa sto ja zgolemuva moznosta za bremenost i endometriumot posle toa bil podobar taka mi objasnija
Da, eden ciklus pred transfer se pravi, se zgolemuvala receptivnosta. Naucnite istrazuvanja pokazuvale deka genite koi se odgovorni za implatacija na embrionot ponekogas bile "iskluceni". Skrecingot deluval na nacin sto gi "vklucuval" i se zgolemuvale sansite za uspesno srasnuvanje na embrionceto.
A be koga otidovme na konsultacii posle vtoroto neuspesno in vitro, pocnavme da razgovarame za sto ponatamu. Jas pocnav da komentiram za terapijata, deka nekoi devojki zemaat i ineksii za cirkulacijata, dali mozebi i jas treba da gi zemam bidejki nozete mi bea mraz celo vreme, deka nekoi pravat skrecing, dali mozebi i kaj mene e soodvetno da se napravi. Znaci, jas predloziv, a toj prifati so toa sto rece deka ke bidelo vo ambulantski uslovi samo na eden del od matkata, isto ke odime i so kleksan ovoj pat plus ostanatata terapija koja ke primam.
Da ti kazam pravo, zamisli, pravev laparaskopija, mi gi otstranija jajcevodite... i ne mi bese tolku strav kolku sto mi e sega za skrecingot. Mozebi zaradi toa sto ne sum sigurna dali ke dobijam anestezija. Jas ne mozam nitu pregled da podnesam, celata se grcam od toa zelezoto sto go stavaat za da te otvorat. A pak dopolnitelno i da rabotat nesto vnatresno... i toa odnapred ti kazuvaat deka ke bide bolno i neprijatno, nema sansa da pomine kaj mene bez anestezija.
i mene mi bea ladni nozete...a se sekavam koga si odev posle transferot sestrata go prasa doktorot dali da mi prepisat aspirin toj rece nema potreba.. a ne da nemam cirkulacija...jas ke se javam slednava nedela da zakazam konsultacii posle neuspesno ifv, samo ne znam kako ke soberam sila da pojdam,mi idet site da gi istepam vo sistina
A jas i so aspirin nozete mi bea mraz. A be celata smrznuvav. Posle neuspesnoto in vitro, mi prepisaa tableti pentoksifilin, i tie se za cirkulacija, mislam deka me vratija vo normala. Sega posle 1 mesec terapija, se custvuvam odlicno, plus ke zasilime i so inekcii kleksan, pa belki ke bide...treta sreka kaj mene.
Купи си пластичен спекулум. Знам дека @butterflysk одамна спомнуваше дека р попријтно со него и последниот пат си купив и јас. Далеку е подобар од "желевцето".