Јас и на 35 не успевав, знам дека жената е со дониран, нормално според годините, муабетот ми е кај колку млади нема имплантација а таа успеала.
Секако дека не, јас на 36 размислувам за донирани и не гледам проблем во тоа, барем ќе осетам бременост и се што носи.
koga saka da bide kje bide. Ete toa e edinstveno pravilo. Drugo se e generalizirano ili pretstavuva isklucok.
Не го имам гледано, но мислам дека не му била поентата колку год имаш, туку што му се случува на организмот во тие години. Полесно се поднесуваат хормоналните промени на 30 отколку на 50, подобро реагираат рецепторите. Ете јас пак на 35 едвај реагирав на стимулациите... не се потресувам за години, туку за белите влакна на мојата глава и сите околу што децата веќе во школо ги праќаат...
Izborot e tvoj. Jas sepak da sum na tvoe mesto bi idela so tri prirodni punkcii pred bilo kakva odluka da donesam.
ne ne nema vrska. Ima eden kup zeni od 40 godini sho reagiraat top na stimulacii. Ne se raboti za reakcija se raboti za kvalitet. Vprocem on toa go kazuva vo emisija. Kvalitetot opagja so tekot na godinite. Priroden proces. Od druga strana jas znam povekje zeni 35 plus shto ostanale bremeni nego li 30 plus. Taka da nema vrska, no toj fakt ne treba ni da se zapostavi.
Така ќе биде изгледа, една поминав, уште една шанса си давам наредниот циклус, за трета не знам.Ни финансиски ни психички не се издржува Ќе ме расплачиш, како себе да си се читам.
амх 0.5,38год,9 годишна борба, 5 неуспешни ивф... Никаква реакција 4 пати од стимулација, секогаш беше истата приказна(празна јајце клетка)... 5от обид на природен циклус успеавме до бластоциста што за жал заврши со биохемиска
Ок, не е тоа нешто ново, имаше и порано случаји бабата да си го роди внучето, ама да, имплантација и кај помлади не се случува, и тоа не е мала работа.
moze i era test napravile kako bi uspehot bil posiguren. Sekako da ne go zaboravime predizvikot na doktorite kaj postari pacientki, komplicirani slucai i slicno nasproti mlad bracen par so idiopatska neplodnost. Vnimanieto e drugo.
Имам две инвитра зад себе со краток и модифициран, ова ми беше трето на спонтан и затоа ќе си дадам уште една шанса сигурно.
Точно, и јас сум на мислење дека кај помлади помалце обрнуваат внимание, а заприметив разлика и кога одиш на приватно и преку фонд. Преку фонд позаинтересирани се.
Sekoj doktor sto sum go pominuvala do sega mi rekol deka godinite kaj bremenostata e klucen faktor na uspeh. Za mene, 31 godini sto imam ne ja gledam taka. Mene mi izgleda uspehot individualno i mnogu e vazno pristapot na doktorot. Kaj povekje zeni so mnogu po stara vozrast od mene ima mnogu ubavi uspesni prikazni. Jas mislam deka doktorive ne go fakjaat seriozno problemot da go resat koga gledat po mlada pacientka pred niv.
@Lady Miami , @Ljiljana1986 и други соборки "во години" - не се плашете и не се оптеретувајте толку со годините, не се тие пресудни за успех. На квалитет на јајце клетки може да се работи, и истите да се подобрат и на 30, и на 35 и на 40. Јас не успеав со ембриони од ин витро кога имав 35 години, успеав на 38. Во меѓувреме, тој период меѓу двете ин витра животот го посветив на читање и истражување како да ја подобрам плодноста и самото здравје преку здрава исхрана, исфрлање на цели категории храна што сметав дека пречат на моите состојби, целосно исфрлање на алкохол, редовна физичка активност (планинарење, возење точак и пешачење), исфрлање на секаков вид токсини од домот (козметика, средства за чистење, апарати за домаќинство) и замена со еколошки и природни. Дури и кафето го заменив со безкофеинско, одев до крајности за некои работи, за што не викам дека така треба, ама ете јас се запнав да направам сѐ што е во моја моќ, а сум прилично тврдоглав и своеглав карактер, некогаш мислам дека знам и повеќе од самите доктори. Од друга страна се посветив и на ново хоби - колекционирање и грижа за собни растенија кое сметам дека дополнително ми помогна во воспоставување баланс на умот, не само на телото и зачувување на менталното здравје. Редовно си правев неделни менија на здрава храна, истражував рецепти, на работа пробав да го намалам стресот, иако од сите жртви ова морам да признаам дека најтешко ми одеше Не знам, можеби ете "имав среќа" што имам две јасни дијагнози, не беше во прашање идиопатски стерилитет, па полесно беше да се лоцира и да се пристапи на проблемот, ама пак мислам дека другите работи и промени што лично ги направив во врска со стилот на живот беа клучни за мојот успех. Годините ми висеа над глава, не дека не, ама не ги гледав никогаш како главна пречка на патот на целта - затоа не се оптеретувајте колку "сте стари". Баш денес читав приказна на жена што ме расплака, колку беше емотивно и убаво напишана. 42 годишна објави позитивен тест на бременост, историја на инфертилитет од 12 години, од кои 10 години во ин витро процедури. 5 стимулирани ин витра, 9 трансфери. Ептен ми се напуни срцето со топлина. Не сакам на оваа тема премногу и пречесто да пишувам како јас сум успеала, кога знам за многу од вас што крвнички сеуште се борат, но ви пишувам со најдобра намера да ве охрабрам, се разбира сум тука да помогнам и со практични совети за она што јас го правев, дополнително ако некоја ја интересираат детали. Ве читам редовно и секојдневно навивам и се радувам на позитивни тестови и сакам во иднина да ги има што е можно повеќе.
Ti blagodaram na postot, ova mi trebase da go procitam vo momentov. posakuvam grupava da se pretvori vo mesto kade sto kje citame pocesto vakvi prikazni. Te guskam ❤️
Не се оптеретувајте со години. Секоја од вас има индивидуална приказна и пат што го води. И ќе го изодите и ќе имате бепче во рака. @ladystardust ви дала топ совети како можете и здравствено и психички да делувате позитивно на целиот процес. Годините почнуваат да играат улога после 40-та. Јајце клетка на 35 и 42 не е иста по квалитет. Не за џабе горна возрасна граница за донација на ј.к. е 35. На тоа мислел Лазаревски. И не се согласувам со тоа дека докторите повеќе внимание обраќаат на постари пациентки. Најчесто одат со еден-два обида и веднаш следи совет за донирани јајце клетки. Дека нели поради годините.