Bravo deara, inaku zamrznuvanjeto cini 700 eur za 5 godini. I ti preporacuvam da si zamrznes, ke ti se najdat za vtora tura bebinja
Hsg se pravi za da se vidi sostojbata na kanalite (jajcevodite), a histeroskopija se pravi za da se vidi sostojbata na vnatresnosta na matkata. Ne znam kakva vrska ima ednoto so drugoto, da treba da ti pravi laparaskopija pa da bara hsg. Ne mi e jasno navistina.
Наташке ти посакувам со лесно да ја поминеш и оваа постапка и после да не радуваш со две цртки.Според ова го го читам а и од мало искуство за пункцијата според мене не е возможно да одиш без анестезија зошто и јас првата помисла за пункцијата ми беше без анестезија зошто никога не бев подоложена на такво нешто.Но ризично е зошто и при најмало движење би направил докторот пробем тоа треба се прецизно да биде он е со инструменти во рака .А зошто не се договори како и што ке биде,во систина ли ке го правиш тоа?
Vo sistina ke go pravam. Ne se dogovoriv zasto trebalo na lice mesto doktorot da me vidi kakva e sostojbata, pa togas i ke se odlucuvalo. Duri ni cena ne mozat da mozat da mi kazat. denes bas zvonam i vikam na saska daj kazi mi otprilika, sepak treba da dojdeme finanskijski spremni, mi veli ne mozam da ti kazam nisto se dodeka doktorot ne kaze sto tocno ke se raboti. Ke mi se javela ako uspee barem nekakva informacija da dobie, i eve seuste cekam so telefonot vo race. A znam deka na pultot posledniot pat koga bevme mi rekoa deka ako e vo ambulantski uslovi, okolu 4000den. A za so anestezija i skrecing na cel zaden zid, druga cena e. Ama ete, togas ne custvuvav potreba da prasam toj zafat kolku cini, mislev deka prviot e za mene. No otkako gledav nekoj videa i jasno mi kazaa deka toa e bolno i neprijatno, se mi se izmesa vo glava. Inaku, znam i za punkcija, ako e malku, samo eden fulikul na primer, ne stavaat anestezija. Taka i za skrecingot. Ako e malku, samo na eden del...ne stavaat anestezija. No od druga strana, ako veke se pravi, moe mislenje e deka treba da se napravi po seriozen zafat. ako bide, da bide. Ne mora da e agresivno v kraj, na cel zid, no da ne bide i edna tocka, kolku da broime deka nesto sme napravile. Znaci kako i da e, bolno ke bide, na anestezija ke insistiram...pa so gospod napred. Ke poni se, toa znam, polesno ili potesko, ke preziveam...no da ima efekti e borbata.
Mozes li da pises dali ti pobaraa nekoi ispituvanja da odneses prethodno za skrechingot? Brisevi, krvna slika, HIV, hepatic B, C nesto takvo ili ne?
Ne duso, nisto od toa ne mi pobaraa. No jas veke im imam odneseno koga gi dadov dokumentite za in vitro. Mozebi baraat ako e pacientot samo za skrecing, Najdobro e da prasas.
Imam i jas dokumenti sto mi se spremni od dobieniot vaucer i jas sledna nedela treba da pravam skreching kaj nego, zatoa te prasav, no i jas nikako da gi dobijam za da se vidime i da dogovorime kako ke tece celata postapka.....
Мене на hsg ја видоа преградата на матката. Мислам дека на ренген снимката се појави неправилна форма на матка.
So sreka i so lesno neka e. eve samo eden sovet od mene. Tie mnogu ne vnimavaat na koj den ke se pravi skrecingot. a kolku sto imam citano, najdobro bilo na 21den da se pravi. Eve na primer, mene mi zakazaa skrecing, a pojma nemaat koga mi bese posledna menstruacija. No jas, prekutno, si gi mestev rabotite sama. Ke si racunas sama koga e najsoodvetno da zvonis, koga e najsoodvetno da zakazis, i seto toa bez da krevas prasina. Zasto i da im bodes vo oci so baranja i "mudrosti" ne e bas produktivno. Ke predizvikas odbivnost Boze...boze... osven specijalisti za in vitro, ke staneme i psiholozi.
Ha ha ha, bas taka Natasa eksperti za se. Jas znam deka 21-vi den mi e slednata nedela, zatoa gi baram, ako ne gi dobijam do petok, ke otidam i ke dremam pred ordinacija duri ne me primat. Momichka, ako na HSG se gleda septum, mora da pravis histeroskopija da go otstranis ako sakas da planiras bremenost.
@malena@, za da dobies vaucer od Fondot, baraat ili HSG (proodnost na kanalite) ili HSC (histeroskopija). No prvo se pravi HSG i ako se utvrdi deka e uredno, togas ti treba 4D eho i zaedno so drugite dokumenti se podnesuva vo Fondot za vaucher za IVF. Ako HSG pokaze problem, togas soodveten doktor ke preporaca histeroskopija/laparaskopija, pa potoa IVF.
Ako e problem spermogram ne ti treba hsg. Inaku vo remedika za bilo kakov priem/zafat ti baraat hepatiti i hiv ne postar od 6 meseci. Maz mi za da ostavi mat za spermogram si pravi infektiven skrining na 6 mes tamu
da, kukla 21 za skreching vo Sistina mi spomnaa deka nema da chini povekje od 30.000 denari, zavisno od toa doktorot sto ke proceni deka ke pravi.... i ke primeni.... A vo Remedika e 16.0000 denari -dijagnosticka histeroskopija so skreshing, a vo New Born Clinic 18.000 denari.