Не би се сложила со ова дека условите за живот ги диктираат протоколите за лечење инфертилитет и ин витро протоколите, особено во Македонија каде не постојат никакви унифицирани насоки и препораки за лечење, и каде секој доктор и секоја клиника си тера некако по свое. Не секоја дијагноза на инфертилитет е предизвикана од некаков надворешен фактор, напротив, најголемиот дел од нив имаат генетска позадина. Азооспермија во Македонија е азооспермија во Швајцарија, ПЦОС и во Македонија и Германија е ПЦОС, запушени јајцеводи се запушени јајцеводи и во Македонија и во Словенија. Очекуваната успешност на протоколите при ваквите дијагнози на парови што живеат во различни средини, е мање-више иста, сепак се работи за дијагнози присутни во генералната светска популација, не за дијагнози и болести специфични за некое географско подрачје. Како нација сме зависни од секаков можен вид терапии и лекови, при најмала настинка пиеме сумамед, кога на запад за истото не добиваш ни парацетамол, сами изиграваме доктори и се испраќаме на секаков можен вид испитувања, сами пристапуваме кон лечење. Внесуваме сѐ и сешто од лекови, така ни е најлесно, зашто од друга страна многу тешко ни оди да направиме напор да го подобриме сопствениот квалитет на живот со тоа што ќе се погрижиме да внимаваме каква исхрана внесуваме, колку алкохол пиеме, дали и колку пушиме, колку сме притоа физички активни, колку време поминуваме на чист воздух и во природа и колку квалитетно спиеме, работи што индиректно и тоа како влијаат на плодноста и имунитетот. Конкретно за ИВФ, јас стварно не гледам корист од некои од споменатите агресивни терапии, поготово па не во услови кога немаш појма со каков ембрион работиш. Ама најлесно им е на болниците и докторите да препишат некаква терапија од која сите, без исклучок, имаат некаква заработка, отколку да се вложат и да инвестираат во технологија која реално ќе ги подобри процентите на успешност, како еве, ПГТ и ПГД технологијата. Одат по линија на помал отпор и полесна заработка. Мене лично ми е симптоматично тоа што само во Њуборн даваат таблети такролимус (што инаку се терапија за малигни болести), само во Систина некои од докторите даваат теваграстим. Сакам да знам зашто баш овие лекови и зашто баш во овие клиники? Ако протоколите се диктирани од условите на живот кои се исти и за оние што се лечат во Њуборн и за оние што се пациенти на Систина, зашто тогаш не постои унифициран протокол на лечење, со иста терапија, модифицирано се разбира по претходна индикација? Сѐ е бизнис и истите тие терапии за докторите и клиниките што ги даваат претставуваат дополнителен извор на приходи и никој не може да ме убеди во спротивното. Дополнително, многу ретко која пациентка ќе земе да чита која им е инаку намената на тие инекции и таблети што им се пишани во шемата, од преголема желба за мајчинство, прифаќаме сѐ што ни се нуди здраво за готово (и себеси се ставам тука, се разбира), без да размислиме што всушност внесуваме во организмот. Не сум изричито против дополнителна терапија за поддршка на имплантација и бременост, да не ме сфатите погрешно, и јас примав инфузија на липиди на последниот трансфер (при јасна индикација за тоа), ама липиди примав и при друг претходен обид, па тогаш немав ни имплантација. Но, не секакви терапии и по секоја цена и кај секоја една пациентка. Моите генетски мутации и претходно изгубената бременост како и фамилијарна анамнеза не беа доволно убедлив доказ за мојот тукашен трансфузиолог да ми ги продолжи клексаните. Во Македонија секоја една ин витро бременост по дифолт подразбира терапија со клексани од почеток до крај. Во Словенија терапија ете не даваат, ништо повеќе освен основната, ама затоа при утврдена дијагноза кај одредени парови, се пристапува поинаку, кон генетика и други испитувања, самата клиника на таквите парови им нуди генетска дијагностика и други дополнителни анализи. Ама сето тоа го прават промислено и во прилог на подобрување на успешноста на ин витро процедурите. Целокупното лечење, вклучително и замрзнувањето на ембрионите и сите наредни криотрансфери е на трошок на фондот, пациентите не плаќаат ниту цент, а добиваат шест обиди. Ништо не е паушално како што е тоа кај нас, сѐ е транспарентно и сѐ има причина зашто се прави и во кои случаи се прави. Земете го уште и овој пример, после еден неуспешен трансфер ве испраќа доктор на испитување на кариотип (многу од нашиве специјалисти за ин витро тоа го прават) и еве испаѓа некаква аномалија во резултатот, решение за тоа немаат да ти понудат - па можеме да ги пратиме ембрионите во Турција при следен обид ќе ти речат? А што правиме сега, со овие веќе замрзнати ембриони што не се препорачува да се биопсираат па пак да се замрзнуваат, што со нив, зашто баш сега ова испитување? Животниот век во Македонија, особено последниве години е значително намален во однос на други држави и на тоа има влијание и воздухот што го дишеме и храната што ја јадеме и неактивноста што ја уживаме, но голем, огромен удел во тие статистики имаат лековите и терапиите кои секојдневно ги примаме (многу од нив на своја рака), буквално за сѐ и сешто.
Фала ти за постот. Само ми ги потврди моите расмислувања. И да, овде во Систина и да бараш ПГД ( пошо јас имам 41 година) докторот НЕ ти препорачува затоа прво треба да ги испратат во Турција што значи одмрзни, замрзни па пак одмрзни и затоа што ,, ембриончињата биле со супер квалитет“. Со еден тон терапија со неколку неуспешни ин витра , психички , финансиски измолзен во машинеријата ивф, сфаќаш дека за нив си само протокол и бизнис.
Ги пијам заради средување на хормонален статус. Имам познати што се мачеа со години и останаа спонтано бремени после 3 месеци пиење. Имаат мелатонин, и јас сум заспана целоо време.
Jas da ti kazam ja pocnav terapijata... kad je bal nek e bal ama toa e... prv pat sum kaj Mitko i vrakjame zamrznat pa sega stvarno ima premnogu terapija ama mislam za da uspeam i otrov ke propijam... dosega od terapija zemav samo progesteron dabroston, metil folat, metil b12, aspirin i kleksani i bez uspeh. Sega mi e dadeno prolutex, crinone, kleksan, aspirin, dekortin 2x1, estrofem 3x3, probiotik, nekoj sprej lanzeta 2x2, metil folat 2x1, metil b12, vit d 2x1, virlt e 2x1, q10 2x1, b kompleks 2x1 i na se ova i na dva dena tevagastrim... mislam denot ne e dovolno dolg za da ja zemam cela ovaa terapija ama sepak e porazlicna od predhodno sto sum primala pa moram da probam
Srcka te pratam tebe osobeno zosto isto teravme... i jas imav 7 blasto super se, i dvete sto mi ostanaa gi prefrliv vo sistina i posle histero i skrecing pravev transfer i standard terapija i pak nisto, pa za poslednoto si otidov kaj drug doktor i moze terapijava e izgor ama gore dole pak ke platam ko minatiot transfer so se histerotovo pred dva meseci ama bar znam deka nesto drugo se pravi i se probuva. Moe mislenje probaj so poslednite dve so drug doktor
Se sto moze da te pokrie so terapija, te ima pokrieno Mitko. Ova e full dose, fazla ne ni moze. Daj boze da vrodi so plod. Ti posakuvam uspeh Progesteron sledi li Mitko sega?
Jas se javiv pred da go dobijam vaucerot, sestrata mi kaza otkako ke go dobijam da se javam pak bidejki nesakav kaj drug doktor da pravam na drugi mesta ne bila, otkako go dobiv vaucerot se jabiv pak zakazav termin za posle 3 4 dena mi bese terminot mi gi vide doktorot dokumentite i mi kaza deka moea da se pravi laparaskolija da mi se otstranat kanalite bidejki imav hidrosalpinx na dvata kanali, se dogovorivme da koj den da ja pravime laparaskolijata u megu vreme pocnav so mikroginon na krajot na dekemvri go dobiv vaucerot na sredinata ja januari laparaskolija pocetok februari prodolziv so terapijata na krajot na februari punkcija na 1 mart transver na 8 mart pozitiven test i na 04.11 edno malo slatko momce sto me pravi sega najsrekna na svet
Јас го правев пред два години, покажува повеќе од редовните брисеви што ги правиме. Редуцирана флора имав и знам дека некои пробиотици пиев, да го најдам резултатот ќе ти пишам или пиши што и да те интересира.
Intereano... aj moze e do tie apcinja inace Jas sum hasimoto I ne mi davaat kortiko. Smeniv dr pa ke vidime kako ponatamu.
90% od ovaa terapija ti e vitaminska terapija, koja bilo kade vo svet ja davaat i tri meseci pred ivf postapka. Krionot i prolutex isto go davaat segde, za aspirin i clexane dosea site dr kaj shto sum bila me upatuvale na transfuziolog. Edino nadvor od standart ti e tevagest…
Jas sum so Hashimoto I pijam dekortin-kortiko, tebe ti kazale deka nesmees da pies kortiko poradi Hashimototo?
Misli samo na toa deka ke bide uspesen ovoj transfer i ke nemas potreba poveke od odenje niz bolnicki vrati ... samo za ubavo da e i da citame sekoj den barem po nekolku uspesni prikazni.