Здраво девојки, Дали има тука членки кои правеле ИВФ надвор некаде (Чешка, Турција, Грција, Бугарија…) и се со успешна приказна? Размислувам да пробам некаде надвор, но имам многу прашалници каде, во која клиника… би сакала ако некоја веќе има искуство да сподели. Би ми било ептен од помош. Може да ми пише и директно. Ви благодарам многу!
Da, imam mutacii. Heterozigot na MTHFR i PAI. Pijam metilirana folna i metiliran vitamin b. Sto drugo da napravam?
Мутации, дополнително да видиш и да не имаш некој миоми, што се баш каде што треба да се фати ембрионот. А може и со добар кариотип кај двајцата, пак да се случи биохемиска.
Napraveno e diagnosticka histeroskopija dva pati. Dobra e matkata. Imam miom nadvor ama e daleku i mesto polozbata ne mu e losa da preci. Za mutaciite Jani togas mi rece deka treba 15 dena pred transfer kleksani da primam. Jas kleksanin primam 5 dena pred transfer sekogas.Ovoj pat biohemiskata mi bese prirodna. Pa ne znam da ne treba od posle ovulacija vednas so kleksani da se pocne.. dali imate nekoe iskustvo?
Па да, и јас 5 дена пред трансвер почнував со клексани, значи покриена си била. А сега примаше клексани кога природно забремени?
Имаше една членка, пишуваше за Прага, успешна приказна после неколку неуспешни тука, врати се назад ке ја најдеш.
Prvo da te prasam na sto se dolzi sterelitetot i od koja pricina se pravi invitto i jas imav eden spontan i edna biohemiska,ispitav mutacii i ispadna deka imam mutaci i jas zemam istata terapija kako tvojata i plus aspirin preku eden den,bev kaj Tase i napravi za prv pat soprugot dna fragmentacija i izleze visoka i Tase rece i povtorno prirodno da ostanis pak se golemi sansite da se pustam od oploduvajne na jajce kletkata so spermatozoid so visoka dna fragmentacija.
Девојки кога да проверам бета,денес ми е 8 ми ден ,не броејки го денот н трансвер.Во саботата домашен тест ми беше позитивен.Да почекам ли уште некој ден.Доктрот ми кажа на 15 ти ден бета.
Провери си на 11 ден, и на 13 ден, ќе имаш поголеми и посигурни вредности. А до тогаш рачунај дека си трудна. Со среќа!
Jas imam pcos. Imam missed vo 12 nedela preku invitro, i tri biohemiski so mnogu niski vrednosti na beta. (dve prirodni, edno transfer). Maz mi ima normalna sperma. Dali treba da se napravi dna fragmentacija za normalen naod na spermogram?
Да се консултираш со гино и трансфузиолог, барем со аспирин да се прокриеш кога се обидуваш природно. Ако не и со клексан.
Истата препорака од Јани беше и кај мене - клексаните да се уклучат 15 дена пред трансфер. Но, како што ми објасни ивф докторот кога се прави трансфер на замрзнати ембриони тогаш е 5 дена пред трансфер. И јас со клексани и аспирин почнав 5 дена пред трансфер. Во случај на природна бременост, со клексани/аспирин се почнува од денот кога ќе добиеш позитивен тест. И понатаму си одиш на трансфузиолог за проверка и врз основа на резулатите од крв ќе ти каже за терапијата како ќе биде понатаму.
Не е тоа правило дека 5 дена пред трансфер се почнува, јас почнав да боцкам 11-12 дена пред трансфер со замрзнати ембриони. А на два дена Аспирин пиев доста време пред да почнам да боцкам, можеби од прилика скоро 2 месеци пред трансфер.
Moja koleski Sega pravese 2 ifv so prvo rodeno zdravo bebe od fondot i kazale 1godina i 8 meseci treba da ima za da ti dadat vaucer a na privatno moze posle 6 meseci kako sto vikaat drugite