@Ljiljana1986 Па сите сме на исто. Јас се позитивизирам, ама пак премногу силно сакам. Ние од 2018та сме на падни-стани секој месец. Па упорни сме, кога ке размислам. @ladystardust не ми прекинала надежта. Док денеска ми кажа има еден фоликул 15 мм. И си викам "ке си ја пробаме среќата овој месец природно". Абе не умира надежта па тоа ти е
Уште нешто, читнав дека и алкпхол скроз имаш исфрлено. Не дека сум алкохоличар, ама знам да се напијам по нешто, некој пелинковец и сл. И кога имам стресен ден, една чашка пред спиење. Ми се има случувано да немам овулација некој месец. Имаш забележано некоја разлика со оваа промена или нешто читано на таа тема? Пошто сега веќе умот е во деталите.
Напротив почесто пишувај, ќе влеваш надеж. Мене ми е многу мило кога некоја од нас што како што велиш крвнички се бори успеала, и се радувам, како за некој близок се радувам. Секогаш ги читам успешните приказни од болницата каде одам, плачам од радост и си велам ќе дојдеш и ти на ред. И ќе дојдеме сите на ред
I jas nekoj mesec nemam ovulacija. Mislam deka i ovoj e takov. Barem po testovite za ovulacija sto mi pokazuvaat nemaat dve crtki. A i doktorot mi kaza deka na edniot jajnik imam zadrzan folikul od preth ciklus. Za ovulacija sto treba da podobrime? Kup vitamini pijam ne e do niv. Sto da proverime. Seker, onoj ogtt test kako i da se vika ?
Ima vrska estrogen so pagjanje na kosa, nizok estrogen predizvikuva nesonica, palpitacii, opagjanje na kosa i sl. Btw donekade e i normalno da nemam ovulacija sekoj mesec na 40 god, ali prv pat se soocuvam so vakvi docni ciklusi, zatoai pisav. Amh povtorno ke go proveram po mesec dva, sega ne mi se aka po labaratorii iskreno, ke gledam sam organizmot da se sredi
За алкохол и цигари не се прашува, ќе не караат алкохол само на дешавки пијам ама цигариве.... Да не бидам погрешно сфатена, ама со какви пороци немаат проблем, а ние со витамини, со здрава исхрана со сите салтанати и мака мачиме.
И јас мислев дека за здравје пијам ама скоро секој ден. Сега кога бев под стимулации и после трансфер, само пола чаша вино имам испиено.
Ги оставив цигарите пред НГ. Ама тоа и онака одамна сакав да забаталам. Ми кажа док дека мнг пречеле на микроциркулација. А алкохол нели е за циркулација? ...
Слатко ме изнасмеа сега. Па и цигариве мене ми се против стрес, затоа штека купувам за да не дојде до стрес во случај да снемам
Значи ти треба да ги комбинираш двете зошто тие се неутрализираат меѓу себе Мислам на алкохол+цигари Мала шега
Ни 45, јас на 38 имав Амх 0.05, ај еве нема везе, ама немав ни фоликули што расте. Најубаво секој месец да се прати овулација, ни Амх, ни години.
Eva jas sum primer 26 godini sum, 4 godini vo brak imam zad sebe 3 insemenacii 3 ciklusa prirodni samo so stimylacii i 1 invitro sto samo imav 3 izvadeni kletki a nemav transver ne se oplodija, imam skoro se ispitino i nemam oste nisto a amh mi e skoro 10
Здраво. Се спремав за трансфер со замрзнати ембриони со естрофем терапија две недели, но од болница ми јавија дека ги откажале сите трансфери заради некоја бактерија најдена во болницата, ова не е во Македонија да не ве уплашам. Прашањето ми е, дсли некој имал ваков случај и кога следно пробал пак за трансфер. Докторот овде ми вели преку еден циклус, ама мене не ми се чека ексик секако не ми е редовна можи три месеци да се напрат
Не се согласувам дека за повозрасните имаат друг пристап. Некако ми изгледа исто . Пациент си е пациент доктор си е доктор и тоа е тоа. Мене повеке ми личи на немање на индивидуален пристап зачинато со суетност, На пр,, лани кога бев кај еден др. и кога му реков дека од трансфусиолог имам препишано клекасни да примам тој беше против тој став. Друго во сите болници имаат плус и други доктори во зависност од проблематиката никој не се продлабочува да се консултира со докторот т.е колегата од друга бранша за мислење ( секако ке си го платиме) Тоа е некако гледано од моја страна конкретно за мене.
Мое мислење дека многу фактори имаат влијание ( храна, здрав живот но и НЕ) но најмногу психата. Страшна работа е . Ке ви споделам два примера од многу биски личности . Едниот пар беа 10год во брак без обиди за ивф и без никаков проблем. Жената кога стапи во брак имаше 26 год а кога остана бремена 36. Нејзе и се случи една фамилијарна трагедија и цело внимание и се сврте во тој правец. Тогаш она остана бремена. Иначе до 8 недела не знаеше дека е бремена. Се што нетребаше се правеше цигари, апчиња за смирување... падна се повреди. Циклусот и каснеше ама мислеше од стрес. Ама не беше во право Од кога виде дека е бремена секако се среди околу цигарите но стресот тераше и понатаму некогаш мораше да земе седатив.Парот имаат прекрасна ќерка сега им бев во друштво со керка им. Иначе жената е лекар специјалист и е свесна за многу работи но нејзин коментар е дека се што не требало правела. Баш мене ми вели дека многу се притресувам и одам по книга и затоа не биднува ( ни немаме проблем кој го решаваме) во медицината 2+2 не се 4 а психата чуда прави. Друг пример сега од скоро моја блиска другарка е веке 7 год во брак и имаат машки фактор кој нема подобрувања /прима терапија па неприма, па се откажува и се така. Исто дома имаат тековни ситуации со родителите и целото внимание таму го насочи и во целиот хаос она остана бремена природно и еве ја тера 5 месец. Иначе има 40 год. Сакам да кажам дека фактори има 1001 но сите сме различни. Но психата е страшна работа. Иако се осекам добро планирам да закажам разговор со психолог само да најдам некој асален Ако некој има препорака слободно нека ми пише во порака.
Немаш што да правиш, пробај си на прирпдно чим си подготвувана со терапија. Трансфери обично преку еден месец прават
Не, таман работа така од една чашка испиена од мерак да се изместувала овулација, сите жени ќе имале проблем со концепција. Нормално е еднаш до два пати во годината и во отсуство на било каков проблем, на жената да ѝ изостане овулација. Јас затоа предупредив кога пишав дека лично одев во нешто што на некого ќе му изгледа екстремно, ама го гледав како целосно прочистување на телото, како некој вид пост, не знам дали баш така треба, ама ете, решив сѐ што може да е некаков тригер во воспоставување на тој баланс, да го елиминирам. Затоа и кафето го спомнав, иако и самото тоа, а и одреден вид алкохол како црвено вино, знаат да имаат свои бенефити. Едноставно решив дека сакам да живеам што "почисто". Плус алкохол конкретно за ендометриоза секаде пишува дека ја влошува состојбата и треба да се исфрли. Во сите други ситуации и во умерена количина, особено црвено вино, мислам дека нема штета.
Јас денеска имав пункција на природен циклус но за жал празен фоликул излезе. Наредниот циклус др рече со кломифен ке се обидеме. И јас го планирам истото барем да се направат неколку ембриона на природен циклус па трансфер.. Ке видиме што ќе биде.